rtanj noćni uspon
2.000 RSD

OTKAZANO: Izlet Rtanj – noćni uspon by Balkan Roads 13.08.2022 - 14.08.2022. (2 dana)

Avantura počinje! Izlet Rtanj – noćni uspon i čekanje izlaska sunca.

rtanj

Uveče krećemo iz Beograda i oko ponoći stižemo u podnožje mistične planine, penjemo se do vrha i čekamo izlazak sunca. Staza je duga oko 15km. Dok planinarimo bićemo obasjani svetlošću zvezda, a ujutru će se pred nama ukazati Boljevac, Bor, Sokobanja, kao i planine Kopaonik, Jastrebac i Stara planina.

Osim dobre fizičke spreme, potrebno je da ponesete hranu, vodu, rezervnu majicu, udobnu obuću, peškir, neku čokoladicu, kabanicu u slučaju kiše. Idemo u novu avanturu, da oktrijemo sve misterije “piramide”. Speleolozi su utvrdili da unutar planine postoje ogromne podzemne prostorije i više od 17 važnih pećina. Najistaknutiji vrhovi planine su Kusak, Baba i Šiljak, i kada se povežu imaginarnom linijom, formiraju trougao dimenzija čije strane su pet i šest kilometara. Merenja su utvrdila da na Rtnju postoje neprekidne promene energetskih polja. Vrh Rtnja – Šiljak uglavnom upija energiju, dok mesto “Svetilište” u podnožju planine, uglavnom zrači.

PLAN TURE

  • Polazak iz Beograda sa parkinga ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Kuće cveća)  u 20h. Noćna vožnja autoputem Beograd – Niš gde kod Paraćina skrećemo dalje ka Boljevcu. Stižemo u podnožje planine Rtanj, jednu od najlepših u našoj zemlji i poznatu po bogatstvu biljnih vrsta od kojih se pravi čuveni rtanjski čaj.
  • Pešačkim stazama posle ponoći, krećemo u osvajanje vrha Šiljak koji, zbog svoje visine (1565m), čini Rtanj gospodarem ovog kraja. Tokom pešačenja, čućemo priču zašto Rtanj nosi oreol mističnosti i o predanju da li je Rtanj planina ili možda piramida ispod koje se krije najstarija tvorevina civilizacije. Slušaćemo priče o vanzemaljcima dok se budemo peli. Dočekujemo spaktakularni izlazak sunca u prirodi.
  •  Povratak u Beograd u popodnevnim časovima.

CENA: 2.000 RSD

Prilikom prijave plaća se celokupan iznos aranžmana.

Ako ti ovaj datum ne odgovara, imamo još jedan u ponudi – 17.09 – 18.09.2022. 

Korisne informacije

  • Ako ste početnik, pročitajte na našem blogu šta vam treba da postanete planinar.
  • Dužina pešačke staze je oko 15km u oba pravca.
  • Penje se južnom stranom.
  • Najviša tačka 1565m kod vrha Šiljak.
  • Oprema: udobne patike, duks, kačket, sendviče i nešto slatko, minimum dve litre vode, rezervnu majicu, peškir, kabanicu ili manji kišobran (u slučaju kiše), toplu jaknu, duks i kapu zbog niskih noćnih temperature na planini i vetra; baterijska lampa ili čeona lampa; vreća za spavanje (može biti korisna dok na vrhu čekate izlazak sunca).
  • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: