meksiko, avantura
279.900 RSD

Meksiko avantura sa EST Adventure 21.03.2021.-03.04.2021. by EST Adventure 21.03.2021 - 03.04.2021. (14 dana)

Meksiko avantura ,Meksiko najveća država centralne Amerike, okružen Karipskim morem, Tihim okeanom i Meksičkim zalivom, ima za svakoga po nešto. Bilo da želite miran odmor ili ste avanturistički tip, Meksiko će ispuniti sva vaša očekivanja i više od toga.

Glavni grad Mexico City ima stanovnika kao 4 Srbije! Izgrađen na mestu isušenog jezera, na izuzetno mekom tlu, svake godine “tone” za oko 3 milimetra. Odvojte bar 3 dana za obilazak ovog megalopolisa. Obiđite glavni gradski trg Zocalo, Plavu kuću – dom i muzej Fride Kahlo, Palatu lepih umetnosti u glavnoj šetačkoj zoni Maderoi najveći park Čepultepek sa nekoliko jezera, šumom i brojnim muzejima. Ne propustite muzej Antropologije. Bacite pogled na grad sa vrha tornja Latinoamericana.

Vulkani duž pacifičke obale Meksika deo su vatrenog pojasa Pacifika. Na teritoriji Meksika danas je registrovano 126 planinskih vrhova koji se mogu smatrati vulkanskim kupama (reč je o aktivnim i uspavanim vulkanima i vulkanskim poljima), dok planine vulkanskog porekla o čijim aktivnostima ne postoje nikakvi podaci ne ulaze u ovu kategoriju.

Plan puta – Meksiko avantura

1. dan

Beograd – Istanbul – Mexico City

Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla u 06:30h, let avio kompanije Turkish Airlines TK1082 u 08.50h. Nakon sletanja u Istanbul i osmočasovne pauze polećemo za Mexico City u 21:35h. Sletanje u Mexico City 24.12. u 03.20h, transfer do hotela, i smeštaj u sobe. Noćenje.

2. dan

Mexico City

Nakon odmora od dugog leta, uputićemo se u avanturu upoznavanja Mexico City-a pešaka sa našim vodičem, obići istorijsko jezgro grada i njegove kulturno istorijske znamenitosti: Palacio De Bellas Artes, Museo National, Catedral Metropolitana, Museo del Templo Mayor, Palacio Nacional.

Večera i noćenje.

3. dan

Nevado de Toluca (4680m)

Jednodnevna tura jednog od najlepših predela Meksika. Nalazi se na 3h vožnje od Mexico sitija. Četvrti po visini Nevado de Toluca (4680 m) je jedno od najpopularnijih mesta za penjanje u zemlji. Tokom vikenda puno planinara i ljubitelja prirode posećuje vulkan kako bi istražilo njegova dva prelepa jezera Lagyna de Sol i Laguna de la Luna.

Uspon je dugačak oko 7,1km, početna visina sa koje se kreće je 4175m, ukupna visinska razlika 590m. Ukupno trajanje avanture 12h. Povratak u Mexico City, večera i noćenje.

4. dan

Mexico City – obilazak grada

Nakon doručka krećemo u šestočasovni obilazak Mexico City-a. Za ovu avanturu preporučuje se da nosite udobnu obuću obzirom da jedan deo ture uključuje pešačenje do lokacija.

Tura kreće ispred Muzeja antropologije, gde ćemo se diviti delima iz ogromne kolekcije pred-hispanske umetnosti poput Sunčevog kamena, koji se naziva i astečki kalendar, Coatlicue i nekoliko drugih delova koji odražavaju misli, način života i religiju različitih civilizacija razvijenih u drevnom Meksiku.

Kasnije se upućujemo u Istorijski centar grada, gde je nekada bilo sedište Astečkog carstva. Naš vodič vam daje kratko objašnjenje Velikog Tenochtitlana, glavnog grada carstva Asteka, i tragova koji su ostali kao dokaz njegovog postojanja.

Prošetaćemo nekim najprometnijim ulicama istorijskog centra i diviti se nekim od njegovih prepoznatljivih zgrada, poput Metropolitan katedrale, Nacionalne palate i Palate lepih umetnosti. Ovaj dan je Meksiko avantura sam po sebi.

Između Muzeja i istorijskog centra uživaćemo u panoramskoj vožnji preko Avenije Reforma, gde ćemo videti nekoliko spomenika koji su oblikovali i dali identitet gradu Mexicu, poput Anđela nezavisnosti, monumentalnu fontanu Dijane Lovac i nedavno postavljen spomenik Bicentennial Column, koji simbolizuje nezavisnost i svetlu budućnost nacije. Povratak u hotel, večera i noćenje.

5. dan

La Malinche (La Matlalcueitl) (4420m)

Smešten u državi Tlaxcal, istočno od  Mexico City-a na 2:30h vožnje, 6. Vulkan po visini sa svojih 4420m predstavlja savršen izazov za sve planinare koji žele da svoje planinarske visine podignu na viši nivo.

Uspon kreće sa 3330m gde napuštamo vozila i krećemo na pešačenje. Pešačenje kroz nisku alpsku vegetaciju ulepšaće nam pogledi na Pico de Orizaba (5636m), Popocatepetl (5,426 m) i Iztaccihuatl (5,230 m).

Uspon je dugačak oko 12,7km u trajanju oko 8h, početna visina sa koje se kreće je 3109m, ukupna visinska razlika 1283m.  Ukupno trajanje avanture 14h. Povratak u Mexico City, večera i noćenje.

6. dan

Meksiko siti – izlet Teotihuacan

Danas posećujemo jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija Mexica, Teotihuacan, poznatiji kao „Grad bogova“. Polazak na turu je predviđen rano ujutro, pre nego što će turističke grupe iz Mexico Sity-a početi da opsedaju ovu popularnu atrakciju.

Osetićemo magičnu i mističnu atmosferu koja će nam omogućiti da na autentičan način osetimo duh ovog velikog grada drevnog Meksika. Ukupan doživljaj o Teotihuacanu postaće još bogatiji zahvaljujući pričama, anegdotama, istoriji i informacijama o najnovijim otkrićima koje će vodič podeliti sa vama tokom obilaska.

Da bismo upotpunili svoje iskustvo na ovoj impresivnoj lokaciji, svratićemo do lokalne porodice, gde ćemo imati degustaciju likera od kaktusa, kao i tekile, mezkala i pulke – tri tradicionalna meksička pića napravljena od sočne agave, ali različitih ukusa.

Sledi pauza za ručak što je samo po sebi još jedno veliko iskustvo zahvaljujući raznovrsnim jelima i tradicionalnim meksičkim ukusima. Povratak u hotel, slobodno vreme, večera i noćenje.

7. dan

Obilazak vulkana Popocatetel / Pico de Orizaba

Grupa A / turisti

Nakon doručka prepuštamo se živopisnoj vožnji slikovitom Meksičkom dolinom pre nego što stignemo do El Paso de Cortes. Ovaj planinski prolaz između vulkana Popocatepetl i Iktaccihuatl leži na nadmorskoj visini od 3400m.

Konačno, stižemo do La Joia – visoke planinske kolibe na nadmorskoj visini od 3,977m koja je povezana jednim od najviših planinskih puteva zemlje. Ovo je polazna tačka za naše 4-satno pešačenje prema snežnoj liniji vulkana duž staze srednjeg nivoa u kojoj će uživati i početnici i oni sa više pešačkog iskustva.

U zavisnosti od raspoloživog vremena, vremenske prognoze i vaše fizičke kondicije popećemo se na 4.200-4.800 metara, što će nam pružiti sjajan pogled na zasnežene vrhove i glečere, slike Meksičke doline i, naravno, vrh obližnjeg vulkana Popocatepetl. Izdvojite vreme za pravljenje slika za pamćenje i uživanje u miru i surovoj lepoti ovog planinskog mesta.

Kada budemo spremni, spustićemo se i otići do obližnjeg grada Amecameca da istražimo njegov istorijski centar i isprobamo neke od njegovih najboljih specijaliteta. Posle degustacije lokalne hrane i pića, vraćamo se u Mexico City, večera i noćenje.

Grupa B / planinari

Dvodnevna ekspedicija odvešće Vas do vrha najviše planine u Meksiku, treće po visini u Severnoj Americi. Uzdižući se visoko iznad regiona ovaj vulkan nalazi se na 5610 m nadmorske visine. Pico de Orizaba nudi jedan od najspektakularnijih pogleda na Meksički zaliv. Prvog dana dolazimo do Piedra Grande Hut gde ćemo biti smešteni i odraditi aklimatizaciju.

8. dan

Obilazak Muzeja Fride Kahlo / Pico de Orizaba

Grupa A / turisti

Nakon doručka upućujemo se do četvrti Coyoacan čije ime znači „mesto kojota“. Ovde vam vodič daje kratko objašnjenje porekla i značaja ove četvrti i okoline. Takođe imaćemo vremena i da prošetamo njegovim ulicama.

Dalje, nastavljamo turu prema muzejskoj kući Fride Kahlo, „Plavoj kući“, gde ćete saznati o intenzivnom odnosu između Fride, njenih dela i njenog doma, u kome je rođena i gde je umrla. Iako je nakon udaje za Diega Riveru živela na različitim mestima u Meksiko Sitiju i inostranstvu, uvek se vraćala u svoju staru kuću u Coyoacánu.

Nakon obilaska muzeja Fride Kalo upućujemo se prema Univerzitetskom gradu (Ciudad Universitaria), gde će nam vodič objasniti značenje murala na zgradama Rektorata i Centralne biblioteke, koje pripadaju glavnom kampusu nacionalnog univerziteta.

Povratak u hotel, slobodno vreme, večera i noćenje.

Grupa B / planinari

Danas krećemo vrlo rano u 02:00h, glečer Jampa počinje od 4900-5000m. Uspon je dugačak oko 7.5km, početna visina sa koje se kreće je 4236m, ukupna pozitivna visinska razlika 1314m. Povratak u Mexico city, večera i noćenje.

9. dan

Mexico city – Tour to Tula & Tepotzotlan

Ujutro, nakon sastanaka sa vodičem krećemo u istraživanje Tule – mezoameričkog arheološkog nalazišta, koje je bilo važno regionalno središte koje je dostiglo svoju visinu kao glavni grad Toltečkog carstva između pada Teotihuacana i uspona Tenohtitlana.

Po dolasku ćemo obići ogromne kamene skulpture Toltečkih ratnika, ruševine drevnih hramova i reljefe koji prikazuju lokalne bogove i svete životinje.

Kada budemo spremni, otići ćemo u posetu 62 metra visokom i 430 metara dugom vodovodu Ksalpa (Arcos del Sitio), koji su izgradili jezuiti u 18. veku.

Posle toga preselićemo se u Tepotzotlan, mali „Čarobni grad“ poznat po impresivnoj kolonijalnoj arhitekturi, prijatnom istorijskom centru i samostanu u baroknom stilu.

Nakon pešačke ture po gradu i obilaska njegovog čuvenog Muzeja vicekraljevstva, vraćamo se u Mexico City, večera i noćenje.

10. dan

Acapulco

Nakon doručka upućujemo se prema autobuskoj stanici i hvatamo bus za Akapulko u 08:45 h. Nakon petočasovne vožnje sa usputnim pauzama stižemo u jedan od najvažnijih turističkih centara Meksika.

Akapulko je podeljen na nekoliko delova: Old Acapulco – Acalupco Viejo, zapadni deo uvale, poznat po gradskim atrakcijama. Azlatni Acapulco – Acapulco Dorado – središnji deo uvale, glavno turističko područje, proteže se od glavnog šetališta Costere Miguel Alenam do starog grada na istoku.

Acapulco Diamond – Acapulco Diamante novi deo grada u kome su izgrađena luksuzna odmarališta, počinje gde bulevar Costeria Miguel Aleman prelazi u autoput Carretera, i nastavlja do aerodroma.

Preostaje nam samo da uživamo u njegovim lepotama. Smeštaj u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje.

11. dan

Acapulco – odmor i kupanje

Nakon doručka, slobodno vreme za obilazak Akapulka i njegovih plaža:

 • Plaža Condes je duga oko 1 km i poznata po vodenim sportovima.
 • Plaža Icacos duga oko 2 km poznata po modernim hotelima, restoranima i noćnom životu.
 • Plaža Hormos, u gradskom parku pod palmama gde se možete sakriti od sunca, karakteriše je mirnija voda.
 • Plaže Caleta i Calletilla poznate po mirnoj vodi i po tome što odatle kreću ture brodićem do ostrva Isla la Roqueta (brodić sa staklenim dnom). Ture kreću na svakih 15-20 min od 09h do 17:30h.

Treba biti oprezan i voditi računa o upozoravajućim zastavicama na plažama: crvena i crna znači ne ulazi u vodu, žuta znači da budete oprezni, a bela i zelena da su talasi mirni i da možete da plivate.

Pored plaža u popodnevnim satima možete obići i La Quebrada i videti čuvene skokove sa litica. Skakači skaču svaki dan u 13 h, 19:30h, 20:30h, 21:20h, i 22:30h, pritom su večernji skokovi uz zapaljene baklje, a ulaz na posmatračkoj palubi se naplaćuje. Skokovi se mogu videti i iz bara El Mirador.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

12. dan

Acapulco – Mexico city

I ovaj dan je predviđen za uživanje na čuvenim plažama Akapulka, ali može se iskoristiti i za obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti grada:

Zocalo – srce starog dela grada, Glavni trg Plaza Juan Alvarez, Katedrala Gospe Samoće, Mercado EL Parazal pijaca, Malecon ribolovački kej, La Quebrada, Marina.

Fort San Diego – Tvrđava je trenutno Istorijski muzej Akapulka. Kapela La Capilla de la Paz – najbolje mesto za panoramu Akapulka i zalazak /izlazak sunca. Papagayo Park – u parku se nalazi trek staza od 1,2 km i tri manja jezerceta, ptice, vodeni park. Botanički vrt – Jardin Botanico de Acapulco.

Polazak za Mexico city je planiran u 19:30h, gde bi nakon petočasovne vožnje trebali da stignemo u 00:30 h. Sledi transfer do aerodroma i priprema za let.

13. dan

Mexico city – Istanbul

U 04:50h polećemo za Istanbul, let Turkish Airlines TK 181.

14. dan

Istanbul – Beograd

U Istanbul stižemo sledećeg dana u 05:40h.

U 08:15 imamo let za Beograd TK1081. Konačno stižemo kući u 08:05h po lokalnom vremenu.

Galerija

Šta je uključeno u cenu?

U cenu je uključeno:

 • Avio karte sa svim taksama / Beograd – Istanbul – Mexico City – Istanbul – Beograd
 • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom
 • Autobuska karta na relaciji Mexico City – Akapulko – Mexico City
 • Uspon na Nevado de Toluca
 • Uspon na La Malinche
 • Izlet Teotihuacan
 • Izlet Popocatépetl i Ixtaccíhuatl National Park
 • Uspon na Pico de Orizaba sa UIAA vodičem
 • Izlet Tula & Tepotzotlan
 • Ulaznice u Muzej Antropologije, Muzej Fride Kahlo, Teotihuacan,
 • 9 noćenja Mexico Citu hotel 4*, BB u 1/2 sobama
 • 2 noćenja Akapulko hotel 3*, BB u 1/2 sobama
 • Licencirani UIAA vodič tokom trajanja ture
 • Lokalni vodič

U cenu nije uključeno:

 • Ručkovi i večere tokom trajanja ture
 • Lično putno osiguranje
 • Lični troškovi putnika
 • Piće

FAQ

Kakav je trek?

Pešačenje je umerenog inteziteta, ali u zavisnosti od odabira aktivnosti koje želite (grupa A ili B), na trenutke može biti naporno. Pešačenja traju od 3 do 6 sati, laganim tempom. Šetaćete planinarskim stazama, prateći puteve drevnog Meksika.

Kakvi su vodiči?

Sve aktivnosti na ovom putovanju će biti vođene od strane EST licenciranog UIAA vodiča.

Oprema koju preporučujemo:

Naš preporučeni spisak opreme:

1.    Mali ranac za trek 30l

2.   Štapovi za hodanje

3.   Naočare za sunce

4.   Aktivni veš

5.   Majice pamučne – 4 kom

6.   Čarape – 4 kom

7.   Gore-tex jakna (ili kakva nepromočiva jakna u slučaju kiše)

8.   Pantalone za trekking – 2 kom

9.   Pribor za ličnu higijenu

10. Krema za sunčanje (min SPF 30)

11.  Polar jakna

12.  Čeona lampa

13.  Termosi za vodu x 2

Ako ste početnik i želite da saznate još nešto, posetite naš blog.

Koje veštine treba da imam / koliko fit treba da budem?

Potreban vam je solidan nivo fitnesa, tj. da ste u stanju da pešačite u kontinuitetu 3 – 4 sati dnevno. Vaš vodič će vam dati kompletna uputstva i bezbednosne napomene na početku ture.

Kakva je hrana?

Sva jela su lokalna i sveže spremljena, meksička jela.

Kada mogu da idem na ovaj put?

Rezervišite svoje mesto prema unapred zadatim datumima. Ako razmišljate o alternativnim datumima, savršeno vreme za ovu avanturu je između marta i maja, kao i između septembra i novembra.

Kolika će biti grupa?

Ovo putovanje će se odvijati sa minimalno 8 osoba, a maksimalno 16. Molimo vas da imate na umu da, ako nema 8 osoba, putovanje se može pomeriti ili otkazati.

Mogu li prilagoditi putovanje?

Naravno! Za privatne grupe od osam ili više osoba putovanje se može odvijati u bilo kom danu koji želite, proširiti ili promeniti u skladu s vašim potrebama. Kontaktirajte nas za više detalja.

INFO I REZERVACIJE:
Turu možete rezervisati klikom na ovaj link.
Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

 

Tagovi: Meksiko, EST Adventure, avantura, putovanje, planinarenje, Meksiko siti, stratovulkan, frida kalo, la malinche

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: