izlet stara planina
3.900 RSD

Izlet Stara planina – uspon na Midžor by Balkan Roads 09.04.2023. (jednodnevna)

Balkan Roads te vodi u novu avanturu, Izlet Stara planina i osvajanje drugog najvišeg vrha u Srbiji.

Pođimo u osvajanje drugog najvišeg vrha u Srbiji. Na putu ka Midžoru (2169m), uživamo u proplancima Stare Planine koja pripada moćnom sistemu Balkanskih planina, a predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk. U Srbiji se nalazi samo njegov manji zapadni deo. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, po čemu je zapravo celo Balkansko poluostrvo dobilo ime. Neki od najupečatljivijih pejsaža i originalnih predela Balkana se nalazi na Staroj planini. Stara planina je produžetak planinskog masiva Karpata, a najviši vrh je Botev (2736 m) u Bugarskoj.

Velika planinska prostranstva Stare Planine pokrivena su beskrajnim pašnjacima, stazama i gustim bukovim šumama, koje rastu i na 1700 metara visokom Babinom Zubu.

PLAN I PROGRAM

Polazak iz Beograda, okupljanje grupe na parking kod Muzeja Istorije Jugoslavije u ranim jutarnjim časovima, oko 5h. Vožnja autoputem ka Niš, preko Svrljiga i Kalne.

Dolazimo do Babinog Zuba na 1580 metara nadmorske visine, odatle kreće naša pešačka tura i uspon ka najvišem vrhu Stare Planine, Midžor (2169mnv), drugom najvišem vrhu u Srbiji.  Sve vreme pred nama je otvoren pogled na vrh Midžor, staza nije zahtevna, bez velikih visinskih razlika. Uživamo u prostranstvu proplanka i vrhovima ovog izvanrednog predela. Ukoliko nam se posreći usput je moguće videti i po nekog divljeg konja.

Nakon pređenih 8km dolazimo do vrh Midžor. Pred nama se pruža pogled ka Bugarskoj i suprotnoj strani venca Stare Planine. Vraćamo se ka polaznoj tački, na čijem putu zastajemo kod restorana sa najboljim pogledom “Plaža”. Putovanje se ovde ne završava. Kako je Stara Planina nadaleko poznata po brojnim vodopadima, upućujemo se ka Bigru, jednom od mnogobrojnih u ovom delu naše zemlje. Usput se upoznajemo sa živopisnim selima ovog predela.  \

Nakon kraće pauze put nastavljamo ka Beogradu. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

CENA: 3.900 RSD

Prilikom prijave plaća se celokupan iznos aranžmana.

Prevoz Beograd – Stara planina – Beograd

Korisne informacije

 • Dužina pešačke staze je oko 18km u oba pravca
 • Najviši vrh je Midžor 2169m
 • Visinska razlika koja se prelazi tokom ture je oko 400m
 • Zaštitite se od sunca (zaštitna krema, odgovarajuća garderoba)
 • Od opreme ponesite: udobne patike (sa tvrđim đonom), slojevitu odeću, kačket, sendviče za ceo dan, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, tanku jaknu vetrovku, kabanicu u slučaju kiše. Obavezno i nešto slatko.
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno. Izlet Uvac – vidikovac Molitva
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: