na krilima tetreba
10.000 RSD

Na krilima tetreba – dočekajmo dvadeset drugu kao da je osamnaesti by Hiking Tour Serbia 31.12.2021 - 03.01.2022. (4 dana)

Na krilima tetreba / Došlo je vreme da ispratimo ovu i dočekamo novu lepšu, zeleniju, nasmejaniju godinu. Mi ne znamo za drugi način, osim onog u prirodi uz vatru, sreću, graju i kvalitetne ljude, stoga smo za vas spremili novogodišnji specijal. Povedimo borbu protiv krša, prolomimo glasne uzdahe zadovoljstva u banji, tu nadomak varoši vraške, neka ide kao luk i voda, tu u Lukovskoj banji podno Kopaonika. Dočekajmo dvadeset drugu, kao da je osamnesti…

UKRATKO

NA KRILIMA TETREBA
DATUM: 31.12.- 03.01.2022.

CENA: 10.000 RSD

FAKULTATIVA: LUKOVSKA BANJA – ĐAVOLJA VAROŠ – CRKVA LAZARICA – VODOPAD SOKO – PROLOM BANJA – LUKOVSKA BANJA 1.500 RSD
SMEŠTAJ: LUKOVSKA BANJA, PRIVATNI SMEŠTAJI JEŠA I VUČKOVIĆ (UGLAVNOM DVOKREVETNE SOBE SA KUPATILOM)
BROJ PRIJAVA OGRANIČEN!!!
PRIJAVE MOGUĆE DO SREDE 30.11. ILI DO POPUNE KAPACITETA

KOJI JE PROGRAM?

31.12.2021. NOVI SAD – BEOGRAD – BORAČ – STARO GROBLJE – BORAČKI KRŠ – LUKOVSKA BANJA
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:00h , iz BEOGRADA u 06:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Gornjem Milanovcu uz mogućnost priključenja još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima stižemo do sela BORAČ polaznog mesta našeg hajka dugog 6 km. Ovo selo je svojevremeno bilo od izuzetnog strateškog značaja, o čemu nam govori predivna crkva iz XIV veka izgrađena u moravskom stilu kao i SREDNJOVEKOVNO GROBLJE, koje skriva spomenike iz davnog XVI veka, a pored koga ćemo proći u početku uspona na BORAČKI KRŠ.
Ova planina je vulkanskog porekla što je izizetno primetno po oštrom kamenju koje se nalazi na vrhu. Sam uspon je poprilično lagan, dok na kraju postoji jedan kratak grebenski deo, ka kome će se usuditi da krenu samo najhrabriji! Pogled za vrha prekriva čitavu Šumadiju, a najupečaljivije od svega u vidolrugu je čuveno Gružansko jezero. Ovde ćemo takođe naći i ostatke srednjovekovnog utvrđenja.
Sledi spust i povratak nazad do autobusa, kao i vožnja do LUKOVSKE BANJE, gde nam po dolasku sledi odmor i doček nove 2022.
01.01.2022. LUKOVSKA BANJA – CRKVA VELIKOMUČENIKA GEORGIJA – IZVORI VRELE VODE – LUKOVSKA BANJA
Nakon što se razbudimo i povratimo svesti krećemo sa 9 km dugom šetnjom po okolini LUKOVSKE BANJE.
Prvo nam sleduje uspon ka malenoj crkvi posvećenoj VELIKOMUČENIKU GEORGIJU, iz čijeg se dvorišta pruža savršen pogled na čitavu banju i kotlinu u kojoj se ona nalazi.
Nakon spusta šetamo do IZVORA VRELE VODE, koji su poznati po svojoj lekovitosti još od doba Rimljana. Opijeni šumskom lepotom, spuštamo se nazad do smeštaja, gde nas očekuje slobodno vreme za kupanje u nekom od bazena i zatim repriza dočeka…
02.01.2022. FAKULTATIVNO – LUKOVSKA BANJA – ĐAVOLJA VAROŠ – CRKVA LAZARICA – VODOPAD SOKO – PROLOM BANJA – LUKOVSKA BANJA
U ranim jutarnjim časovima krećemo na fakultativni izlet ka ĐAVOLJOJ VAROŠI. Šetnju dugu 14 km započinjemo sa jednog od najmističnijih mesta naše države. Razne legende se u narodu pričaju o ovom lokalitetu, a najpoznatija je ona o skamenjenim svatovima brata i sestre.
Nakon uživanja u lepoti Đavolje varoši, nastavljamo šetnju preko okolnih brda i stižemo do malene, lepo sređene CRKVE LAZARICE, za koju se veruje da je mesto na kom su se pričestili ratnici pre boja na Kosovu.
Ubrzo potom dolazimo do VODOPADA SOKO, koji je skrajnut sa glavnog puta, sakriven u dubokoj šumi i spreman da dočeka samo one koji budu uporni u svojoj potrazi.
Šetnju završavamo u PROLOM BANJI gde ćemo imati priliku za kratak relaks i polako se vraćamo natrag u LUKOVSKU BANJU.
03.01.2022. LUKOVSKA BANJA – ZABREGA – PETRUS – SV. MARIJA BLAGA – SV. JOVAN GLAVOSEK – NAMASIJA – KLISURA CRNICE – MANASTIR SVETOG SISOJA – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima pakujemo stvari u autobus i vozimo se do sela ZABREGA, koke će biti i početna tačka naše 14 km duge šetnje, dobrim delom poznate kao staza Petruških monaha.
Prvo nas očkuje uspon do PETRUSA, ostataka srednjevekovnog grada, sa čije se stene pruža velelepan pogled ka klisuri reke Crnice koji ostavlja bez daha.
Spuštamo se sa stene i nailazimo na ostatke dva manastira, SVETE MARIJE BLAGE I JOVANA GLAVOSEKA, koji nam pričaju priču o davnim vremenima kada je ova regija bila puna života, trgovine i manastira.
Nastavljamo da pratimo reku i nailazimo na ostatke manastira NAMASIJA koji je savršeno ušuškan uz prozirnu rečicu.
Sledi nastavak kroz KLISURU CRNICE, pratimo reku, uživamo u ambijentu i upijamo svu lepotu guste šume i okomitih litica kojima smo okruženi.
Staza se završava kod MANASTIRA SVETOG SISOJA koji je jedan od glavnih primera moravske škole gradnje i datira iz davnog XIV veka.
Ulazimo u autobus i vozimo se nazad do naših domova spremni da počnemo sa novom godinom.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Prijave prihvatamo isključivo do 30.11.2021. godine ili do popune kapaciteta. Broj mesta je ograničen smeštajnim kapacitetom i brojem sedišta u busu..
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, kao i uslugu 3 noćenja u jednom od dva privatna smeštaja koje smo odabrali za smeštaj naše grupe.
– Izlet ĐAVOLJA VAROŠ – CRKVA LAZARICA – VODOPAD SOKO – PROLOM BANJA je fakultativnog karaktera, njegova cena biće 1.500 RSD, prijave ćemo vršiti na licu mesta i na osnovu broja zainteresovanih doneti odluku da li ćemo ga moći izvesti ili ne. Svakako je opcija da oni koji taj dan ne idu na izlet provedu vreme u zimskoj idili hotelskog kompleksa.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe. Na krilima tetreba.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

 

Tagovi: hiking tour serbia, avantura, planinarenje, đavolja varoš, srbija, nova godina, na krilima tetreba, zabrega, petrus, lukovska banja, vodopad soko, klisura crnice, prolom banja, boraški krš

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: