hajka na smeće
Dobra volja

ČISTO IZ LJUBAVI – Hajka na smeće by Hiking Tour Serbia, Lidl Srbija 14.11.2021. (jednodnevna)

Nakon više fantastičnih akcija udruženja Ekotopia, uopšteno poznatim po nazivu Hajka na smeće, koje smo u godini za nama organizovali, uz pomoć naših prepodobnih saboraca, po raznim krajevima naše predivne zemlje, odlučili smo da u ovoj akciji, uz svesrdnu pomoć kompanije Lidl Srbija, očistimo svoju kuću, kojom definitivno smatramo Frušku goru. Nakuplja se konstantno, mi očistimo, đubre se ponovo stvori, a mi ćemo ponovo skloniti, protiv smeća se žestoko boriti, Čisto iz ljubavi, neka čisto i bude…
Ovoga puta imamo finansijsku i logističku podršku kompanije Lidl Srbija, sa kojom delimo snove o ekološki čistoj sredini, koju delimo sa ekološki osvešćenim žiteljima. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u ovoj velikoj akciji, a mi ćemo se potruditi da je što bolje organizujemo i izvedemo na najlepši mogući način, uz neizbežnu družbu, osmeh na licu i pune džakove…
Priroda bez nas može, ali mi bez nje nećemo moći nikako!

UKRATKO

ČISTO IZ LJUBAVI – HAJKA NA SMEĆE
DATUM: 14.11.2021
POLAZAK: 10:00 H (ORGANIZOVAN BUS ZA UČESNIKE)
LOKACIJA: PARKING KOD LOKOMOTIVE (ŽELEZNIČKA STANICA)
TAČNA LOKACIJA MESTA OKUPLJANJA:
Obezbedili smo prevoz, opremu, piće, hranu. Mesta su ograničena!

PLAN I PROGRAM AKCIJE:

Polazak busa od Železničke stanice Novog Sada, odlazak do Iriškog venca na Fruškoj gori. Ovu lokaciju smo odabrali zato što je jedno od najprometnijih mesta na Fruškoj gori i verujemo da je ostala poprilična količina otpada nakon letnje sezone.
Prilikom dolaska na lokalitet plan je da se učesnicima podele džakovi za smeće različitih boja, s obzirom na to da ćemo otpad razvrstavati u 5 kategorija: pet ambalaža, staklo, limenke, plastika i papir.
U toku same akcije učesnici će biti podeljeni u dve grupe. Jedna grupa će čistiti potez od Iriškog venca ka spomeniku Slobode, u tom delu očekujemo najviše otpada. Druga grupa će čistiti deonicu od Iriškog venca ka Zmajevcu, koji je takođe popularno izletište, a samim tim i lokalitet na kome je realno očkivati velike količine smeća.
Nakon završenja čišćenja planirano je da autobus pokupi učesnike na njihovim krajnjim tačkama i doveze ih natrag na Iriški venac, gde će ih čekati topao veganski kotlić, u toku čije degustacije je planirana diskusija o zbrinjavanju otpada, kao i benefitima same akcije.
Posle okrepljenja i diskusije sledi povratak učesnika za Novi Sad. U povratku planiramo održati kratko predavanje o biljnom svetu Fruške gore, koji se trudimo očuvati, kao i podelu džepnih knjižica, štampanih na biorazgradivom papiru iz obnovljivih izvora, koje u sebi sadrže oko 30ak slika i opisa nekih od najčešćih biljaka koje se mogu naći na Fruškoj gori. Verujemo da će ove knjižice, uz samo predavanje pomoći ljudima da još više zavole i cene prirodu, čiji smo neizostavni deo.
Džakovi različitih boja sa razvrstanim otpadom će biti ostavljani pored glavnog puta, a nakon akcije će ih pokupiti firma UNITRADE iz Veternika, koja se bavi reciklažom otpada i koja podržava našu akciju, tako što će odnošnje otpada izvršiti BESPLATNO.
S obzirom na to da smo dosad imali veliki broj uspešnih akcija čišćenja verujemo da će i ova biti bar podjednako takva i da ćemo uz vašu pomoć uspeti da pomognemo da naša Fruška gora opet zablista punim sjajem, kao i da ćemo promocijom odgovornog boravka u prirodi uspeti da usadimo ljudima ideju o čistijoj sredini.

VAŽNE NAPOMENE

– Važno je da napomenemo da nam se obavezno najavite ukoliko želite da učestvujete u ovoj akciji sa nama, s obzirom da je broj učesnika ograničen. Možete se prijaviti jednostavno slanjem vašeg imena i prezimena u inbox stranice Hiking Tour Serbia, pišite nam na instagramu ili putem telefona.
– Najave su neophodne kako bismo uspeli da obezbedimo dovoljno rukavica, džakova i dezinfekcionih sredstava za sve učesnike.
– Deca su uvek i više nego dobrodošla na svaku Hajku. Ljubimce ovog puta ne vodimo usled organizovanog prevoza. Najsigurnije bi bilo da ponesete svoju vodu, predlažemo minimum 1l po osobi.
– Svaki učesnik akcije nastupa isključivo na sopstvenu odgovornost. Ne preporučuje se učešće ljudima sa bilo kakvim zdravstvenim tegobama. U autobusu se poštuje nošenje zaštitne maske, a na otvorenom to nije potrebno, s obzirom da smo u prirodi na čistom vazduhu.

– Očekujemo da učesnici sa sobom donose isključivo lepo raspoloženje i dobru energiju, kako bismo što lakše obavili posao i usput uživali u osećaju korisnosti po okolinu.

 

 

Tagovi: hajka na smeće, avantura, ekologija, hiking tour serbia, srbija, fruška gora, iriški đir, lidl srbija,
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: