Homoljske planine
2.900 RSD

Homoljske planine – Ježevac i banja Ždrelo by Explore Serbia 19.02.2023. (jednodnevna)

Homoljske planine – Ježevac i Banja Ždrelo by Explore Serbia.

Jednodnevna tura u Istočnoj Srbiji za praznik Dan državnosti. Homolje predstavlja pravu ekološku oazu sa brojnim vodenicama, zanimljivim pećinama, legendama, mitovima i običajima. Pešačka tura do vrha Ježevac na 675 m i do manastira Gornjak. Nakon pešačke ture, sledi relaksacija i opuštanje u termalnim bazenima u banji Ždrelo.

Interesantna grebenska staza sa lepim vidicima na Gornjačku klisuru. Staza je dužine od oko 10 km, sa oko 500 m uspona.
Nakon pešačke ture, po želji sledi relaksacija i opuštanje u termalnim bazenima u banji Ždrelo (Mlavske terme).

PROGRAM:

Beograd – Petrovac na Mlavi – Ždrelo

 • Polazak iz Beograda u 7h
 • Putovanje preko Požarevca, Petrovca na Mlavi do Ždrela. Pešačka tura do Ježevca i manastira Gornjak

Pešačka tura do Jaževca i manastira Gornjak

 • Pešačka tura od Ždrela, prelepom grebenskom stazom do vrha Ježevac na 675m.
 • Staza je vodi jednim delom kroz bukovu šumu, zatim ide stenovitim delom do samog vrha čiji izgled, zbog izrezbarenih stena podseća na leđa ježa.
 • Sledi spust i dolazak na krajnju tačku na obali Mlave i manastira Gornjak.
 • Obilazak manastira koji leži na manjem, proširenom platou Mlave u Gornjačkoj klisuri. Prislonjen je uz kamene litice Ježevca ispod koga promiče brza i bistra Mlava. Manastir je zadužbina kneza Lazara i podignut je u XIV veku.
 • Podaci o pešačkoj stazi: dužine oko 10 km, trajanje oko 5h sa pauzama. Staza spada u srednje-laku kategoriju.

Banja Ždrelo i Mlavske terme

 • Nakon pešačenja odlazimo na relaksaciju i kupanje u banji Ždrelo. Banja Ždrelo – Mlavske terme, jedinstveni wellness centar u Srbiji koji radi preko cele godine. Sastoji se od akva parka, gde je moguće kupanje i zimskim i letnjim mesecima u toplim i termalnim vodama temperature od 30ºC do 40 ºC koja izvire 200 m ispod zemlje i ima lekovita svojstva. Pored otvorenih i zatvorenih  bazena, spa centar raspolaže, saunom, parnim kupatilom, slanom sobom, tropskom kišom i drugim sadržajima. Napomena: za grupnu ulaznicu po ceni od 600 dinara, neophodno je da bude minimum 10 osoba zainteresovano.
 •  Oni koji ne žele da koriste welness usluge, vreme mogu provesti u restoranu u okviru objekta i probati nešto od homoljskih specijaliteta: ovčji i kravlji sir, homoljsko jagnje, kačamak, pastrmka.
 • Povratak u Beograd u večernjim satima do 21h.

CENA: 2900 din.

U cenu je uključeno:

 • Prevoz minibusom iz Beograda
 • Pešačka tura na Homoljskim planinama
 • Vodič i organizacija ture

U cenu nije uključeno:

 •  Ručak i ostali individualni troškovi
 • Ulaznica za banju Ždrelo (5600 dinara grupna ulaznica-minimum 10 osoba). Za manji broj zainteresovanih cena je 1200 dinara po osobi.
 • Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

Oprema za turu Homoljske planine: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima (za zimski uslove – kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće). Za one koji idu na kupanje, poneti kupaći, peškir i papuče.
Podaci o pešačkoj stazi:
o Dužina: 10 km
o Ukupni uspon/spust: oko 500 m
o Težina: srednje-laka
o Trajanje: oko 5h sa pauzama
Za realizaciju ture Homoljske planine-Ježevac, neophodno je minimum 18 prijavljenih. U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski. Data cena je za članove Explore Serbia. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3900 dinara.
Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2o00 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3000 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: