izlet na suvu planinu
4600 RSD

Izlet na Suvu planinu Trem, Sokolov Kamen, Pasarelo i Divna Gorica by ESTAdventure 30.01.2021 - 31.01.2021. (2 dana)

Izlet na Suvu planinu. Smeštena nedaleko od grada Niša nalazi se jedna od najlepših planina u Srbiji. Izazovni vrhovi i predivni vidikovci rangirali su je u sam vrh kad je reč o omiljenosti kod planinara i fotografa. Najviši vrh je Trem sa svojih 1810m odakle se pruža pogled od bugarskih planina, dok juga Srbije. Severna strana planine je izazovna i predstavlja alpinistički pristup, dok se sa južne strane i zapadnih pristupa može planinarskim stazama izaći na sve vrhove.

U donjim delovima šumovita, a prema vrhu bez rastinja, što omogućava pogled tokom većeg dela uspona. U zimskim mesecima je uspon na Trem nešto zahtevniji zbog eksponiranog terena i izloženosti vetru, pa je za planinare svojevrstan izazov za razliku od drugih vrhova u Srbiji. Ovom planinom se prostire i jedna od najpoznatijih transverzala kod nas – “Niška transverzala”.

PLAN AKTIVNOSTI

1. dan

Polazak iz Beograda u 6 časova ispred zgrade BIGZ-a.
Vozimo se autoputem pored Niša do Bele Palanke i dalje prema selu Divljana. Odatle krećemo na uspon prema vrhu Pasarelo, potom se spuštamo grebenom preko vrha Ržanac i prevoja Preslap, da bismo došli do najsevernijeg vrha Suve planine – Divne Gorice.

Povratak istim putem ili makadamom prema selu Mokra, zavisno od stanja grupe. Očekivano je da se savlada do 28 kilometara. U slučaju lošeg snega skratiće se deo treka.
Odlazimo u Nišku banju na noćenje i odmor.

2. dan

Ustajanje i doručak. Krećemo do planinarskog doma Bojanine vode. Odatle idemo pešice na uspon prema grebenu Suve planine i potom se odvajamo istočno prema Sokolovom kamenu.

Kroz meandre stena izlazimo na južnu padinu odakle penjemo vrh Sokolov kamen, nakon čega se spuštamo na prevoj Devojački grob. Pauziramo i nastavljamo prema Tremu, najvišem vrhu Suve planine. Spuštamo se potom ponovo na prevoj Devojački grob i dalje šumskom stazom do doma na Bojaninim vodama. Očekuje se pešačenje od 20 kilometara.

UKUPNI TROŠKOVI: 4600 RSD*

*Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost dolaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. U tom slučaju cena je 3600 RSD po osobi.

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO

 • Prevoz autom, max 2 osobe
 • Noćenje
 • Licencirani UIAA vodič

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO

 • Lična oprema
 • Ishrana

VODIČ

Radomir Mikić / UIAA II guide /
prijave na mail radomirbg91@gmail.com

PRIJAVA

Direktno na e-mail vodiča. Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas. Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 8/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 2/10

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:

 • Planinarske cipele
 • Ranac oko 30l
 • 1,5l vode
 • Čokoladica, sušeno voće ili energetski bar
 • Trek pantalone
 • Jakna za zaštitu od vetra ili kiše
 • Tanka perjana jakna
 • Polar duks
 • Naočare za sunce
 • Kapa i rukavice
 • Štapovi za hodanje (opciono)
 • Presvlaka

 

Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.

Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati direktno kod vodiča:

mail: radomirbg91@gmail.com

Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

 

Više o est adventure mozete procitati na njihovom sajtu: estadventure.com

 

Tagovi: estadventure, suva planina, planina, planinarenje, pešačenje, avantura, est zimski izazov, izlet na suvu planinu, trem, sokolov kamen, pasarelo, divna gorica, srbija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: