2.900 RSD

Izlet Uvac – vidikovac Molitva by Balkan Roads 02.04.2023. (jednodnevna)

Balkan Roads vas vodi u novu avanturu Izlet Uvac! Doživite umeće prirode koja je napravila okruženje koje ostavlja bez daha.

Meandri Uvca su destinacija koja je u poslednjih par godina postala izuzetno popularna kako kod domaćih tako i kod stranih turista i to sa veoma dobrim razlogom. Snaga prirode je pokazala svu svoju moć upravo na tom mestu. Priroda je iskoristila svoje umeće da napravi okruženje koje ostavlja bez daha.

Pešačićemo iznad jezera koje je prepoznatljivo po svojoj smaragdno-zelenoj boji i predelima koji su kroz istoriju bili izuzetno bitni. Preko samog jezera je nekada postojao kameni most i karavanski put od Dubrovnika do Istanbula, čak je i sam Ivo Andrić pisao u nekoliko navrata o njemu.

Na izletu na Uvcu možete videti i beloglave supove koji su nisu slučajno izabrali specijalni rezervat prirode Uvac za svoje stanište i svoj dom. Beloglavi supovi pripadaju porodici lešinara i oni su uvek nepravedno prikazani kao negativci u crtanim filmovima, ali malo je onih koji znaju da oni čine najbitniju kariku u lancu ishrane životinja. Mnogo su puta uspeli da spreče širenje raznih bolesti i najbolji su „čistač“ u prirodi. Moraćete da imate dobar vid ili dvogled da vidite gnezda supova koja su postavljena po skoro vertikalnim stenama koje okružuju jezero.

PLAN TURE – Izlet Uvac – vidikovac Molitva

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima oko 5h ujutru od Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća Cveća).

Vožnja preko Čačka, Užica, Nove Varoši i Sjenice. Dolazak u specijalni rezervat prirode “Uvac” koji predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno I kategorije.

Krećemo u višečasovno pešačenje do vidikovca ,,Molitva“. Sam vidikovac je jedan od najlepših u Srbiji. Dok osvajamo staze pogled nam se pruža nad Secijalnim rezervatom, samim Uvačkim jezerom i njegovim sa nadaleko poznatim meandrima.

Pešacka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele a sam vrh se nalazi na 1247m nadmorske visine. Staza je dužine oko 7,5km u jednom pravcu. Obzirom da su stene kanjona prirodno stanište beloglavog supa, velike su šanse da nam društvo pri osvajaju vidikovca pravi ova zaštićene vrste ptica koja je maskota TSC Zlatar kao i Olimpijskog saveza Srbije.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

GALERIJA – Izlet Uvac – vidikovac Molitva

CENA: 2.900 RSD

 • Prevoz Beograd – Sjenica – Beograd
 • Pešačka staza kreće od Sjenice od jezera,  dužina staze do vidikovca Molitva je 5,5km u jednom pravcu.
 • Potrebne su: udobne patike, slojevita odeća, kačket, sendviči, minimum dve flaše vode, krema za zaštitu od sunca, rezervna garderoba, kabanica u slučaju kiše.
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.

Ako iz pravca Sjenice nastavite prema Ivanjici, za nekoliko kilometara, sa vaše leve strane ćete ugledati put koji vas vodi ka vidikovcu Molitva.. Opširnije u našem blog postu.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno. Izlet Uvac – vidikovac Molitva
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: