2.490 RSD

Klisura reke Gradac – pešačka tura kroz klisuru by Srbija za mlade 23.10.2022. (jednodnevna)

Klisura reke Gradac – pešačka tura kroz klisuru by Srbija za mlade.

Karakteristike staze:

 • Ukupna dužina pešačenja je oko 12 km
 • Kodiciona težina 2/10
 • Tehička težina 1/10

Na Zapadu Srbije, tamo gde među šumovitim planinama izviru hladne reke neobične lepote, nalazi se jedna klisura po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji, pa i u samoj Evropi. To je put koji dubi reka Gradac, noseći sa sobom kristalno čistu vodu i napaja prirodu svojih zelenih obala.

Koliko je priroda ovde netaknuta i neukaljana rukama i delatnostima čoveka govori i podatak da je reci Gradac na Evropskom kongresu ekologa u Peruđi dodeljen “Zlatni list”, čime je njen vodotok svrstan među najčistije u Evropi.

Ona nastaje ispod velike zelene planine Povlen, duboko u njegovim padinama, gde se spajaju Bukovačka reka i Zabava. Dok se survavaju niz obronke planine i u proleće nose otpale grane i oborena debla, nabujale od otopljenih snegova, svojim vodama prave reku Gradac i daju joj snagu da dubi svoje krivudavo korito, od čije lepote zastaje dah.

Kod Lastre i Ostojića vira reka ponire i teče pod zemljom do Jakog izvora. Ovaj njen deo periodskog toka, poznat je kao Suvaja, a sama reka se nalazi ispod zemlje na nepoznatoj dubini.
Nekada davno u klisuri su se nalazile krečnjačke i vulkanske stene, koje je voda svojim upornim strujanjem spirala i mrvila i tako svojim silama stvarala krajolik.

U neposrednoj blizini reke Gradac nalaze brojna arheološka nalazišta kao i naša dva poznata manastira okružena prelepom prirodom, a to su manastir Lelić (zadužbina Sv. vladike Nikolaja) i manastir Ćelije (u kojem je živeo Sv. Justin Ćelijski).

PLAN I PROGRAM PUTA:

 • 7.00h Polazak iz Beograda.
 • 8.00 – 10.00h Vožnja preko Valjeva i dolazak do restorana Platani. Odatle pešačimo kraćom stazom, sa usponom na vidikovac Markova stolica i spomen park Vidra.
 • 10 – 10.15h Sa ovog mesta produžavamo busom do Man. Lelić
 • 10.15 – 16.00h Obilazimo manastir Lelić i posle toga se spuštamo u klisuru reke Gradac, kod Šarenog platna, iznad njega je utvrđenje u narodu poznato kao Jerinin grad. Zatim se nizvodno spuštamo do Man. Ćelije (oko 40 min. hoda) i obilazimo manastir. Od njega nastavljemo dalje pešačkom stazom do vidikovca sa kojeg se vide meandri reke Gradac. Kroz zaseok Aničići se ponovo spuštamo ka reci i idemo prema Valjevu (oko 90 min. hoda).
 • 17.00 – 18.00h  Posle obilaska imaćemo slobodno vreme za ručak/večeru i druženje u gradu.
 • Između 18 – 19h Povratak za Beograd.
 • Očekivani dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima

Satnica je napisan okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe, pa su moguće manje izmene.

OPREMA: Planinarske cipele, slojevita garderoba, kabanica, krema za sunčanje, rezervne čarape, majice i drugu rezervnu garderobu i obuću koju možete ostaviti i u autobusu.

HRANA I VODA: Ponesite dovoljno hrane za doručak i ručak u prirodi i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, voće), jer može da vam opadne šećer tokom uspona.

Svi učesnici potpisuju IZJAVU UČESNIKA AKTIVNOSTI i moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.

U slučaju lošeg vremena tura se odlaže!

Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

CENA: 2.490 din.

U cenu uključeno:

 • Prevoz po programu
 • Usluge lokalnih vodiča i pratioca grupe
 • Organizacioni troškovi

U cenu nije uključeno:

 • Obroci tokom ture
 • Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD
 • Individualni troškovi članova

NAČIN PLAĆANJA: 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

NAPOMENE:

 • Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska

 

Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme – radnim danima 10-18h.
Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: