kosmaj
Na upit

Kosmaj by Sportski klub Alti by Sporrtski klub Alti 23.01.2022. (jednodnevna)

Planina Kosmaj je najveća i najviša Beogradska planina, na samo 55 kilometara od centra grada, odnosno sat vremena vožnje. Stižete ili starim Avalskim putem, ili autoputem, isključenje za Mladenovac (Mali Požarevac).

Vrh Kosmaja sačinjen je od tri zaobljena kraka, a najviši je 626 mnv. Kako za planinare, idealan je i za rekreativce za dnevni izlet kao oaza čistog vazduha sa dosta znamenitosti koje se mogu obići.

U podnožju Kosmaja obilazimo manastir Svetih Arhangela (Tresije) iz 1309 g. koji je podigao kralj Dragutin, a kamen temeljac donešen sa Svete Gore. Krećemo uzbrdo stazom kroz hrastovu i bukovu šumu i penjemo se do vrha.

Posle odmora nastavljamo blagom padinom do arheološkog nalazišta utvrđenja Kasteljan koje je takođe podigao kralj Dragutin u 14.veku. Nešto neobično ima u zidinama utvrđenja! Fosilni ostaci školjki kao dokaz da je tu nekada bilo more. Od Kasteljana nastavljamo južno stazom kroz šumu da bi napravili kružnu turu i došli do spomen obeležja, odnosno kosutrnice postavljene u čast borcima iz Prvog svetskog rata poginulim u bitkama za odbranu Beograda. Stižemo i do vrha „Beli kamen“ odakle je vidikovac sa kog se pruža pogled na sve strane.

Plan je da pređemo stazu dužine oko 13 kilometara sa 500 metara visinske razlike. Na akciju mogu ići i početnici jer se staza može skratiti po meri i mogućnosti pojedinca. Mesto odakle startujemo je i mesto završetka akcije.

Prijave na mail!

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)

Dodatne napomene, izlet Kosmaj:

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

Za pešačenje na Kosmaj sa sobom poneti: 

Mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje litar ipo vode.

Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…)

Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

Želite da iskusite zimsku avanturu i osvojite neki od vrhova ove zime? Mislite da je planinarenje zimi strava i da za sobom nosi posebno iskustvo i pripremu? Ako je vaš odgovor da, onda ste na pravom mestu da saznate sve što vam može pomoći da se pripremite za vaše zimsko planinarenje. 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

 

 

 

Tagovi: avanture, manastir tresije, srbija, izlet, kosmaj, sportski klub alti, kasteljan, zimsko planinarenje, planinarenje, šumadija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: