estadventure avantura pesacenje planina pešačenje planinarenje izlet srbija priroda
Na upit

Maljen & Kraljevski Rior 28.11.2020. 28.11.2020. (jednodnevna)

Maljen

Planina Maljen se nalazi u zapadnoj Srbiji, 40 km od Valjeva. Venac koji čine planine Povlen, Maljen i Suvobor, imao je u 17. veku zajednički naziv Karadag, što u prevodu sa turskog jezika znači „Crna Gora“. U vreme austrijske vladavine, u ovom delu Srbije od 1718 do 1739. godine, preko Maljena je išla granica izmedju Austrije i Turske. Sve do 18. Veka i naše stanovništvo je ove tri planine nazivalo Crna Gora. Velelepni vidici koji pucaju na čitav kraj oko planine Maljen, kao i na mnogo udaljenije krajeve Srbije, nisu jedina stvar koju ova planina ima da ponudi. Tu su i bekrajne mirisne livade i pašnjaci oivičeni ogromnim šumama.

Čitava planina je ispresecana mnogobrojnim potocima i rekama koje su usekle mnoge kanjone strmih litica, a te reke su: Bukovska reka, Krčmarska reka, Crna reka i Crna Kamenica. Naša avantura podrazumeva polazak sa lokacije Kraljev stol, odakle silazimo do potoka, presecamo i nastavljamo ka našem grebenskom putu. Staza je kombinacija, livada, makadamskog puta i šumskog puta. Idealno vreme za obilazak je rano proleće ili jesen, kada nije vruće i kada je priroda izdašna sa svojim koloritom.

estadventure avantura pesacenje planina pešačenje planinarenje izlet srbija priroda

PLAN AKTIVNOSTI

Dan: 28.11.2020. (subota)

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima ispred BIGZ-a (07.30). Vožnja do Divčibara, i Kraljevog stola. Treba nam oko 2 h vožnje. Tu je naša početna tačka. Na početku, silazimo u kanjon rečice, što je ujedno i najteža tačka povratka, jer nas pred sam cilj u povratku čeka uspon. Pred nama je par kilometara zatalasanih brda, gde se smenjuje šuma I livada, dok ne izađemo na greben, odakle se pruža fantastičan pogled na sve strane odakle nas put vodi do širokog vrha Rior. Sve vreme pruža se prelep pogled odenut u živopisne jesenje boje na Tometino polje i Maljen. Potrebno je oko 2,5 do 3 h u jednom pravcu do vrha. Povratak je istim putem, mada je perspektiva u povratku drugačija, tako da nas opet čeka idealan pogled. Tura je drugačija, jer nas čeka naizmenični uspon, gore, dole. Tako da i dolaskom do vrha, u povratku nas čeka uspon. Tura je tehnički nezahtevna, ali je kondiciono zahtevna i prestavlja mali kondicioni izazov, idealan za dobar trening.

CENA: 30€

UKLJUČENO U CENU

• Licencirani UIAA vodič
• Prevoz Beograd – Kraljev sto – Beograd

NIJE UKLJUČENO U CENU

• Lična oprema
• Ishrana / Ručak

VODIČ

Ivan Veselinović / UIAA III guide ivan.veselinovic1985@gmail.com

PRIJAVA

Direktno na e-mail vodiča. Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta, a najkasnije 4 dana do početka akcije. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas. Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 4/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 1/10

OPREMA

1. Ranac do 30l zapremine
2. Planinarske cipele
3. 1,5 l vode (minimum)
4. Jakna „windstopper“ ili „Shell“ (zaštita od vetra i moguće kiše)
5. Duks (flis)
6. Pantalone ili lake helanke
7. Kapa-kačket-marama
8. Naočare za sunce
9. Štapovi za planinarenje (nisu neophodni)
10.Čeona lampa (nije neophodna)
11. Čokoladice, sredstva za rehidrataciju, hranu iz ranca.

NAPOMENA

Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. Ova tura ima ukupno oko 16km pešačenja i ukupnu visinsku razliku od 850 uspona i isto toliko silaska. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća. Ukoliko neko od zainteresovanih želi da dođe sopstvenim prevozom cena je 20€.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati direktno kod vodiča:

ivan.veselinovic1985@gmail.com

Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

 

 

 

Tagovi: #estadventure #maljen #planina #planinarenje #pešačenje #avantura #suvobor #valjevo

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: