izlet na miroč
Na upit

Izlet na Miroč, Veliki Štrbac 16.01.2021. 16.01.2021. (jednodnevna)

Izlet na Miroč. Miroč – planina, toliko puta opevana u narodnim pesmama o Kraljeviću Marku i vili Ravijojli, gde se mogu pročitati stihovi: Daj me puštaj u planinu živu, da naberem po Miroču bilja, da zalečim rane na junaku, nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap. Njen najviši vrh je Veliki Štrbac (768 m), a drugi po visini vrh zove se Mali Štrbac (626 m).Mi ovog puta nećemo lečiti rane junačke, ali ćemo imati avanturu sa najlepšim pogledima na Dunav na celom njegovom toku kroz Srbiju, na njegovom putu kroz Đerdapsku klisuru.

Đerdapska klisura je formirana proticanjem Dunava kroz južne Karpate, između Panonske nizije na zapadu i Vlaške (Dakijske) ravnice na istoku. Sa dužinom od preko 100 kilometara, to je najduža klisura u Evropi. Južna strana pripada Srbiji, a severna strana Rumuniji. Obićićemo vidikovac na Pločama, mali prilaz, i popeti na vrh Velikog Štrbca, odakle se najbolje vidi klisura Dunava, poznati mali i veliki kazan,obići čuvenu Miroč planinu, i istražiti ovaj deo Istočne Srbije. Prizori sa Đerdapskih vidikovaca u velikom stilu krase brošure i prezentacije Turističke Organizacije Srbije.

PLAN AKTIVNOSTI

Polazak iz Beograda u 07h sa parkinga ispred BIGZ-a. Vožnja do polazne tačke, 20-ak km nakon Donjeg Milanovca. Potrebno je oko 2.5 do 3 h vožnje sa pauzama. Priprema za uspon. Čeka nas nekih 16 km pešačenja, sa usponom od oko 800 mnv. Najvećim delom staza ide kroz šumu, utabanim stazama, kroz krošnje stoletnog drveća. Uspon nije naporan i čeka nas prelepa šetnja.

Polazimo od vidikovca mali prilaz, nakon nekih 1 h uspona, i zatim se krećemo na vrhu Miroča. Nakon odmora na vrhu, u silazu obilazimo još nekoliko vidikovaca. Lagano se spuštamo do našeg prevoza na magistrali. Ukupno potrebno vreme izmedju 5 i 7 h, u zavisnosti od brzine grupe. Ukoliko budemo imali sreće, možda ćemo sresti i divokoze, kojih ima u ovom kraju.

UKUPNI TROŠKOVI: 3500 RSD*

*Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost dolaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. U tom slučaju cena je 2500 RSD po osobi.

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO

 • Prevoz Beograd – Miroč – Beograd (prevoz autom / max 2 osobe)
 • Licencirani UIAA vodič /prevoz i hrana

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO

 • Lična oprema
 • Ishrana

VODIČ

Radomir Mikić / UIAA II guide / radomirbg91@gmail.com

PRIJAVA

Direktno na e-mail vodiča.

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 3/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 1/10

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:

 • Planinarske cipele
 • Ranac oko 30l
 • 1,5l vode
 • Čokoladica, sušeno voće ili energetski bar
 • Trek pantalone
 • Jakna za zaštitu od vetra ili kiše
 • Tanka perjana jakna
 • Polar duks
 • Naočare za sunce
 • Kapa i rukavice
 • Štapovi za hodanje (opciono)
 • Presvlaka

 

Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu.

Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.

Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati direktno kod vodiča:

radomirbg91@gmail.com

Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

 

Više o est adventure mozete procitati na njihovom sajtu: estadventure.com

 

Tagovi: estadventure, miroč, planina, planinarenje, pešačenje, avantura, est zimski izazov, izlet na miroč, srbija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: