3.900 RSD

Izlet Suva planina – pešačka tura by Balkan Roads 01.04.2023. (jednodnevna)

Suva planina, predstavlja jedan od srpskih planinskih bisera, toliko pleni svojom neskrivenom lepotom da privlači i turiste van Srbije.

Nalazi se nedaleko od Niša. Jovan Cvijić je svojevremeno nazvao ’’Alpi na jugu Srbije’’ zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine. Sa te strane, deluje kao da je isečena od glavnog grebena, na jugu pak je dosta pitomija. O njoj se može ispričati hiljade priča, ali nijedna neće biti dovoljna da dočara planinu na način na koji ćemo to uraditi kada je posetimo.

Planinarimo šumskim stazama do vrha Trema i uživamo u neverovatnom pogledu.

PLAN TURE

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima, oko 5h ujutru, od Muzeja istorije Jugoslavije. Voznja auto-putem do Niša i dolazak do Bojaninih Voda u blizini Niške banje. Odatle kreće naše višečasovno planinarenje do najvišeg vrha Suve planine Trema visine 1810 mnv.

Suva planina se u vidu potkovice prostire pravcem severozapad – jugoistok. Počinje na 3 km o Niške Banje, a završava se u Lužničkoj kotlini kod Babušnice. Središnji deo Suve planine liči na visoravan i sastavljen je od vrtača i uvala koje su prekrivene travom. Zbog sastava stena Suva planina veoma siromašna vodom I na celoj planini se nalaze tek dva izvora vode, ali zato u nižim predelima postoje brojni izvori termalne vode. Proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije. Nakon uživanja I pešačenja kroz šume I travnate predele planine vraćamo se u Beograd.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 3.900 RSD

 • Prevoz Beograd – Suva planina – Beograd

Korisne informacije:

 • Dužina pešačke staze je oko 16km u oba pravca
 • Najviši vrh je 1810m
 • Visinska razlika koja se prelazi tokom ture je 1000m
 • Zaštitite se od sunca (zaštitna krema, odgovarajuća garderoba)
 • Od opreme ponesite: udobne patike (sa tvrđim đonom), slojevitu odeću, kačket, sendviče za ceo dan, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, tanku jaknu vetrovku, kabanicu u slučaju kiše. Obavezno i nešto slatko.
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: