kampovanje u srbiji sator pas priroda
Na upit

Kampovanje u Srbiji : 7 razloga da kreneš sada!

Kampovanje je najbolji način da doživite prirodu, ali i društvo. Kampuje se na moru, kampuje se na planini, na jezeru, u šumi, na obali reke, leti i zimi. Poslednjih godina kampovanje u Srbiji je sve popularnije, što zbog toga što je kamp oprema sve lakša, pristupačnija i jeftinija, što zbog toga što smo pomalo izgustirali hotele i ekskluzivne smeštaje, i osećamo sve veću potrebu da iz grada pobegnemo u prirodu – što dublje u divljinu, to bolje.

Sve više mladih ljudi je zainteresovano da proba da kampuje u Srbiji, ali većina se na taj korak ne odlučuje iz različitih razloga, uglavnom nedostatka društva, opreme i informacija. Međutim, oni koji se odluče na to prvo kampovanje, obično budu toliko puni utisaka da po povratku kupuju šator i vreće za spavanje i obećavaju sebi da bar jednom godišnje pruže sebi taj nezamenjivi osećaj slobode i povezanosti sa prirodom.

Ukoliko se razmišljate da odete na svoje prvo kampovanje, evo par razloga koji će vas na to motivisati.

(Upozorenje: avanture.rs nisu odgovorne ako se “navučete” na kampovanje u Srbiji, i ako potrošite svu ušteđevinu na šator. )

1. Spavanje pod zvezdama

Možda ste zabrinuti kako ćete spavati na kampovanju, daleko od vašeg udobnog kreveta, ali bićete prijatno iznenađeni. Ne postoji bolje mesto za spavanje, nego ispod otvorenog neba. Možda je lepo spavati u hotelu sa 5 zvezdica, ali na kampovanju spavate u hotelu sa 5 miliona zvezdica. I to pravih! U gradu, ali i bilo gde gde ima ljudi, svetlosno zagađenje utice na naš pogled na nebo, i sve manje smo u prilici da gledamo u zvezde. A gledanje u zvezde nas tera da razmisljamo o ogromnom svemiru kog smo deo i da na trenutak samo budemo tu, posmatramo i upijamo. Pogled na zvezdano nebo uvek donosi neki poseban osećaj smirenosti.

2. Izlasci i zalasci sunca

Izlazak i zalazak sunca nose neku posebnu energiju. Retko ko može biti ravnodušan pred spektaklom boja i svetlosti izlazećeg i zalazećeg sunca. Naravno da možete posmatrati izlaske i zalaske sunca bilo gde, ali na kampovanju ih nekako teško možete zaobići – jednostavno su tu. Napravite neke lepe fotke ili samo sedite i upijajte lepotu.

3. Dugi lagani dani u kojima ništa ne moraš

Zanimljiv utisak kampovanja je da dan traje dugo, kao tri obična dana. Jednostavno smo tu, nema potrebe da nigde žurimo, nema obaveza koje nas čekaju, nema gotovo ničega što moramo da uradimo. Ovaj lagani tempo nam pruža priliku da se povežemo sa drugima, ali i sami sa sobom. Dugi dani nam daju vremena za sve, i za čitanje, i za druženje, za duge razgovore, za razmišljanje i za pravi odmor za dušu. Na drugim odmorima, putovanjima, opet postoji neki osećaj žurbe, da se posete razne znamenitosti nekog grada, da se stigne rano na plažu, da se ode na večeru. Na kampovanju je sve tu, i ima vremena za sve, a ne mora se gotovo baš ništa.

4. Podsetnik da je za sreću potrebno malo

Jedno od osnovnih pravila kampovanja je poneti što manje stvari: nikako ne želimo da vučemo sa sobom kofere uzbrdo. Spisak se sreže na osnovno: kamp oprema, malo odeće, malo kozmetike i malo pribora za jelo. Sve preko toga je višak. I uvek nam zatreba nešto što nismo poneli, i u tom trenutku shvatimo da se bez toga može. U svakodnevnom životu smo zatrpani gomilom stvari koje nam “trebaju”, a na kampovanju uviđamo da nam je za sreću zapravo potrebno baš malo.

5. Putovanje koje vam neće isprazniti novčanik

Kampovanje nije skup sport. Kada jednom nabavite opremu (ali i ne morate, jer se šatori često mogu iznajmiti), kampovanje je drastično jeftinije od iznajmljivanja smeštaja. U zvaničnim kampovima u Srbiji gde vam je sve obezbeđeno, cena po osobi biće bar 3 puta jeftinija nego iznajmljivanje sobe ili apartmana, a ako se odlučite na divlje kampovanje, onda to nekako bude besplatno. Osim uštede na smeštaju, imate i popriličnu uštedu na hrani i piću – jer ćete to sa sobom poneti i spremati sami.

6. Tišina koja leči

Zaboravite na automobile, komšije i glasnu muziku iz obližnjeg kafića i poslušajte vetar, ptice, i šuškanje lišća. Priroda uvek pruža taj divni osećaj tišine, posebno uveče. Bićete zahvalni na tome. Često u kampu čujemo, “Hajde da isključimo malo muziku, da slušamo tišinu”.

7. Diskonektovanje od tehnologije i konektovanje sa prirodom

Tehnologija je svuda oko nas, imamo pametne telefone, televizore, pametne satove, stiže nam notifikacija za notifikacijom. Ako odete malo dublje u prirodu možda izgubite čak i signal za telefon, što možda zvuči strašno, ali zapravo kad se desi bude baš osvežavajuće. Ponekad je biti nedostupan pola zdravlja. A ako se odlučite na divlje kampovanje, možda ćete imati tu sreću da vam se telefon isprazni. Kad se diskonektujemo od tehnologije, dobijemo jedan ogroman prostor da se konektujemo sa prirodom, da posmatramo reku kako teče, oblake kako se šetaju nebom, da posmatramo životinje i da se osetimo da smo i mi deo toga. Da smo i mi ta priroda. Osećaj je neprocenjiv.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: