9.500/7500 RSD

Jesen u NP ŠAR-PLANINA by Srbija za mlade 13.10.2023 - 15.10.2023. (3 dana)

Doživi jesen u NP ŠAR-PLANINA sa Srbija za mlade.

Sa brojnim glacijalnim i raznovrsnim oblicima glacijalnog reljefa, Šar planina predstavlja pravi muzej glacijalnog reljefa pod otvorenim nebom. 
 
Sa 147 vrsta leptira, Šar-planina je najbogatije područje Evrope. Ova planina zbog svojih prirodnih i antropogenih vrednosti proglašena je nacionalnim parkom 1986. godine. Sudar mediteranskih i kontinentalnih uticaja duž visokog šarskog bedema, uticao je na pojavu različitih mikroklimatskih varijanti. Kulturno-istorijsko nasleđe Nacionalnog parka Šar planina se odlikuje velikim bogatstvom, raznovrsnošću i posebnim značajem za srpski identitet i istoriju. Pored srednjevekovnih utvrđenja, naselja i mostova, posebnu dragocenost predstavljaju 34 srednjevekovne crkve i manastira. 
 
Šar planina je lepotica među srpskim planinama!

Do sada smo realizovali 27 avanturistička putovanja na Šar-planinu sa kosovsko-metohijske strane, na kojoj se i nalazi srpska opština Štrpce u kojoj ćemo boraviti i nacionalni park Šar-planina. Zato pođite sa nama zajedno na destinaciju za prave ljubitelje prirode i omiljenu destinciju “Srbija za mlade”- SPEKATKULARNU ŠARU!

Detaljan opis – Jesen i Šar planina

Uspon na Ošljak  (2212 mnv)

  • Ukupna dužina oko  16 km
  • Najniža tačka 1515 mnv
  • Najviša tačka  2212 mnv
  • Koniciona težina 5/10

Uspon do Velikog Jažinačkog jezera (2128 mnv)

  • Ukupna dužina staze 18 km
  • Najniža tačka 1560 mnv
  • Najviša tačka 2128 mnv
  • Kondiciona težina 5/10

PLAN I PROGRAM: 

PETAK

-16.00h polazak iz Beograda. Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za mesto polaska i broj vodiča!
-23h dolazak u Štrpce, smeštaj i slobodno vreme.
-Noćenje

SUBOTA

-Ustajanje oko 6h
-Vožnja autobusom do mesta Prevalac
-7 – 15h Početak uspona od Prevalca 1.515 mnv, sledi penjanje (25% nagib) do vrha Popovo prase (1.946 mnv, koji je udaljen nešto više od 1 km od Prevalca) koji se nalazi na istočnoj strani Ošljaka. Deo ovog vrha obrastao je četinarskom šumom edemita munike i bora krivulja. Odatle kreće grebenska ruta sve do vrha Bivoli (2.212 mnv) koji je najviši vrh Ošljaka. Oni koji imaju slabiju kondiciju mogu, uz pratnju vodiča) da idu do pola grebena (da bude ukupno 10 km pešačenja). Dužina grebena Ošljaka od vrha Popovo prase (1.946 m) pa sve do vrha Bivoli je negde oko 6 km.
-Povratak grebenom nazad i spuštanje u Prevalac. Na Ošljaku se u proleće okupljaju veliki tetrebovi, pa ako budemo imali sreće možda i vidimo nekog.
-Dolazak na smeštaj u popodnevnim satima
-Večera, odmor, druženje uz muziku 🙂
-Noćenje

NEDELJA

-Ustajanje oko 6h
-Pakovanje stvari
-Polazak od Suvog potoka, sledi penjanje od nekih 1 km kroz bukovu, a zatim i četinarsku šumu sve do Preslapa sa čije se desne strane nalazi kota Paljenska ledina iznad rezervata Gini vode odakle se pruža prelepi pogled na cirk Velikog Jažinačkog jezera kao i na Suvu reku. Tu sledi kraća pauza, zatim se kreće kroz četinarsku šumu endemita Molike i Munike prema jugu, Najpre se prolazi kroz Donju šiju (1.832 m) a zatim na Gornju šiju (1.946 m). Izlaskom iz četinarske šume sledi nagrada sa prelepim pogledom na Blateštički cirk sa Crnim kamen iznad njega kao i na cirkove Jažinačkih jezera i Jezerskim vrhovima, Devedenice, Bistru, Ošljak, Ostrvicu i šire okruženje. Posle kraće pauze nastavlja se dalje prema Donjim virovima (jedna grupa može ostati kod Titove vile, koja se nalazi u prelepom prirodnom ambijentu), dok druga nastavlja put Velikog Jažinačkom jezeru (2.128 mnv).
-Oko 16.00h polazak nazad za Beograd
-Dolazak u Beograd oko 23.00h

*Satnica je napisana okvirno tako su moguća manja odstupanja.

Cena: 9500 RSD (za sopstveni prevoz 7500 RSD)

U cenu uključeno: 

– Prevoz
– Smeštaj dve noći u Štrpcu
– Usluge vodiča
– Organizacija i vođenje ture 

 U cenu nije uključeno: 

– Obroci tokom ture
– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD

Smeštaj je u motelu Lipa u Štrpcu. Opis i slike pogeldajte ovde.

Jesen i Šar planina – NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za događaj.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona na drže grupe i da se poštuju svaku odluku i savet planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: planinarske cipele, slojevita garderoba, presvlaka, vetrovka, kabanica (za slučaj kiše), kapa, rukavice, krema za sunce.

5. HRANA I PIĆE: hrana za svaki uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

6. Prodavnice i marketi su nam na raspolaganju u Štrpcu. Prvo veče i jutro ne stižemo u prodavnicu jer dolazimo kasnoposle ponoći, a ujutru krećemo ranom zorom!

NAČIN PLAĆANJA: 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: