jastrebac sokolov kamen
4.200 RSD

JASTREBAC – Sokolov kamen & Bela stena by EST Adventure 27.11.2021. (jednodnevna)

Jastrebac – Sokolov kamen & Bela stena! Jastrebac je planina u centralnoj Srbiji, duga 45 km i prostire se pravcem zapad—istok u visinskim zonama od 350 m do 1.491 m i nalazi se između Kruševca sa severne i Prokuplja sa južne strane.

Veoma je šumovita, ako ne i najšumovitija planina Srbije i šire. Obiluje izuzetnom listopadnom i četinarskom šumom sa prelepim potocima i rečicama, a ima i zanimljiv životinjski svet. Na ovoj turi nadamo se da ćete iskusiti sve ovo u punom sjaju.

PLAN AKTIVNOSTI

Polazak iz Beograda u 7h ujutru sa dogovorenog mesta (parking ispred zgrade BIGZ). Vožnja autoputem do isključenja za Kruševac, a zatim dalje kroz Kruševac gde možemo da napravimo kraću pauzu za doručak.

Nastavljamo put Jastrepca gde stižemo oko 10h. Parkiramo se kod planinarskog doma, odakle krećemo na uspon u 10:15h. Krećemo lepo markiranom stazom kroz šumu, i laganim tempom uz mestimične pauze, stižemo na Sokolov kamen (1025m) oko 11:45h, odakle se pruža pogled na lep šumski amfiteatar.

Zatim nastavljamo ka Beloj steni (1256m) gde ćemo biti oko 13h nakon savladanih 800m visinske razlike. Sa vrha se pruža pogled ka Kruševcu, ali i planinama Kopaonik, Gledićke planine… Posle zaslužene pauze na vrhu i fotografisanja, povratak do doma istim putem, gde ćemo biti do 15:30h. Pakovanje i vožnja do Kruševca, gde je opcioni ručak.

Krećemo za Beograd oko 18:30h i stižemo negde oko 20:45h kod BIGZ-a.

Dužina staze je 12 km, uspon oko 800 m nv., a biće nam potrebno oko 6h za ovu turu.

CENA: 4200 RSD*

* Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost polaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. U tom slučaju cena je 2400 RSD po osobi.

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO

  • Prevoz Beograd – Jastrebac – Beograd (prevoz kombijem)
  • Licencirani UIAA vodič

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO

• Lična oprema • Ishrana

VODIČ

Bojan Marić / UIAA Ib guide /
Prijava na mejl!

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 4/10 TEHNIČKI NIVO TURE – 2/10

OPREMA

Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće.

Trek pantalone, duboke trek cipele (nepromočive), trek štapovi, aktivni veš dugih rukava i nogavica, polar dukserica, kapa, rukavice, goretex jakna, majica, čarape.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu.

Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.

Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team.

EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

 

Tagovi: jastrebac, sokolov kamen, bela stena, srbija, jastreb, šuma, planina, planinarenje, srbija, est adventure, vidikovac, kruševac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: