Izlet Fruška gora
Na upit

Izlet Fruška gora – 6 ideja za vikend avanturu

Izlet Fruška gora.
Tragate za idejom gde na izlet tokom vikenda?! Pala vam je na pamet Fruška gora?! Sjajno, u nastavku delimo sa vama 6 ideja gde da provedete dan na Fruškaću, a da zadovoljite potrebu za avanturom i begom u prirodu.

A, pored avanture, ova planina je tu da vam pruži i razna druga iskustva.
Zamislite samo da se u jednom trenutku nalazite u jednom od fruškogorskih manastira, u sledećem već ispijate najlepša vina koja daje ova planina, šetate nekom od staza, kupate se u termama.. ili samo sedite na travi ili klupama mnogobrojnih izletišta i uživate u najlepšim vidikovcima..

Na vama je da izaberete iskustvo. Na nama je da vam damo predloge i ideje.

 

Fruška gora, nekada ostrvo, danas planina. Niska i ostrvska, smeštena u severnom Sremu, neposredno pored Novog Sada, a na svega 60 km od Beograda. Njen najviši vrh je Crveni čot koji iznosi 538 m nadmorske visine. 

Rimljani su je nazivali Alma Mons, što u prevodu znači “plodna gora”. Dok današlji naziv vodi poreklo od slovenskog etnonima Frug, što je sinonim za Franke, te je značenje imena “planina Franaka”. 

Zbog svojih prirodnih vrednosti, planina je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom. Sa ponosom je danas najstarija među nacionalnim parkovima Srbije. Sa preko 215 km uređenih i obeleženih staza za šetnju, 16 jezera, 17 manastira, sa preko 60 porodičnih vinskih podruma i velikim brojem izletišta, dovoljno govori koliko je Fruška gora interesantna kad su izleti u pitanju.

 

Fruska Gora izlet

Izlet Fruška gora – Ideje:

Kad se spomene ‘izlet Fruška gora’, mi prvo pomislimo na sledećih 6 lokacija i avantura. 


1. Hajking do Bešenovačkog jezera

Kad se spoje avantura i uživanje.

Bešenovačko jezero je veštačko jezero i jedno od trenutno najpopularnijih na Fruškoj gori. A poznato je i po nazivu Beli Kamen i po sinonimu biser prirode. Boje jezera i priroda koja ga okružuje su svakako razlozi zbog kojih ovo jezero treba da uvrstite u spisak lokacija za posetu. Mi smo ga ovaj put izdvojili kako bismo vam dali predlog za hajking do njega.

Prošetajte i upoznajte Bešenovo. 

Polazna tačka za šetnju do jezera je izletište Jabuka, tačnije staza preko puta izletišta. Lokaciju Jabuke možete pogledati ovde. 

Staza je odlično obeležena i vodi kroz šumu, nakon koje se dolazi do manastira Bešenovo, prolazi se kroz selo Bešenovački Prnjavor i na kraju se stiže do jezera. Sve ukupno, do jezera i nazad – preći ćete 9 km. Pravi mini hajk i avantura. Složićete se sa nama da nije toliko zabavno doći kolima, parkirati se i videti jezero, i ako to naravno može. Zabavnije je prošetati i uživati u prirodi. Zar ne?!

Ako se odlučite da jezero posetite tokom leta, ne zaboravite kupaći. Voda je toliko čista, prozirna i tirkizno plava tokom leta da smo sigurni da ćete teško odoleti da se ne bućnete. Ipak pripremite se i na gužvanjac. Budući da je Bešenovačko jezero i te kako popularno i posećeno tokom letnjih dana. 

 

2. Piknikovanje na izletištu Brankovac

Sa nadmorskom visinom od oko 460 m sa izletišta Brankovac pruža se prelep pogled na Novi Sad.. i zalazak sunca je odatle magičan. Kao i bleja, s obzirom da ima dosta izletničkih kućica, prostranu livadu na kojoj je 2012. godine otvoren prvi snoubord park na Fruškoj Gori. Ta livada je ujedno i jedno od najdražih okupljališta izletnika i mesto na kojem se prostiru šatori za kampovanje kad su prvomajski praznici.

Brankovac je smešten u blizini Iriga. Izletište je koje može biti idealno za vas i ukoliko tragate za odmorom i laganim piknikom, ili ukoliko želite da vam bude polazna tačka za šetnju i obilazak okoline. 

Ako ste za opušteni izlet, uz piknikovanje, sedenje na travi, druženje i gledanje u nebo, onda je poseta Brankovcu pravi izbor za vas i vašu ekipu. Ukoliko biste istraživali, preporučujemo posetu manastira Beočin ili šetnju do vidikovca Kobilica i Dumbovačkog vodopada. U nastavku saznajte kako da dođete do vodopada, i posetite spomenuti vidikovac. 

 

3. Istražite Dumbovački vodopad

Dumbovački vodopad predstavlja pravi izazov mnogim avanturistima kad se upute ka njemu. Zašto?

Zato što ga je teže pronaći, budući da nikakvim putokazima nije obeležen. Ali kad ga pronađete, sigurni smo da će trud i svaka kapljica znoja biti vredna. I da ćete, naravno maksimalno uživati u ovom lepotanu.

Dumbovački vodopad je jedan od 5 vodopada Fruške Gore.. i možemo slobodno reći da je i blago planine. Ušuškan u gustoj šumi, sa visinom od 5m svojom snagom i lepotom oduševljava.

Šetnja do vodopada i poseta vidikovcu Kobilica može vam biti idealna za jednu sunčanu subotu ili nedelju. Sve što vam je za tu “ekspediciju” potrebno jesu udobne cipele i voda. I dobra volja za istraživanjem.

Kako možete doći do vodopada?!
Jedna od staza kojom možete doći jeste od izletišta Brankovac. Iz pravca Zmajevca i Brankovca, a neposredno pre napuštenog i zatvorenog odmarališta, sa desne strane nalazi se staza koja vodi do manastira Beočin. Na početku staze nalazi se i tabla koja usmerava. Tom stazom možete doći do vidikovca Kobilica, pa se spuštati ka vodopadu. Kad se spustite do kraja staze, skrenite levo i samo pratite put koji će vas uz potok voditi do vodopada. Kad priđete vodopadu, moći ćete da se spustite improvizovanim stepenicama… sesti na kamen i uživati.

Tako okruženi zelenilom, cvrkutom ptičica i žuborom vode, sigurni smo da ćete nam biti zahvalni na ovoj ideji za avanturu. Javite nam utiske obavezno.

Kao što smo spomenuli, put do vodopada je strm, pa ukoliko je dan, dva pre padala kiša vodite računa pri spuštanju i vraćanju. 

 

4. Upoznajte Popovicu

Popovicu još nazivaju i domaćinom Fruške Gore. Zato je i mnogima asocijacija na izlet Fruška gora upravo ovo izletište. 
Popovica je jedno od najpoznatijih fruškogorskih izletišta, zahvaljujući manifestaciji koja se godinama već tradicionalno održava, a to je Fruškogorski maraton. Radi se o događaju koji svake godine okuplja na hiljade učesnika. Ljubitelja prirode i pešačenja.

Izletište nije tako veliko, ali je jako lepo uređeno i poznato je po planinarskim domovima. U okviru izletišta Popovica možete prošetati do vidikovca Orlovo Bojište, a potom se osvežiti u istoimenom planinarskom domu. 

Pored toga, tu je i planinarski dom Crveni čot. Što govori da od Popovice polazi mnoštvo staza za šetnju.. A tu je i jedan autentičan kafić u prirodi – Gorski Smeško. Nećemo vam puno otkrivati, osim da je kafić osmišljen tako da mesta za sedenje predstavljaju stari delovi nameštaja, delovi automobila, burad. Svakako preporučujemo posetu.. jer ko još može da zamisli izlet na Fruškoj gori bez odlaska na osveženje. 

 

5. Za sport i rekreaciju – Andrevlje

Za sve ljubitelje sporta i rekreacije preporučujemo Andrevlje, izletište koje se nalazi na svega 6 km od mesta Čerević i predstavlja pravu oazu zelenila i igre. Pored toga, Andrevlje odlikuje velika livada, neobično ostrvo unutar guste šume, koja predstavlja jedno od omiljenih stecišta izletnika. 

Pored prirodne oaze kojom izletište obiluje, svoju popularnost steklo je i razvijanjem kongresnog turizma, otvaranjem modernog kongresnog centra. U pitanju je CePTOR – Centar za privredno-tehnološki razvoj Vojvodine, turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa.

Ukoliko posetite ovo izletište Fruške gore predlažemo da se uputite i prema izletištu Letenka ka kom postoje tri markirane staze. Šetnjom jednom od te tri staze proći ćete i pored kamenoloma ,,Debeli Cer’’ gde se pruža pogled ka Fruškoj gori i gde možete videti hranilište za orlove. A u blizini Andrevlja nalazi se i jezero Testera i Šakotinački vodopad. 

Sve staze su kod svih izletišta lepo označene, prohodne i vredne šetnje. 


6. Avantura sa polaznom lokacijom Zmajevac

Zmajevac je izletište na Fruškoj Gori koje se nalazi u blizini već spomenutog Brankovca, ali preciznije rečeno locirano je na raskršću puta Vrdnik – Rakovac. Dok ste na Zmajevcu preporučujemo vam da prvo sednete i upijate pogled koji se pruža na obronke planine i na Vrdničku kulu, zatim da krenete u avanturu. Zmajevac je dobro pozicioniran na mapi Fruške Gore, tako da se u njegovoj blizini nalaze lokacije koje su i te kako zanimljive za posetu i istraživanje.

Sa ovog izletišta se možete spustiti do Vrdnika, i tom prilikom posetiti Vrdničku kulu, koja predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Prvi put se u istorijskim izvorima spominje 1315. godine. Sagrađena je u doba Rimljana i služila je kao vojno utvrđenje za zaštitu grada Sirmiuma, današnje Sremske Mitrovice. Zaljubljenicima u prirodu i istoriju, poseta kuli će biti i te kako interesantna. U kulu možete i ući i osmotriti pogled na divnu okolinu.. a ispred kule nalaze se i klupice, na kojima možete odmoriti i uživati u pogledu.

Zatim, do Rakovca i Rakovačke pećine, i do Belog Majdana. Stazu za šetnju do Belog Majdana, preko Rakovačkog kamenoloma možete videti na linku. Takođe možete doći i do Ledinačkog jezera.. Ili do Brankovca, izletišta koje smo već spominjali, a koje se nalazi svega pola sata hoda od Zmajevca.

Zahvaljujući svim svojim vrednostima, Fruška gora je uspela da se profiliše kao izletnička planina, pa je tako izlet Fruška gora jedan od njenih velikih potencijala. 


I za kraj..

Delimo sa vama preporuku za jednu aplikaciju zahvaljujući kojoj se možete informisati o stazama na Fruškoj Gori i u njoj potražiti ideje za obilaske. U pitanju je Wikiloc aplikacija koja trenutno broji oko 3.300 staza za šetnju ili bajs, kad je u pitanju ova planina. Pored staza koje su ljudi unosili, možete videti i kilometražu, težinu staze, okvirno vreme šetanja.. Ono što je super jeste što i vi, kreiranjem svog naloga možete doprineti otkrivanju staza.

Instalirajte je i pratite staze kojima su drugi hodali. Ima pregršt dobrih i inspirativnih. Zato, lets go, Fruškać vas čeka.

 

Ako vam se ovaj blog post o idejama za izlete na Fruškoj Gori dopao, istražite i 5 ideja za ljubitelje adrenalina i krenite sa nama u avanturu.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: