Na upit

Gornjačka klisura / Veliki i Mali Vukan / Via Ferrata by Sportski klub Alti by Sportski klub Alti 26.03.2022. (jednodnevna)

Gornjačka klisura – Veliki i Mali Vukan + Via Ferrata by Sportski klub Alti.
Kroz planinsku oblast protiče reka Mlava i u delu svoga toka obrazuje čuvenu Gornjačku klisuru, koja označava ulazak u Homolje i usečena je između Malog (752 m) i Velikog Vukana (825m) sa desne i vrha Ježevac (675m) sa leve strane toka Mlave.

Na samom ulazu u klisuru, putnik je zadivljen ostacima manastira Blagoveštenje uzidanog u vertikalne stene. Nedaleko od Blagoveštenja je manastir Gornjak sagrađen u 14. veku kao zadužbina Kneza Lazara.

 Ferata u Gornjačkoj klisuri kojom ćemo se penjati ima sledeće karkteristike:

• ukupna dužina trase uspona (do Kudelinove tvrđave) 1100 m
• pristup do ferate 5 min
• dužina postavljene sajle 400 m
• visinska razlika 330 m
• postoji XII sekcija ferate, težine B, C, D
• ferata je opremljena čeličnim klinovima i sajlom, bez metalnih gazišta
• oko ferate postoje markirane staze za evakuaciju sa ferate, osim pored IV i XII sekcije. Zbog konfiguracije terena ove staze su prilično strme i    u nekim delovima eksponirane, ali svako ko bude želeo da odustane od daljeg uspona imaće priliku u navedenim sekcijama.
• procenjeno vreme za prelazak je najmanje 3h
• Ishodna tačka ferate je Kudelinova tvrđava na grebenu Malog Vukana. Odatle je povratak strmijom, ali i veoma atraktivnom stazom ka česmi „4 lule“ (oko 1h hoda).

Potrebna oprema: sertifikovana oprema šlem, pojas, ferata set. Poželjne su i rukavice bez prstiju (odlične su one za teretanu)    Ko nema opremu za feratu, prilikom prijave treba da nam naglasi, zbog rezervacije za iznajmljivanje.
Opasnosti: odron kamena, okliznuće i pad, ujed zmije, udar groma, dehidracija
Tehničke zahtevnosti: bez nogostupa

Polazak je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.                                   

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

 

 

Tagovi: gornjačka klisura, sportski klub alti, avantura, srbija, hajk, oprema, planinarenje, via ferata, mali vukan, veliki vukan

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: