na planini na jelici
1.800 RSD

Na planini – NA JELICI by Srbija za mlade by Srbija za mlade 13.03.2022. (jednodnevna)

Na planini – Na Jelici – Srbija za mlade pozive sve moderne avanturiste na pešačku turu, starom planinskom saobraćajnicom kojom su prolazili karavani iz Pomorja kad Pomoravlju.

Jelica je pitoma i bogata planina šumom i bistrim, šumnim potocima, koja kao bedem deli čačansku kotlinu od Dragačeva. S njenog grebena, gledajući preko dragačevske doline, puca pogled ka kruni od plavih masiva Ovčara, Čemerna, Troglava i Golupca.

jelica

PLAN I PROGRAM

05:40 Polazak iz Novog Sada
07:00 Polazak iz Beograda
10:00 Polazak na pešačenje iz sela Grab i upoznavanje sa prirodnim vrednostima, obilazak arheološkog nalazišta Gradina
12:00 Izlazak na najviši vrh Jelice, na vrh Crna stena na 929 mnv, uživasnje u spektakularnom pogledu.
13:00 -17:00 Spuštanje do manastira Stjenik gde će nas čekati bus. Obilazimo manastir, spuštamo se do sela Jaževca gde nas čeka bus i krećemo nazad za Beograd.
17:30-19:30 Fakulatativna večera u nekom od restorana u povratku
22:30 Očekivani dolazak u Beograd
23:30 Očekivani dolazak u Novi Sad

OPIS STAZE

Vožnja je do sela Grab, u blizini Čačka (oko 9 km), gde je polazna tačka akcije. Polazak na pešačenje od lokaliteta Šipetina crkva.

Staza vodi makadamskim putem vencom pored malinjaka i livada do arheološkog lokaliteta Gradina na Jelici (846mnv) koje svojim sadržajem obuhvata razdoblje od praistorije do ranog hrišćanskog perioda i sadrži ostatke kamenih građevina starog grada, bedeme nekadašnjeg utvrđenja, bazilike i sl… Po lepom vremenu pruža се lep pogled na Čačak, dolinu Zapadne Morave, planinu Vujan, Rudničke planine, Dragačevo…

Nakon posete lokalitetu pešačenje se nastavlja šumskim putem zaštićenim krošnjama sa naiszmeničnim blagim usponima i silascima.

Neposredno pred završni uspon na najviši vrh Jelice staza ulazi u šumarak i livadom se dolazi do vrha Crna stena 929 mnv.

Nakon silaska sa vrha do šumskog puta pešačenje se nastavlja laganom šetnjom planinarskom stazom kroz šume i livade do manastira Stjenik, gde je planirano kraće zadržavanje i nastavak pešačenja do sela Ježevica gde će vas čekati autobus.

 

Galerija

 

-Staza započinje  u selu Grab, a završava u selu Jaževac

-Ukupna dužina staze oko 16 km

-Kondiciona težina je 3/10

-Najniža tačka je 450 mnv

-Najviša tačka je 929 mnv

-Na startu i na stazi nema vode za piće, potrebno je poneti dovoljnu količinu.

CENA: 1.800 RSD Na planini – na Jelici

U cenu uračunato:

  • Prevoz autobusom turističke kategorije po programu
  • Usluge vodiča
  • Troškovi organizacije programa

U cenu nije uračunato:

  • Hrana i piće na turu
  • Redovna godišnja članarina Srbija za mlade 500 din
  • Individualni troškovi članova

*Članarina udruženja je obavezna i važi 12 meseci od datuma uplate. Nakon prijave rezervacija važi 48h.

Oprema:

Planinarske zimske cipele ili duboka obuća udobna za pešačenje, slojevita garderoba, rezervna obuća, kapa, kišna kabanica, rezervna odeća, naočare i krema za sunce, minimum 1l vode. Takođe, napomena je da obavezno ponesete peškir ukoliko želite da idete u velnes centar.

Ako imate dodatnih pitanja i nedoumica, imamo rešenje za sve.

Hrana i piće:

Dovoljno hrane i vode za ceo dan. Obavezno poneti nešto slatko!

Svi učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost, dužni su da potpišu izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti i moraju se pridržavati „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS i usmenih uputstava organizatora i vodiča na akciji. Vodič ima pravo da zbog bezbednostnih razloga i nepredviđenih okolnosti promeni rutu tokom pešačenja.

U slučaju vremenski nepogoda, tura se odlaže.

Način plaćanja:

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Napomene:

  • Nošenje maski i rukavica dok smo u busu je obavezno
  • Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska

 

***Za polazak iz Novog Sada doplata 1.000 din.
***Nošenje maski dok smo u autobusu je obavezno

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi,dejstvo više sile itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Program se organizuje za članove uduženja i cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.

 

 

Tagovi: planina, planinarenje, jelica, srbija, izlet, avantura, crna stena, saobraćajnica, na jelici, pešačka tura, na planini na jelici

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: