izlet na kablar
2.900 RSD

Izlet na Kablar – pešačka tura by Balkan Roads 08.04.2023. (jednodnevna)

Penjemo se na još jedan fascinantni vrh u Srbiji – Kablar!

Na samo 8 km od Čačka, Zapadna Morava je svojom silinom i smelošću usekla reljef između dve planine, stvarajući jedinstvenu lepotu prirode.

Ovčarsko-kablarska klisura vijuga 16 km između Ovčara i Kablara, koji su ostali da se gledaju nemo i nepomično i da svojim strmim i šumovitim padinama čuvaju staništa mnogih retkih životinja – barske i šumske kornjače, vidre, sive čaplje, šarenog daždevnjaka, sivog solola, surog orla. U njihovim oazama zelenila nalazi se i Ovčar banja, bogata lekovitim mineralnim izvorima, koji potiču iz dubinskih tektonskih razloma. Tokom vekova, posebno u vreme turske vladavine u Srbiji, ovaj prostor bio je duhovno utočište i sklonište svima kojima je to bilo potrebno. Padine Ovčara i Kablara odišu mirom i spokojom i upravo tu se krije 10 srpskih srednjevekovnih manastira i još dva sveta mesta. Značajni su po umetničkom bogatstvu i vrednosti, oni čuvaju istorijukulturu i tradiciju srpskog naroda.

Penjemo se na oštri, stenoviti vrh Kablara, sa kojeg se divimo čudesnoj prirodi. Uživamo u pogledu na dva „uklještena“ meandra Zapadne Morave, geomorfološkom fenomenu, koji je zaštićen kao predeo izuzetnih odlika i prirodno dobro od izuzetnog značaja „I kategorije“.

PLAN I PROGRAM – Izlet na Kablar

Polazak iz Beograda oko 7 h ujutru ispred Muzeja Jugoslavije (Kuće cveća).

Dolazak u jedan od najživopisnijih delova Srbije, Ovčarsko-kablarsku klisuru. Predeo jedinstvenog spoja prirodne i kulturne lepote, okružan dvema planinama i ispresecan uklještenim meandrima Zapadna Morave. U tzv. srpskoj Svetoj Gori nalazi se 11 srednjovekovnih pravoslavnih manastira i čitav ovaj predeo je pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije.

Naš boravak u ovom kraju kreće od Ovčar banje odakle peške idemo put vrha Kablara i uživamo u prelepim vidikovcima i prirodi Zapadne Srbije. Usput ulazimo u manastire Blagoveštenje i Nikolje. Nagrada za pešačenje čekaće nas na samom vrhu odakle se pogled pruza na Zapadnu Moravu i njene meandre. Nakon silaska sa vrha očekuje nas pauza i fakultativno kupanje u wellness centru Kablar.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

Galerija – Izlet na Kablar

CENA IZLETA: 2.900 RSD

Korisne informacije

 • Dužina pešačke staze je 12km u oba pravca. Sama pešačka staza većinom puta vodi kroz šumu.
 • Tokom pešačenja ulazi se u 2 manastira: Blagoveštenje i Nikolje.
 • Najviši vrh je 889m
 • Nakon pešačenja pravi se pauza u wellnes centru Kablar gde se fakultativno možete kupati u bazenu. Obavezno je da ponesete peškir i kupaći. Temperatura vode je 35-37 stepeni. Cena ulaznice je 600RSD.
 • Od opreme ponesite: udobne patike, slojevitu odeću, kačket, sendviče, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, kabanicu u slučaju kiše, nešto slatko. Ko želi da uđe u manastire obavezna je pristojna garderoba (prekrivena ramena i kolena).
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.

– Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

– Da li znate šta znači biti odgovoran prema prirodi, evo kako mi to vidimo.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. Izlet na Kablar. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Izlet na Kablar. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: