Jesenje planinarenje
Na upit

Kako da se pripremite za jesenje planinarenje i gde da se uputite?

Dok nam zima nije pokucala na vrata i dok nas još uvek jesenje sunce greje, ne propustite slobodne dane za jesenje planinarenje i beg iz grada u prirodu.

Ne kaže se bez razloga da je u prirodi lepše i da nas ona na neki svoj i poseban način ozdravljuje, nadahnjuje i daje više elana za sve obaveze koje nas tokom radne nedelje očekuju.

Uživanje u jesenjim nijansama koje priroda naslika, kao i šuškanje lišća dok šetamo je definitivno nešto najlepše što planinarenje na jesen donosi. Naročito kad se nakon aktivnog dana zavalite u fotelju ili krevet, pokrijete, skuvate čaj i pustite epizodu serije.

Zato, dok još nismo uskočili u pancerice i skije, iskoristite jedan lep i sunčan vikend, uputite se ka jednoj od destinacija širom Srbije!

Adekvatna oprema i ekipa koja je uvek raspoložena za akciju dovoljna je da se ove jeseni uputite na planinarenje. 


Oprema za jesenje planinarenje – Šta da ponesem? 

Bez šuškavca ili kabanice se ne kreće na jesenje planinarenje. Kiša uvek može da iznenadi, zato bez jednog od ta dva komada garderobe ne krećite. Oblačenje svedite na slojevite i udobne komade. Ako imate cipele za planinarenje koje su nepromočive – onda ste najjači.

Ako nemate, a padne kiša, pa izmokrite čarape, onda je dobro imati bar jedan rezervni par, ako ne i dva. Pored toga, ponesite i rezervnu majicu, kapu/kačket, eksternu bateriju. Zatim, štapovi za planinarenje su preporučljivi, kao i čeona lampa za svaki slučaj.. 

Minimum 1,5l vode, energetske čokoladice, voće i sendviči se podrazumevaju ako idete na jednodnevnu turu. Sve to na kraju spakujte u ranac i to je to. Spremni ste za jesenje planinarenje! 

Za sve planinare početnike pripremili smo blog post sa svim neophodnim savetima, pa obavezno pročitajte pre nego što se uputite u vašu prvu planinarsku avanturu. 

Predlozi za izlete tokom jeseni

1. DELIBLATSKA PEŠČARA

Jedna od destinacija za izlet koju predlažemo je Deliblatska peščara. Upoznati je i istraživati u jesenjim bojama je pravi doživljaj. A još kad na to dodamo i sve atrakcije koje poseduje, sigurni smo da će vam pružiti pravu avanturu i razonodu. 

Zato, šta čekate? Pozovite ekipu koja je uvek spremna na akciju, spakujte sve što vam je potrebno za jednodnevnu turu i posetite ovaj jedinstven lokalitet u našoj zemlji. 

Deliblatska peščara je specijalni rezervat prirode i jedna od poslednjih pustinja u Evropi. Poznata je i kao Evropska Sahara. Mesto koje je nastalo delovanjem vetra koji je nanošenjem peska stvorio pravi pustinjski reljef. Celom svojom površinom, peščara danas predstavlja raj za sve avanturiste, istraživače prirode, lovce, bicikliste. 

Tokom posete preporučujemo vam da ekipici predložite šetnju do Zagajičkih brda, jer to je prizor koji se ne sme propustiti. Nakon toga, možete posetiti neki od lokalnih restorana u tom kraju ili vinariju Đorđe. 

2. HOMOLJSKE PLANINE

Homolje je predeo u istočnoj Srbiji koji poseduje impresivne, ali još uvek nedovoljno istražene prirodne lepote. Dodajte životu malo mističnosti i uputite se ka istočnoj Srbiji, ka Homoljskim planinama koje pričaju svoje legende i u kojima se još uvek kriju prirodne lepote. 

Prilikom posete, daćemo vam nekoliko predloga – zastanite kraj vrela Mlave, osmotrite pogled sa čuvenog vidikovca Gospodarev kamen, ne propustite planinarenje, kao i istraživanje Lazarevog kanjona koji se nalazi u blizini. 

Za sve ljubitelje avanturističkog odmora, Homolje može biti pravi izbor. Mnoštvo je zanimljivih i uzbudljivih staza kojima možete poći, kao što je staza ka Velikom Štubeju, Ježevcu, Malom Vukanu.. 

3. RUDNIK

Krov Šumadije. Mesto na kom se istorija stvarala. Mesto na kom je kralj Dragutin iskovao prvi srpski dinar na ćirilici. Planina koja je ponela titulu vazdušne banje 1922. godine, zahvaljujući izrazito povoljnim klimatskim uslovima. 

Rudnik se nalazi u Šumadiji, na svega 15km udaljenosti od Gornjeg Milanovca i 100km južno od Beograda. Kao ponosni i najviši vrh Šumadije, tu je Cvijićev vrh čija nadmorska visina dostiže 1132m. 

Naš predlog je da doživite Rudnik u jesenjim bojama. Posetite Srpski Holivud i zaljuljajte se na najvišoj ljuljašci u Srbiji. Uživajte i u gastronomskim specijalitetima tog kraja. Posetite arheološki lokalitet Prljuša.

Za onaj fenomanlni osećaj kao da ste na krovu sveta, popnite se na Ostrvicu. Ostrvica je jedan od vrhova na Rudniku, prema poreklu ostatak razorene vulkanske kupe. Sa nadmorskom visinom od svega 758m, usponom koji nije baš tako lagan i pogledom koji oduševljava – i te kako vredi posete.

 

Pored navedenih predloga, iskoristićemo priliku i da vas pozovemo da nam se pridružite u nekoj od avantura koje imamo u ponudi ove jeseni. Obećavamo sjajan provod. 🍁 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: