suvobor i rajac
2.400 RSD

Rajac (848mnv) by EST Adventure by EST Adventure 13.03.2022. (jednodnevna)

EST Adventure vas vodi u novu avanturu, izlet na Rajac i prvi dani proleća.

Planina Suvobora je najistočnija valjevska planina. Zajedno sa Rajačkom visoravni čini celinu koja se prostire u pravcu zapad-istok. Karakteriše ga raznovrstan reljef kraškog tipa koji odlikuju mnoge doline i vrtače, ali i veliki broj jama i pećina, stalna vazdušna strujanja, mnoštvo izvora i plitkih vodotokova, te bogata flora i fauna koji čine da ovaj kraj bude privlačan posetiocima raznih profila.

Pešačenje, planinsko trčanje, biciklizam, paraglajding…samo su neke od aktivnosti koje se ovde mogu upražnjavati. Ne treba zaboraviti ni kulturno istorijsko nasleđe.

Planina Suvobor je bila poprište jedne od najznačajnijih vojnih operacija na ovim prostorima u Prvom svetskom ratu – Kolubarske bitke. Značajno je napomenuti da je bitnu ulogu u očuvanju i razvoju Suvobora i Rajca imao čika Duško Jovanović, jedan od osnivača planinarskog pokreta u posleratnoj Srbiji i osnivač planinarskog društva Pobeda.

Zimzelene šume su plod njegove inicijative i angažovanja, idejni je tvorac manifestacije Kosidba na Rajcu, a od njega je potekla i ideja da se Rajac proglasi predelom izuzetnih odlika.

PLAN AKTIVNOSTI

Početak planinarske ture je kod planinarskog doma “Čika Duško Jovanović”. U prvom delu staze, krećemo se kroz mešovitu šumu ka istoku. Često se ovde mogu zateći porodice jelena kako vešto strčavaju niz oštre šumske padine. Malo dalje u šumi nailazimo na izvor pijaće vode Čanak. Šumu bukve i hrasta polako zamenjuju četinari, koji će se i sami ubrzo izgubiti i ustupiti mesto brezama. Uskoro prelazimo potok i penjemo se lagano preko livada ka simpatičnom brdu Vijuljak, ogrnutom zimzelenim plaštom. Sledi uspon na najviši vrh današnje šetnje, Rajac na 848m, sa koga se u vedrim danima odlično vide Kosmaj, Bukulja i Venčac, Ostrvica i Rudnik, Povlen, Maljen, Medvednik, Ovčar i Kablar. Turu završavamo spustom niz livade ka planinarskom domu, gde nas čeka vruć čaj.

Ukupna dužina staze je oko 13,5km, uz uspon od 450m. Staza se prelazi oko 5 sati i pogoduje svim kategorijama planinara. Planirani povratak u Beograd do 18h.

CENA: 2400 RSD

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO

Licencirani UIAA vodič

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO

Lična oprema

Prevoz Beograd – selo Ba (put za Koštuniće) – Beograd

VODIČ Nenad Petrović /UIAA III guide /

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 2/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 1/10

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:
• Planinarske cipele
• Ranac oko 30l
• 1,5l vode
• Čokoladica, energetski bar ili sušeno voće
• Trek pantalone
• Aktivni veš
• Jakna u slučaju vetra ili kiše
• Štapovi za hodanje (opciono)
• Kapa i rukavice
• Kamašne u slučaju snega

Ako je ovo vaša prva avantura, bacite pogled na neke od saveta naših iskusnih drugara.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu.
Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: Rajac, vidikovac, pogled, srbija, avantura, est adventure, izlet, vikend, suvobor, valjevo, vidikovac, oprema

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: