izlet na rtanj
Na upit

Izlet na Rtanj- uspon do mističnog vrha istočne Srbije by EST Adventure by EST Adventure 26.02.2022. (jednodnevna)

Uspon severnim grebenom do mističnog vrha istočne Srbije, izlet na Rtanj 26.02.2022.

Izlet na Rtanj

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca, na oko 200 km od Beograda. Pripada Karpatskim – balkanskim planinama i sastoji se od krečnjačkog grebena i izrazite krečnjačke kupe na istoku. Svakako najprepoznatljiviji deo je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak. Prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji.

Prilaz vrhu je moguć za svih strana, a planiran je uspon sa severne strane ovaj put. Na vrhu Rtnja nalazi se ruševine male kapele koja je bila posvećena svetom Djordju Pobedonošcu. Kapela je uništena eksplozivom 1992. g jer se verovalo da je ispod nje zakopano zlato Julijusa Minha lokalnog industrijalca iz 20. veka i nekadašnjeg vlasnika rudnika uglja u podnožju planine.

I dalje se veruje da je piramidalan oblik planine u stvari dokaz vanzemaljskog postojanja i posebne energije, pa se u letnjim mesecima često na vrhu mogu sresti entuzijasti koji “love” vanzemaljske sile.

PLAN AKTIVNOSTI

Ovoga puta krećemo na uspon južnom stranom na našu čuvenu “piramidu” Rtanj, tačnije njegov vrh Šiljak (1565m).
Susret učesnika u selu Rtanj u 9.30h.
Tura započinje kao prijatna šetnja po prirodi, ali sa povećanjem nagiba, počinje da biva jasno zašto Rtanjski uspon prati epitet najpoznatijeg uspona u Srbiji. Do 900 mnv se ide kroz prozračnu bukovu šumu. Nakon toga izlazimo na čistinu i planinarskom stazom sa južne strane krećemo ka vrhu Šiljak. Pravimo pauze na svakih sat i po hoda i uživamo u pogledu prema Soko Banji.
Na vrhu pravimo kratku pauzu za fotografisanje i okrepu i krećemo na spust istom stazom kojom smo došli, poznatim serpentinama, gde nas do visine od 1000m očekuju otvoreni predeli za razgledanje i uživanje, a zatim prolaz kroz mešovitu šumu sve do naselja Rtanj.
Ukupna dužina staze je oko 15 km, uspon oko 950 mnv., a biće nam potrebno ukupno oko 6-7h za ovu turu.

CENA: Na upit.

*Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost dolaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. 

Organizacijom obuhvaćeno:

• Licencirani UIAA vodič
• Prevoz Beograd – Rtanj – Beograd (autom, max 2 osobe)

Organizacijom nije obuhvaćeno

• Lična oprema
• Ishrana

INFO I REZERVACIJE:

Vodič
Dragan Jaćimović / UIAA I guide /
EST Adventure
Prijava direktno na e-mail vodiča.
Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas. Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 7/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 3/10

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:
• Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode
• neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće
• Jakna Goreteks Shell ili slično
• Pantalone
• aktivni veš dugih rukava
• cipele
• naočare SP3 minimum
• krema za sunčanje faktor – SPF30
• trek štapovi

Kratki saveti za početnike.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br.17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.
EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: Rtanj, srbija, izlet, avantura, planinarenje, avanture, EST Adventure, vrh, piramida, greben, planina

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: