Jastrebac
2.690 RSD

JASTREBAC – u jesenjim bojama by Srbija za mlade 22.10.2022. (jednodnevna)

Mnogo je razloga zašto doći na ovu planinu i potražiti na njoj spas od gradske buke, gužve i posla. Priroda kao stvorena za planinare, za one koji vole da šetaju, ali i za sve one koji vole dobru i zdravu hranu.

U središnjoj Srbiji nalazi se Jastrebac, kao deo Rodopskih planina.

Jastrebac je bogat listopadnim i četinarskim šumama. Na njemu se nalazi rezervat belih breza, brojni vodeni tokovi, izvori i potoci izuzetno čiste vode u kojima žive rakovi i pastramke. Na Jastrepcu raste mnogo vrsta samoniklog jestivog bilja, divlje jagode, jabuke, kruške, razne gljive, koprive, maslačak i dr. I za životinjski svet Jastrebac je prava oaza. Pa tako ova planina predstavlja dom za jelene, divlje svinje, lisice, zečeve i brojne druge vrste sisara, ptica, gmizavaca i vodozemaca.

Dužina trase – 12 km
Ukupni uspon – 818 m
Ukupno silaženje – 804 m
Najniža tačka – 522 m n.v.
Najviša tačka – 1282 m n.v.
Kondiciona težina – 4/10

PROGRAM:

– 6h Polazak iz Beograda (od Sava centra).
– 9h Dolazak u manastir Naupare na severnim obroncima Jastrepca
– 10h Dolazak na Jastrebac, kratak odmor za kafu. Polazak na pešačenje i upoznavanje sa prirodnim lepotama i kulturnim vrednostima i razgledanje i uživanje u prelepim zelenim bojama Jastrepca.
– 16-17h Fakultativni ručak
– 17h Polazak za Beograd
–  Očekivani povratak u Beograd u kasnim večernjim satima.

Cena: 2.690 din.

U cenu uračunato:

– Prevoz
– Troškovi vodiča
– Organizacioni troškovi

U cenu nije uračunato:

– Hrana i piće
– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” – 500 din.

VAŽNE NAPOMENE:

  1. Staza nije ekstremno teška. ali je bitno da je učesnik/ca  dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.
  2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
    Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.
  3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča
  4. OBAVEZNA OPREMA:Planinarske cipele, slojevita garderoba, rezervna obuća, kapa, kabanica za slučaj kiše, rezervna odeća, naočare i krema za sunce, minimum 2l vode.
  5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode
  6. U slučaju najvljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

Način plaćanja:  50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Napomene:

  • Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi,dejstvo više sile itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Program se organizuje za članove uduženja i cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: