Izlet Ovčar
2.900 RSD

Izlet Ovčar – pešačka tura by Balkan Roads 08.04.2023. (jednodnevna)

Penjemo se na još jedan fascinantni vrh u Srbiji – Ovčar!

Vijugavi meandri Zapadne Morave ispresecali su planine Ovčar i Kablar, obrazujući Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Svojom lepotom je uspela je da postane zaštićeni spomenik prirode. Ukoliko tome pridodamo brojne manastire, šumske staze, termalne izvore i vrtoglave vidikovce jasno je zašto treba posetiti Ovčar banju.

Šumovite padine čuvaju staništa mnogih retkih životinja – barske i šumske kornjače, vidre, sive čaplje, šarenog daždevnjaka, sivog solola, surog orla.

Priroda je ovde čarobna i svaki novi dan nosi sa sobom mir i svežinu proleća.

Kakav nam je plan i program?

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima ispred Muzeja Jugoslavije (Kuće cveća).

Dolazak u jedan od najživopisnijih delova Srbije, Ovčarsko-kablarsku klisuru. Predeo jedinstvenog spoja prirodne i kulturne lepote, okružan dvema planinama i ispresecan uklještenim meandrima Zapadne Morave. U tzv. srpskoj Svetoj Gori nalazi se 11 srednjovekovnih pravoslavnih manastira i čitav ovaj predeo je pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije.

Naš boravak u ovom kraju kreće od Ovčar banje odakle peške idemo put vrha Ovčara i uživamo u prelepim vidikovcima i prirodi Zapadne Srbije. Usput ulazimo u manastire Sretenje i svete Trojice.  Skrećemo sa staze kako bismo videli skriveni Banjski potok. Nagrada za pešačenje čekaće nas na samom vrhu odakle se pogled pruža na Zapadnu Moravu. Nakon silaska sa vrha očekuje nas pauza i fakultativno kupanje u wellness centru Kablar.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 2900 dinara

 • Prevoz Beograd – Ovčar banja – Beograd

Korisne informacije

 • Dužina pešačke staze je 14,5km u oba pravca. Sama pešačka staza većinom puta vodi kroz šumu.
 • Tokom pešačenja ulazi se u 2 manastira: Sretenje i svete Trojice
 • Najviši vrh je 889m, prelazi se visinska razlika od oko 710m
 • Nakon pešačenja pravi se pauza u wellnes centru Kablar gde se fakultativno možete kupati u bazenu. Obavezno je da ponesete peškir i kupaći. Temperatura vode je 35-37 stepeni. Cena ulaznice je 600RSD.
 • Od opreme ponesite: udobne patike, slojevitu odeću, kačket, sendviče, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, kabanicu u slučaju kiše, nešto slatko. Ko želi da uđe u manastire obavezna je pristojna garderoba (prekrivena ramena i kolena)
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.
 • Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.
 • Da li znate šta znači biti odgovoran prema prirodi, evo kako mi to vidimo.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. Izlet na Kablar. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Izlet na Kablar. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: