kosmos
1.700 / 1.000 RSD

Kosmos kaže AJ by Hiking Tour Serbia by Hiking Tour Serbia 20.02.2022. (jednodnevna)

Ovaj put ćemo šetati najšumovitijom planinom u okolini Beograda, udisati mešavinu vazduha Karpata i Sredozemlja i otkrivati tajne koje su stotinama godina bile zakopane pod zemljom…Kosmos kaže Kosmaj by Hiking Tour Serbia

UKRATKO
KOSMOS KAŽE AJ
ORGANIZOVAN PREVOZ
DATUM: 20.02.2022.
KOTIZACIJA ZA POLAZAK IZ NS:
1.700 RSD
KOTIZACIJA ZA POLAZAK IZ BG: 1.000 RSD

KADA KREĆEMO?

– Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 08:00 h, iz BEOGRADA u 9:15 (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Kosmaju i manastiru Tresije.
– Okupljanje i polazak u šetnju za one koji dolaze INDIVIDUALNIM prevozom je sa parkinga kod MANSTIRA TRESIJE u nedelju 20.02. u 10:30h

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Polazak od MANASTIRA TRESIJE, idemo kroz neke od najlepših delova Kosmaja, stazom dugom 2.3 km koja nas uglavnom uzbrdo vodi do najpoznatije atrakcije ove planinske idile – SPOMENIKA KOSMAJSKOM PARTIZANSKOM ODREDU! Ovaj soc-realistični spomenik izgleda kao deo scenografije za neki naučnofantastični film.
Nakon ovoga nas očekuje dosta lagana deonica duga 2 kilometra koja nizbrdo vodi do OSTATAKA MANASTIRA KASTALJAN za koji se pretpostavlja da je iz XIV veka, a ono što je impozantnije je to da je građen na ostacima Rimskog vojnog logora.
Nastavljamo dalje usponom dugim 1.5 km kroz gustu šumu kako bismo stigli do poslednje znamenitosti koju ćemo videti tokom šetnje. SPOMEN KOSTURNICA NEZNANOM KOSMAJSKOM JUNAKU iz prvog svetskog rata koja još jednom podseća koliko je Kosmaj bio strateški bitna planina, a i danas je. Tu se nalazi i prelepi vidikovac, koji od milja zovemo balkon Šumadije.
Nakon što se nauživamo u pogledu i nadišemo čistog vazduha ostaje nam još otprilike 2.1 km spusta nazad do manastira Tresije.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 8 km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4-5 sati pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima uz priču vodiča, što ovu rutu čini odličnom za početnike spremne na izazov i rekreativce.

KAKO DA SAMOSTALNO DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

– Adresa manastira Tresije: Partizanski put br. 585, 11450 Sopot
– Manastir Tresije nalazi se u blizini SOPOTA do koga možete stići Lastinim busom broj 465 koji kreće u 8.30 h sa Beogradske autobuske stanice. Ukoliko imate Bus Plus IV zonu, prevoz Beograd
– Sopot vam je uključen u mesečnu kartu, a ako nemate, potrebno je da kupite peronsku, a zatim kod vozača i autobusku kartu. Za oko sat vremena stići ćete u SOPOT, odakle možete uhvatiti buseve: 4407 SIBNICA ili 4408 ROGAČA, koji vam mi predlažemo, i to baš onaj koji kreće u 9.40 iz Sopota. U oba slučaja izlazak na stanici – TRESIJE RASKRSNICA i odatle oko 2km šetnje do manastira.
– Ako dolazite autoputem iz smera Beograda, najbolje je da se odvojite skrenete ka Mladenovcu, na isključenju Mali Požarevac. Zatim sledi kraća deonica puta do skretanja za Đurince. Orijentacije radi, na raskrsnici se nalazi motel pa je gotovo nemoguće ne uočiti je na vreme. Posle skretanja treba savladati još sedam kilometara i stiže se u Đurince. Tu treba preći prugu i posle četiri kilometra – evo vas u Sopotu. Kada od Sopota krenete ka Rogači, posle nekoliko kilometara dolazite do pumpe Kandić petrol, odakle skrećete levo i uskoro će se pred vama ukazati manastir sa leve strane.
Tačna lokacija mesta okupljanja:
https://goo.gl/maps/kbQJVwse8vFrquyBA

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odresišta određenih planom.
– Na licu mesta se plaćaju prenoćište, ulaznice za kulturno istorijse spomenike i obroci.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (ako želite da postanete naš član dovoljno je da popunite sledeći formular: https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA, članarina za 2021. godinu se ne naplaćuje).
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

Tagovi: kosmos kaze aj kosmaj, hiking tour serbia, srbija, šumadija, kosmaj, sopot, manastir, tresije, spomenik, spomen kosturnica, planina, planinarenje

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: