Izlet Đerdap
3.500 RSD

Izlet Đerdap – pešačka tura by Balkan Roads 02.04.2023. (jednodnevna)

Vodimo Vas u istraživanje najduže klisure Evrope – Đerdapske klisure!

Nacionalni park Đerdap je najveći nacionalni park u Srbiji koji se nalazi oko istoimenog veštačkog jezera. Gvozdena vrata, kako se drugačije naziva Đerdapska klisura, hiljadama godina predstavlja izazov za ratnike, putnike, trgovce i mornare. To su vrata između dva važna kulturna i ekonomska dela sveta, donjeg i srednjeg Podunavlja. Đerdap je oduvek bio prirodno strateško mesto od ogromnog značaja i u miru, a pogotovo u ratu. Duž celog Dunava postoji veliki broj istorijskih spomenika, ali u Đerdapu su oni skoncentrisani na malom području.

Prvo idemo na vidikovac „Ploče“ sa koga se pruža jedinstven pogled na Dunav i kazanske virove iz ptičje perspektive.

Videćete mesto na kome je Dunav u celom svom toku najuži. Kada se spustimo nazad do reke pratićemo Trajanov put do spomenika uklesanog u stenu posvećenog Decebalu, poslednjem dačanskom kralju koji se hrabro borio protiv Rimskog carstva. Čućete priču o Rimljanima i Dačanima koji su se vekovima gledali sa obala i ratovali jedni protiv. Kao idealna prirodna granica Dunav je kroz svoju istoriju često je delio mnoge imperije.

U povratku pravimo pauzu i fakultativno obilazimo moćnu Golubačku tvrđavu koja vekovima nadgleda Dunav i kontroliše prolaz rekom. Podno tvrđave ćete saznati mnoge legende i tajne. Najromantičnije su priče o ljubavi, o jednoj princezi koja je bila zatočena u najvišoj kuli tvrđave ili o adama koje zbog zelenih očiju rumunske princeze sada nisu u sastavu države Srbije.

Energija koju reka donosi će biti dodatni bonus celokupnog okruženja i spokoja koji pravi.

PLAN I PROGRAM:

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima oko 7 h ujutru od Muzeja Jugoslavije (Kuće cveća). Vožnja preko Požarevca, “dunavskom magistralom” gde stižemo do Donjeg Milanovca, gradića na desnoj obali Dunava. Nedugo potpom krećemo na pešačku turu do vidikovca “Ploče ”. Uz druženje i laganu šetnju kroz šumsku stazu, polako se penjemo do jednog od najslikovitijih i najfotografisanijih vidikovca u Srbiji. Sa stene “Ploče” doživećete najlepši pogled na Đerdap i Veliki kazan, mesto gde je Dunav najdublji (90m) i najuži (150m).

Nakon šetnje vozimo se do vidikovca sa kog se vidi 40 metara visoka skulptura u steni kralja Decebala koja važi sa najveću te vrste u Evropi, a u šali se naziva i rumunski Rušmor. Tu ćemo čuti priče o borbi rimskog cara Trajana protiv poslednjeg vladara Dačana – Decebala, bici koja je reljefom opisana na Trajanovom stubu koji se danas može videti u Rimu.

U povratku fakultativno obilazimo Golubačku tvrđavu.  Prošetaćemo platoom ispred tvrđave i čuti romanične legende o neostvarenoj ljubavi, istinite priče o borbama i junacima i uživati u Dunavu koji je ovde najširi u svom toku i odakle ulazi u deo nacionalnog parka.

Cena: 3500 dinara

Prilikom prijave plaća se celokupan iznos aranžmana.

 

Važne informacije: 

 • Staza je dugačka 3,5km u jednom pravcu i spada u srednje lake staze
 • Visina na kojoj se nalazi vidikovac je 355m
 • Oprema: udobne patike, slojevita odeća, kačket, sendviče, jednu – dve flaše vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervna garderoba, kabanica u slučaju kiše.
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.
 • Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.
 • Da li znate šta znači biti odgovoran prema prirodi, evo kako mi to vidimo.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. Izlet na Kablar. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Izlet na Kablar. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: