25.000 RSD

POPUNJENO: HEJ, SLOVENCI! by Hiking Tour Serbia 31.12.2022 - 02.01.2023. (3 dana)

ŠTA PLANIRAMO?

Nova godina, a mi ne starimo. Udahnimo čistog slovenačkog zraka, šetajmo jednom od najčistijih zemalja sveta, dočekajmo narednu bez preterane pompe i dreke, samo nek nam je lepo. Slika bajkovitog Bleda u zimu što nikad izbledeti neće. Nema bolje novogodišnje akcije u najavi, niko ne dočekuje savršenije od welness centra nakon šetnje, nikome dobro biti neće kao nama, sa nama…

UKRATKO

HEJ, SLOVENCI!
DATUM: 31.12.2022 – 02.01.2023.
CENA: 25.000 RSD
SMEŠTAJ: Kmetija Megušar, doručak će biti u Hotelu Loka.
https://www.loka.si/hr/hotel-loka-2/
PRIJAVE SU PROŠIRENE, JOŠ 5 MESTA.
ILI DO POPUNE KAPACITETA

KOJI JE PROGRAM?

31.12.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – DONJI MARTULJŠKI VODOPAD – SLAP PERIČNIK – KRANJ – ŠKOFJA LOKA

Polazak 30.12.2022. iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 21:00h , iz BEOGRADA u 22:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja autoputem kroz Hrvatsku i Sloveniju.

U ranim jutarnjim časovima stižemo do malenog sela Martuljek, odakle počinjemo 3 km dugačak hajk do DONJEG MARTULJAŠKOG VODOPADA. Očekuje nas ležerno praćenje bistre vode martuljaške, preko veličanstenog kanjona, bajkovitom šumom, do ovog impozantnog kaskadnog vodopada, čiji prvi slap pada sa visine od 29 metara i nastavlja svoj tok putem još jednog 25 metara visokog slapa… Očekuje nas kratka vožnja i 2 km dug hajk do SLAPA PERIČNIK, koji gledan kroz gustu šumu izgleda kao tajno skrovište šumskih vila. Naime on pada sa visine od 60 metara i postoji staza kojom ćemo proći iza vodopada, kroz spomenuto vilinsko skrovište.
Put nastavljamo u pravcu KRANJA, gde nas očekuje kratak obilazak ovog ušuškanog podalpskog mesta u kojem se Kokra i Sava grle, te kao jedno najstavljaju svoj tok. Ostaje samo još put do smeštaja u ŠKOFJA LOKI i spremanje za najluđu noć, koju ćemo provesti u skladu sa osećanjima, možda baš u nekom najluđem baru ovog divnog mesta…

01.01.2023. FAKULTATIVNO – ŠKOFJA LOKA – BLED – VELIKA I MALA OSOJNICA – ŠKOFJA LOKA

U jutarnjim časovima nas očekuje FAKULTATIVNA vožnja ka jezeru BLED oko koga nas očekuje 9 km dug hajk. Već od samog starta bićemo opijeni samom lepotom bledskog grada i njegovog stakleno providnog jezera. U samom startu penjemo se šumskom stazom, koja nas vodi ispod Bledskog zamka, a potom spušta na obalu jezera.

Potom prateći obalu jezera prolazimo pored kajakaškog kluba platformama uz samu vodu, odvajamo se u šumu i krećemo uspon ka VELIKOJ I MALOJ OSOJNICi. Vrhovi sa kojih se pruža savršen pogled na zimsku idilu Bledskog jezera!
Opijeni lepotom spuštamo se opet uz jezero i završavamo krug prateći njegovu obalu. Ostaje nam samo još da pojedemo jednu čuvenu blejsku kremšnitu, malo prošvrljamo po gradu i vratimo nazad u smeštaj u ŠKOFJA LOKI gde ćemo se razmaziti u idili welness centra.

02.01.2023. ŠKOFJA LOKA – KRNICA – POKLJUŠKI KANJON – LJUBLJANA – BEOGRAD – NOVI SAD

U jutarnjim časovima krećemo put sela KRNICA, koje će biti početna tačka našeg 9 km dugog hajka. U samom početku se spuštamo makadamskim putem okruženi četinarskim brdima.

Ubrzo zatim ulazimo u šumu, sa leve strane nam je sušno korito Pokljuke i polako se oko nas pojavljuju vertikalne stene, neke čak do 40 metara visoke. U pitanju je POKLJUŠKI KANJON koji u svakom trenu sve više oduzima dah. Uskoro nailazimo na drvene platforme, koje nas vode kroz pećinski procep na drugu stranu kanjona. U nastavku staze izlazimo iz kanjona preko okolnih brda i pravimo krug. U povratku je planirana pauza za kafu u LJUBLJANI, nakon koje ćemo se u ranim jutarnjim časovima vratiti za BEOGRAD I NOVI SAD.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2023.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu 2 noćenja sa doručkom u hotelu Loka, Škofja Loka, sa uključenim boravišnim taksama, uz mogućnost korišćenja welness centra.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće moguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: