2.300 RSD

Kanjon Trešnjice pešačenje i Vrhpolje by Explore Serbia 17.10.2021. (jednodnevna)

Explore Serbia te vodi u novu avanturu, Kanjon Trešnjice pešačenje i Vrhpolje!

Bistra planinska reka Trešnjica izvire ispod planine Povlen u zapadnom delu Srbije i posle 23 km dugog toka uliva se u Drinu, nedaleko od Ljubovije. Neposredno pre ušća u Drinu, Trešnjica je izdubila nekoliko kilometara dugu krečnjačku klisuru, duboku oko 500 m, sa uspravnim liticama, koja na pojedinim mestima poprima odlike kanjona, naročito u zoni ušća Tribuće u Trešnjicu. Ovaj rezervat prirode je poznat i po koloniji beloglavog supa. Atraktivnost područja upotpunjuju očuvani vodotoci, ostaci dva srednjevekovna utvrđenja i etno objekti.

Idemo na pešačku turu gde ćemo videti zanimljivu i netaknutu prirodu kanjona Trešnjice koje je jedno od idealnih mesta za pešačenje. Nakon pešačenja sledi poseta šarmantnom mestu Vrhpolje na obali Drine.

PROGRAM IZLETA:

Beograd – Valjevo – Savković

Polazak iz Novog Sada u 5.10h

Polazak iz Beograda u 6.30h

Putovanje ka Valjevu i Osečini. Usputna pauza. Na polaznu tačku u selu Savković stižemo oko 10h. Kratka priprema za pešačenje.

Kanjon Trešnjice pešačka tura:

Polazak na pešačku stazu koja kreće iz sela Savković od Razbojišta do sela Gornje Košlje. Zatim se nastavlja do Jeličkih stena na 820 m sa kojih se pruža fenomenalan pogled na okolinu. Ukoliko budemo imali sreće ugledaćemo i beloglave supove u letu.

Staza nastavlja dalje ka Malom Gradu (360 m). Predstavlja ostatke starog utvrđenja, za koje se ne zna pouzdano iz kog je perioda. Nepravilne je osnove prilagođene terenu sa donžon kulom ovalnog oblika. Njegova visina na nekim mestima iznosi do 7 m. Na severnom uzvišenju, veoma strmom i sa svih strana nepristupačnom, ali sa dobrim pogledom na dolinu Trešnjice su ostaci Velikog grada.

Nastavak stazom kroz kanjon reke Trešnjice, gde ćemo videti ušće atraktivne reke Tribuće, njene pritoke. Staza završava u selu Gornja Trešnjica.

Podaci o pešačkoj stazi: laka, dužine 14 km, sa ukupnim usponom/spustom od oko 700 m, trajanje oko 6h sa pauzama. Staza je pogodna za početnike u planinarenju.

Gornja Trešnjica-Vrhpolje-Beograd

Nakon pešačenja, vožnja do Vrhoplja, šarmantnog mesta na obali Drine.

Ručak u restoranu na obali Drine i slobodno vreme do 18h.

Povratak za Beograd gde stižemo oko 22h.

CENA: 2300 din.

U cenu je uključeno:

Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura sa licenciranim planinarskim vodičem

U cenu nije uključeno:

Ručak i ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

Oprema za turu kanjon Trešnjice: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).

Podaci o pešačkoj stazi:

Dužina: 14 km

Ukupni uspon/spust: oko 700 m

Težina: laka, pešači se po zemljanim putevima i delom makadamom

Trajanje: oko 6h sa pauzama

Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.

U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Data cena je za članove “Explore Serbia”. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 2900 dinara.

Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.

Sopstveni prevoz: za ovu turu sopstveni prevoz nije moguć, jer početna i krajnja tačka pešačenja nije ista.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

 

 

 

Tagovi: explore serbia, pešačenje, vrhpolje, kanjon, trešnjice, uspon, planinarenje, srbija, oprema, spust, uspon

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: