homoljske planine Ježevac
2.100 RSD

Homoljske planine – Ježevac i Banja Ždrelo by Explore Serbia by Explore Serbia 16.02.2022. (jednodnevna)

Homoljske planine – Ježevac i Banja Ždrelo by Explore Serbia, 16.februar 2022. Praznik Dan državnosti!

Jednodnevna tura u Istočnoj Srbiji za praznik Dan državnosti. Homolje predstavlja pravu ekološku oazu sa brojnim vodenicama, zanimljivim pećinama, legendama, mitovima i običajima. Pešačka tura do vrha Ježevac na 675 m i do manastira Gornjak.
Nakon pešačke ture, sledi relaksacija i opuštanje u termalnim bazenima u banji Ždrelo.

PROGRAM IZLETA:

Beograd – Petrovac na Mlavi – Ždrelo
 Polazak iz Novog Sada u 5.30h
 Polazak iz Beograda u 7h
 Putovanje preko Požarevca, Petrovca na Mlavi do Ždrela. Pešačka tura do Ježevca i manastira Gornjak
 Pešačka tura od Ždrela, prelepom grebenskom stazom do vrha Ježevac na 675 m.
 Staza je vodi jednim delom kroz bukovu šumu, zatim ide stenovitim delom do samog vrha čiji izgled, zbog izrezbarenih stena podseća na leđa ježa.
 Sledi spust i dolazak na krajnju tačku na obali Mlave i manastira Gornjak.
 Obilazak manastira koji leži na manjem, proširenom platou Mlave u Gornjačkoj klisuri. Prislonjen je uz kamene litice Ježevca ispod koga promiče brza i bistra Mlava. Manastir je zadužbina kneza Lazara i podignut je u XIV veku.
 Podaci o pešačkoj stazi: dužine oko 10 km, trajanje oko 5h sa pauzama. Staza spada u srednje-laku kategoriju. Banja Ždrelo-Mlavske terme.
 Nakon pešačenja odlazimo na relaksaciju i kupanje u banji Ždrelo. Banja Ždrelo – Mlavske terme, jedinstveni wellness centar u Srbiji koji radi preko cele godine. Sastoji se od akva parka, gde je moguće kupanje i zimskim i letnjim mesecima u toplim i termalnim vodama temperature od 30ºC do 40 ºC koja izvire 200 m ispod zemlje i ima lekovita svojstva. Pored otvorenih i zatvorenih  bazena, spa centar raspolaže, saunom, parnim kupatilom, slanom sobom, tropskom kišom i drugim sadržajima.
 Oni koji ne žele da koriste welness usluge, vreme mogu provesti u restoranu u okviru objekta i probati nešto od homoljskih specijaliteta: ovčji i kravlji sir, homoljsko jagnje, kačamak, pastrmka.
 Povratak u Beograd u večernjim satima do 21h.

CENA: 2100 din.

U cenu je uključeno:
 Prevoz minibusom iz Beograda
 Pešačka tura na Homoljskim planinama sa licenciranim planinarskim vodičem
 Vodič i organizacija ture
U cenu nije uključeno:
 Ručak i ostali individualni troškovi
 Ulaznica za banju Ždrelo (500 dinara grupna ulaznica-minimum 10 osoba)
 Prevoz iz Novog Sada (1000 dinara)

Dodatne napomene:

 Oprema za turu Homoljske planine-Ježevac: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima (za zimski uslove – kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 Podaci o pešačkoj stazi:
o Dužina: 10 km
o Ukupni uspon/spust: oko 650 m
o Težina: srednje-laka
o Trajanje: oko 5h sa pauzama
Za realizaciju ture Homoljske planine-Ježevac, neophodno je minimum 18 prijavljenih. U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski. Data cena je za članove "Explore Serbia". Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 2700 dinara.
Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1200 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 1800 dinara (za one koji nemaju člansku kartu). U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Tagovi: homoljske planine, planina, planinarenje, avantura, srbija, explore serbia, izlet, oprema, Ježevac, Banja Ždrelo

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: