rtanj dnevni uspon
2.000 RSD

Izlet Rtanj dnevni uspon by Balkan Roads 16.07.2022. (jednodnevna)

Izlet Rtanj dnevni uspon by Balkan Roads.

Vodimo vas na najinteresantniji i najintrigantniji vrh u Srbiji – Šiljak! Pešačimo obroncima Rtnja, osvajamo njegove padine, uživamo u prelepom pogledu koji se pomalja svuda oko nas, slušamo legende o njenom nastanku i piramidalnom obliku…

Marljivi speleolozi otkrili su u ovoj planini 17 pećina, mnoge izvore, jame i tačno ispod vrha Šiljak (visine 1565m) šupljinu romboidne osnove, visine 450m, stranica od po 250m i 500m. Slučajnost ili ne, tri najviša vrha Rtnja – Kusak, Baba i Šiljak, povezani zamišljenom linijom, formiraju trougao, grotlo jednog kupastog uzvišenja. Meštani ovih krajeva veruju da je cela planina tvorevina bića sa druge planete i da ta čudesna piramida i danas ima moći da u sebe upije svu negativnu energiju iz okruženja, a da ljude prožima pozitivnim silama, zbog čega je poznata kao i mesto gde se mnogi isceljuju. Rtanj ima nagib strana identičan onom na Piramidi Meseca u Meksiku, kao i uglove koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi.

Na samom vrhu Šiljak očekuje nas još jedna zanimljivost – ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Tragači za zlatom u više navrata rušili su ovu kapelu dinamitom.

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Beograda oko 7h ujutru od Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cveća). Vožnja autoputem Beograd – Niš gde kod Paraćina skrećemo dalje ka Boljevcu.

Stižemo u podnožje planine Rtanj, jednu od najlepših u našoj zemlji i poznatu po bogatstvu biljnih vrsta od kojih se pravi čuveni rtanjski čaj.

Pešačkim stazama, južnom stranom, krećemo u osvajanje vrha Šiljak koji, zbog svoje visine (1565m), čini Rtanj gospodarem ovog kraja. Tokom pešačenja, čućemo priču zašto Rtanj nosi oreol mističnosti i o predanju da li je Rtanj planina ili možda piramida ispod koje se krije najstarija tvorevina civilizacije.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 2.000 rsd

Prilikom prijave plaća se ceo iznos.

Korisne informacije

– Dužina pešačke staze je oko 15km u oba pravca

– Najviša tačka 1565m kod vrha Šiljak.

– Oprema: udobne zimske cipele, zimska jakna, duks, sendviče tj, hranu za ceo dan, minimum dve litre vode, rezervnu garderobu, kabanicu ili manji kišobran (u slučaju kiše)

– Da li znate šta znači biti odgovoran prema prirodi, evo kako mi to vidimo.

 

 

 

Tagovi: rtanj dnevni uspon, vrh, šiljak, pogled, uspon, planina, planinarenje, srbija, balkan roads, avantura, avanture, bozićni uspon

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: