kanjon jerme
3.900 RSD

Kanjon reke Jerme – srpski kanjon Kolorado by Balkan Roads 25.09.2021. (jednodnevna)

Vodimo vas u srpski kanjon Kolorado. Kanjon reke Jerme!

Jedinstven i čudesan kanjon reke Jerme. Pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku naše zemlje, nedovoljno poznat ljudima što doprinosi njegovoj tajanstvenosti i očuvanosti netaknute lepote koju je zadržao sve do danas. Ovo je sigurno jedan od najživopisnijih predela Srbiji, kanjon Jerme čije se strme i visoke litice skoro dodiruju.

Pirotski i Vlaški kraj poznat je i po manastirima. Manastir Poganovo, posvećen je Svetom Jovanu Bogoslovu, a zadužbina je srpskog velikaša Konstantina DragašaNjegove freske dosežu najznačajnija ostvarenja freskoslikarstva toga vremena na Balkanu. Dan provodimo istržijući ovaj kraj Srbije.

Osetite dobru stranu magije ovog kraja i ne dozvolite da vam neko drugi priča o Srbiji,doživite je sami.

PLAN TURE:

-Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima oko 4 ujutru od Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cveća). Vožnja auto-putem do Pirota ka Dimitrovgradu sa usputnim pauzama.

-Sižemo do manastira Poganovo koji je naša prva stanica. Srednjovekovni manastir Poganovo nalazi se na sredini kanjona reke Jerme, podignut je u 14-om veku u čast Sv.Jovanu Bogoslovu.Manastir je svojom arhitekturom pripadao Moravskoj školi,a bio je zadužbina Konstantina Dragaša i njegove dupruge Jelene. Neki kadrovi iz filma ” Kosovski boj” snimani su u ovom manastiru.

-Nakon obilaska manastira,upućujemo se u šetnju kroz jedan od najlepših predela Srbije- kanjoj reke Jerme koga još nazivaju srpskim Koloradom proglašen je za specijalni rezervat prirode.

-Uživamo u neverovatnim prizorima krševitih i visokih stena koji ograđuju reku Jermu.Ovo je jedan od sačuvanih predela Srbije jer je skoro do 1930 godine bio potpuno neprohodan i izvan domašaja ljudi. Pravimo predahe za fotografisanje i uživanje u prirodi.

-Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 3.900 RSD

Korisne informacije

Potrebna oprema: udobne obucu pogodnu za pešačenje, slojevitu garderobu, sendviče za ceo dan, dve flaše vode, kabanicu u slučaju kiše, rezervnu garderobu I obuću.

SMS poruka sa tačnim vremenom polaska I kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku pozovite agenciju da se informišete.

 

 

Tagovi: kanjon jerme, planinarenje, srpski kolorado, balkan roads, avantura, avanture, manastir poganovo, reka

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: