Jezero Rovni izlet
2.900 RSD

Izlet Velika stena Rovni, Manastir Ćelije, kanjon reke Gradac by Balkan Roads 09.04.2023. (jednodnevna)

Vodimo vas na jednodnevni izlet na Rovni i Gradac!

Jezero Rovni je rezervoar vode nastao izgradnjom brane na reci Jablanici. Brana je visoka 74 metra I duga 450 metara. Oko jezera se pruza pogled na okolna sela kao I na planinski venac Valjevskih planina. Uživaćemo u pogredu nad jezerom i napraviti par fantastičnih fotografija i uspomena pre nego što krenemo put manastira Ćelije.

Manastir Ćelije se nalazi na 6 km od Valjeva u kanjonu reke Gradac i smatra se jednim od najlepših manastira Zapadne Srbije. Smatra se da je izgrađen u XIII veku. Sam manstir se nalazi u bdrovitom živopisnom predelu koji pripada ataru sela Lelić. Odmorićemo se u prirodi kraj reke Gradac i tako na jedan dan utišati buku grada.

Izlet je idealan za odmor u prirodi i kratkotrajan beg iz grada.

Kakav nam je plan i program?

Polazak iz Beograda sa parkinga kod Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća Cveća) u 06:00h. Vožnja autoputem “Miloš Veliki” gde se kod Lajkovca isključujemo ka Valjevu. Stižemo u selo Stubo odakle krećemo na pešačenje i šetnju makadamskim putem kroz šumu do Velike stene, prelepog vidikovca iznad jezera akumulacije Rovni. Ovde pravimo kraću pauzu za fotografisanje i uživanje u pogledu na venac Valjevskih planina i samo jezero Rovni. Nakon toga, idemo ka manastiru Ćelije, silazimo 600 metara (150 metara visinske razlike) niz 930 stepenika, obilazimo manastir koji je nastao u XIII veku, a zatim se spustamo do kanjona reke Gradac, gde ćemo napraviti dužu pauzu za odmor pored reke i osveženje u prelepom prirodnom ambijentu. U poslepodnevnim časovima se pakujemo polako i krećemo nazad stepenicama do mesta gde nas čeka autobus. Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 2900 dinara

 • Prevoz Beograd – Rovni – Ćelije – Beograd

Korisne informacije

 • Dužina pešačke staze na vidikovcu Rovni je oko 1,5 km u oba pravca
 • Do kanjona reke Gradac se silazi stepenicama do manastira Ćelije (930 stepenika) pa dalje makadamom.
 • Oprema: udobne patike, duks, kačket, sendviče, minimum dve litre vode po osobi, rezervnu majicu, peškir, kabanicu ili manji kišobran (u slučaju kiše), topliju jaknu na planini, baterijska lampa
 • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska I kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku pozovite agenciju da se informišete.
 • Da li znate šta znači biti odgovoran prema prirodi, evo kako mi to vidimo.

PRAVILA PONAŠANJA

 • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
 • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
 • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
 • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. Izlet na Kablar. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
 • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
 • Agencija Balkan roads ne organizuje takmicenja niti je nama bitno ko je prvi stigao a ko poslednji. Želimo da svi zajedno uživamo u prirodi i da osvojimo i vidimo što više planina. Izlet na Kablar. Ispred vodiča ne može da bude niko, dok na kraju poslednji ide vodič tzv. sakupljač i iza njega ne sme da bude niko.
 • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
 • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
 • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.
 • Za pomoć na skijaškoj stazi, ili u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, obratite se spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije: +381 62 464646.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: