Kanjoning
Na upit

KANJONING: Zabavna ili ekstremna avantura?

Šta je kanjoning i kakva je to avantura?! Da li je ekstremni sport, zabava ili savršena kombinacija te dve krajnosti?

Ako nas pitate, kanjoning je ekstremni sport u kom se uz pravu obuku, adekvatnu opremu i sjajnu ekipu možete i te kako zabaviti! 

Kanjoning je vid avanture na otvorenom koji podrazumeva spuštanje kroz kanjon, tačnije kroz rečne tokove koji imaju svoje prepreke u vidu vodopada, brzaka, kamenja, drveća.
Ova avantura predstavlja pravi miks različitih sportova, kao što su alpinizam, plivanje, pa čak i ronjenje, i miks različitih veština. 

Za ekstremnije kanjoning avanture potrebno vam je mnogo više hrabrosti, nego što možda možete zamisliti!


Kakve su kanjoning avanture?

Zabavne, zahtevne i nezaboravne!

U pogledu zahtevnosti, postoje naravno one manje zahtevne koje su idealne za početnike, kao i one ekstremne koje su isključivo za one koji su u boljoj kondiciji, koji su vešti i već dovoljno iskusni za ovaj vid avanture. 

Zahvaljujući kanjoning avanturama imate priliku da doživite reku i sve njene nestvarne prizore i pejzaže koji je krase. Divlji vodopadapi do kojih drugačije ne biste mogli doći, slapovi, spuštanje niz stenu, skakanje u vodu, plivanje, ronjenje, snalažljivost u prirodi, i hrabrost, i te kako svedoče tome koliko je kanjoning jedna nezaboravna avantura. 


Kako izgleda oprema za kanjoning?

Za kanjoning turu potrebno je imati ronilačko odelo, kacigu obavezno, nepotopivi prsluk, vodootpornu užad i vezove iz alpinizma – to je sve što dobijate od organizatora kanjoning ture. Pored toga, poželjno je imati planinarske cipele ili duboke patike, kupaći kostim, peškir, slojevitu i rezervnu odeću, više pari čarapa, nepromočivu jaknu, kremu za sunčanje, kapu i ranac.

Ne zaboravite da je oprema tu da vas zaštiti i da vam pomogne u prevazilaženju prepreka.

Obavezno ponesite i dovoljno vode – minimum 1,5l kao i laganu hranu (voće, grickalice, energetske čokoladice), budući da kanjoning ponekad potraje i po nekoliko sati.

I bez dobrog raspoloženja, adrenalina i volje za istraživanjem ne krećite! 🙂 

Kanjoning iskustvo


Da li mi je potrebna određena fizička spremnost?

Da! U većini slučajeva kanjoning zahteva određen nivo fizičke spremnosti.

I definitivno nije avantura koja je pogodna za sve, već je samo za one odvažne, adrenalinske zavisnike i istinske zaljubljenike u netaknute krajolike. 

Jedna od kanjoning tura u Srbiji koja je prediviđena za početnike jeste kanjoning na reci Beli Rzav. 

Savladavajući prepreke poput brzaka, vodopada, spuštanjem niz uže, koristeći različite tehnike penjanja, hodanja, skakanja u vodu spoznajete svoje granice. Vraćate se sa kanjoninga umorni i sa mišlju ‘ma bravo ja”. 

Zbog vaše bezbednosti pre nego što se uputite u kanjoning avanturu proćićete kratku fizičku procenu od strane profesionalnog osoblja, kako biste bili spremni za tu “ekspediciju”. A sve što se od vas očekuje je da budete spretni, snalažljivi u prostoru i da uživate u prirodi koja se nalazi daleko od očiju mnogih i od koje definitivno zastaje dah. 

Na kanjoning je uvek preporučljivo ići u organizovanim grupama, od 4 do 6 ljudi, i sa adekvatnim timom i opremom. Uz pravu obuku i sve tehnike kanjoning može biti i više nego bezbedan sport i pravi adrenalinski užitak. 


Kanjoning avantura u Srbiji

Kanjoning ture postaju sve popularnije u Srbiji, zato i organizatori teže organizaciji istih. Kanjoni Dubočice i Mileševke, kanjoning na reci Tribući, kanjon reke Đetinje, Drine, Rače, Lima i Uvca samo su neki od kanjona na kojima se možete oprobati u ovoj avanturističkoj i adrenalinskoj aktivnosti!

Kanjoning ture organizuju se uglavnom tokom leta, zato se naoružajte teorijskim znanjem već sad i sledeće leto se obavezno prijavite na neku od tura. 

Kanjoning na reci Tribući je možda i najekstremniji od svih spomenutih, ali kao što smo već jednom spomenuli – bez prave obuke, adekvatne opreme, sjajnih vodiča i ekipe, ništa nije toliko zahtevno! I u svakom slučaju, bez organizovane grupe, vodiča i opreme nikako ne krećite!

 

Ako vam je kanjoning jedna od avantura koju želite da iskusite, pratite na našem sajtu ‘sve avanture’ i pridružite nam se na nekoj od sledećih!

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: