rtanj dnevni uspon
2.000 RSD

OTKAZANO: Izlet Rtanj dnevni uspon – pešačka tura by Balkan Roads 24.09.2022. (jednodnevna)

Izlet Rtanj dnevni uspon by Balkan Roads.

Zakoračite u misteriju!

Vodimo vas na najinteresantniji i najintrigantniji vrh u Srbiji – Šiljak! Pešačimo obroncima Rtnja, osvajamo njegove padine, uživamo u prelepom pogledu koji se pomalja svuda oko nas, slušamo legende o njenom nastanku i piramidalnom obliku…

Marljivi speleolozi otkrili su u ovoj planini 17 pećina, mnoge izvore, jame i tačno ispod vrha Šiljak (visine 1565m) šupljinu romboidne osnove, visine 450m, stranica od po 250m i 500m. Slučajnost ili ne, tri najviša vrha Rtnja – Kusak, Baba i Šiljak, povezani zamišljenom linijom, formiraju trougao, grotlo jednog kupastog uzvišenja. Meštani ovih krajeva veruju da je cela planina tvorevina bića sa druge planete i da ta čudesna piramida i danas ima moći da u sebe upije svu negativnu energiju iz okruženja, a da ljude prožima pozitivnim silama, zbog čega je poznata kao i mesto gde se mnogi isceljuju. Rtanj ima nagib strana identičan onom na Piramidi Meseca u Meksiku, kao i uglove koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi.

Na samom vrhu Šiljak očekuje nas još jedna zanimljivost – ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Tragači za zlatom u više navrata rušili su ovu kapelu dinamitom.

Vodimo vas na najinteresantniji i najintrigantniji vrh u Srbiji – Šiljak! Pešačimo obroncima Rtnja, osvajamo njegove padine, uživamo u prelepom pogledu koji se pomalja svuda oko nas, slušamo legende o njenom nastanku i piramidalnom obliku…

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Beograda oko 7h ujutru od Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cveća). Vožnja autoputem Beograd – Niš gde kod Paraćina skrećemo dalje ka Boljevcu.

Stižemo u podnožje planine Rtanj, jednu od najlepših u našoj zemlji i poznatu po bogatstvu biljnih vrsta od kojih se pravi čuveni rtanjski čaj.

Pešačkim stazama, južnom stranom, krećemo u osvajanje vrha Šiljak koji, zbog svoje visine (1565m), čini Rtanj gospodarem ovog kraja. Tokom pešačenja, čućemo priču zašto Rtanj nosi oreol mističnosti i o predanju da li je Rtanj planina ili možda piramida ispod koje se krije najstarija tvorevina civilizacije.
Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 2.000 rsd

Prilikom prijave plaća se ceo iznos.

Korisne informacije

  • Dužina pešačke staze je oko 15km u oba pravca
  • Penje se južnom stranom
  • Najviša tačka 1565m kod vrha Šiljak.
  • Od opreme ponesite: udobne patike, slojevitu odeću, kačket, sendviče, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, kabanicu u slučaju kiše.
  • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.
  • Da li znate šta znači biti odgovoran prema prirodi, evo kako mi to vidimo.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: