gondolijer bez gondole
5.700 RSD

GONDOLIJER BEZ GONDOLE by Hiking Tour Serbia 02.10.2021 - 03.10.2021. (2 dana)

Gondolijer bez gondole – Daleko od kranova i kvadova na Zlatiboru su se ušuškali raznorazni biseri… Rashladimo noge u Ribničkom jezeru, umijmo se studenom vodom Crnog Rzava, uživajmo u veličansvenom pogledu sa Tornika i zavirimo među skrivene tajne Dobroselice….

UKRATKO
GONDOLIJER BEZ GONDOLE
DATUM: 02.10.- 03.10.2021.
SMEŠTAJ: GOSTILJSKA VRELA (SOBE: 1/2, 1/3, 1/4)

KOJI JE PROGRAM? Gondolijer bez gondole

02.10.2021. NOVI SAD – BEOGRAD – CRNI RZAV – RIBNIČKO JEZERO – VODOPAD GOSTILJE

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:00h , iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Čačku i Užicu uz mogućnost priključivanja još nekih učesnika na usputnim stajalištima.

U ranim jutarnjim časovima stižemo do planinskog doma Tornik, od koga krećemo na hajk dug 9 km. Početak staze nas vodi po ravnom terenu dok smo okruženi nepreglednim pašnjacima i ne postoji nikakva naznaka avanture koja nas očekuje. Ubrzo izlazimo na jedan mali greben sa kog nam se prvi put ukazuje njegovo veličanstvo CRNI RZAV! Ovde ova plitka reka kamenitog korita pravi okuku i najavljuje nam nesvakidašnju akciju.

Spuštamo se do obale i pratimo tok reke preskačući sa kamena na kamen, kada nam ponestane staze, uživajući u apsolutnom miru ovog netaknutog raja, okruženi mirisnim četinarima, orošeni jutarnjom rosom.

Nakon nekih 4km hoda izlazimo iz zone rečnog korita i makadamskim putem vraćamo se nazad na početnu tačku.

Očekuje nas kratka vožnja do RIBNIČKOG JEZERA. Ovo predivno mesto je nastalo pravljenjem brane na Crnom Rzavu i služi za vodosnabdevanje Zlatibora i okoline. Idemo u laganu šetnju dugu 2.5 km i uživamo na obalama jezera relaksirajući se i upijajući svu lepotu ovog mesta.

Nakon povratka u autobus se vozimo do našeg smeštaja koji se nalazi na ulazu u Gostilje, gde nas čeka neverovatni splet VODOPADA GOSTILJE. Ukoliko bude raspoloženja, posle smeštanja u sobe imaćemo priliku da prošetamo do jednog od najlepših kompleksa slapova i vodopada u Srbiji, u koji ulazimo u sopstvenoj režiji. Očekuje nas pravi vodeni spektakl!

Vreme za odmor i relaks.
26.09.2021. GOSTILJE – DOBROSELICA – PRERAST – CRKVA – VIDIKOVAC – USPON NA TORNIK – BEOGRAD – NOVI SAD

Nakon doručka nas očekuje kratka vožnja do sela DOBROSELICA, odakle nas očekuje hajk dug 13 km. Na samom početku nas očekuje spust ka jednoj od najimpozantnijih PRERASTI u našoj državi. Nastavljamo hajk asfaltnim putem okruženi predivnim krajolicima ka malenoj CRKVI. Pravimo pauzu i dalje opčinjeni lepotom ovog mesta.

Sledi uspon ka VIDIKOVCU sa klupom, bez premca, u selu Dobroselica. Uskoro se završava asflatni deo staze i počinje USPON NA TORNIK. Kreće predivna šumska staza prepuna četinara i raznoraznog bilja. A mešavina njihovih mirisa će nas napajati dodatnom snagom kako bismo lakše nastavili uspon. Polako počinju da se otvaraju vidici, okolne planine se čine sve bližim. I na kraju uspeh! Pogled sa vrha Tornika će nas ostaviti bez daha!

Ostaje nam relaksirajući spust žičarom (ne gondolom) dok nas sa desne strane opčinjavaju nepregledne poljane Čigote, a ispod nas plava voda Ribnickog jezera podseća na savršenost ovog kraja. U podnožju nas čeka autobus, ukrcavamo se i krećemo nazad ka početnim tačkama…

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!! Gondolijer bez gondole

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu jednog noćenja sa doručkom na bazi švedskog stola u kompleksu Gostiljska vrela.
– Ulaznica za posetu Gostiljskim vodopadima nije uključena u cenu, odnosno plaća se na licu mesta i iznosi 200 rsd.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
 

 

Tagovi: hiking tour serbia, srbija, gondolijer, gondola, dobreselica, tornik, planinarenje, ribničko jezero, kupanje, gostilje, prerast, crni rzav, vodopad gostilje

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: