fuška gora, izlet
1.400 RSD

Izlet Fruška gora-Bešenovo-Letenka-Šuljamačka glavica 30.01.2021. by Alti klub 30.01.2021. (jednodnevna)

Kažu da je Fruška gora bila inspiracija mnogim velikanima poezije, Branku Radičeviću, Jovanu Jovanović Zmaju a i da su njenim manastirima boravili Karađorđe, Dositej Obradović, Filip Višnjić. Neka i nekom od vas ovaj izlet bude makar mir za dušu i melem za oči 🙂

Plan ture

Na redu je pešačka tura, na Fruškoj gori od sela Bešenovo do Letenke 6.5 km i 300 metara visinske razlike, a potom nastavak još 10 km i 350 metara visinske razlike kružnom stazom ređe posećenom stranom Fruške gore. Na akciju mogu i početnici, prvi deo staze.

Bešenovo-Letenka-Šuljamačka glavica

Ime sela Bešenovo potiče od mađarskog naziva za Pečenege–Biseni, varvarskog plemena koje je imalo važnu ulogu u odnosima između vizantijske i ugarske države u XI veku. Danas je to mesta sa svega stotinka stanovnika. Ovde se nalazi i Bešenovački manastir koji je u toku obnove. Prema predanju, manastir je osnovao srpski kralj Dragutin krajem 13. veka. Tokom Drugog svetskog rata manastir je uništavan od strane ustaša, da bi bio bombardovan 1944. godine. Sačuvani su samo delovi ikonostasa. Bešenovo je tada gotovo potpuno uništeno i decenijama nije bilo obnavljano – sve do 2013. godine, kada je počela opsežna obnova Manastira.

Put nas dalje vodi do izletišta Jabuka postavljeno na blago talasastoj zaravni sa proređenim, ali prostranim krošnjama. Na centralnom mestu je spomen-obeležje i veliki kamen posvećen partzanima. Nadomak Jabuke je i izletište Letenka smešteno u središnjem delu Fruškogorja i jedno od najpoznatijih i najvećih izletišta.

Posle kratke pauze, početnici koji ne žele dalje da pešače mogu ostati kod Letenke (tu će i bus doći) i šetati okolinom izletišta. U tom slučaju će ostatak grupe koja nastavlja pešačenje morati da čekaju oko 3 sata. Grupa koja nastavlja (još 10 km, 350 metara visinske razlike) ide kružnom stazom na Šuljamačku glavicu koja se nalazi na južnim padinama Fruške gore, na samom obodu šume, sa nadmorskom visinom od 150 metara. Sa ovog mesta pruža se širok pogled na ravni Srem. Cela kružna staza na ovom potezu je veoma lepa, sa raznovrsnim terenima i drugačija od ostalih delova Fruške gore. Takođe je jedna od lepših staza. Po završetku kružne staze bus nas čeka na Letenci. Ukoliko bude ostalo vremena obićićemo dodatno još neku atrakciju Fruške gore.

Polazak iz Beograda je u subotu 30. januara u 6:30 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Dođite ranije jer krećemo tačno u 6:30h. Povratak se očekuje do 20:00 h.

Izlet Fruška gora – Bešenovo – Letenka – Šuljamačka glavica je jedan od omiljenih izleta naših vodiča a i svih učesnika već dugi niz godina, dođite i vidite i sami zašto je tako.

A kako da se pripremite u full-u možete pričitati tamooo.

KOTIZACIJA: 1.400 RSD

INFO I REZERVACIJE:

Prijave na br. 064 1600 522 ili mail altionline@gmail.com
Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)

Alti je sportski klub za bavljenje alpinizmom, planinarenjem i ostalim rekreativnim aktivnostima. Iza našeg kluba stoje mnoge planinarske ekspedicije, avanture u svetu i zemlji, organizovani rekreativni planinarski izleti i ture, sportski kampovi, rad sa decom na edukaciji u planinarskim disciplinama, rad sa odraslima na alpinističkim tečajevima, organizacija planinskih trka i takmičenja. (www.alticlub.org.rs).

 

Tagovi: izlet, Fruška gora, Bešenevo, Letenka, Šuljamačka glavica, avantura, avanture, Srbija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: