9.000 RSD

NEMANJIĆA AVLIJA by Hiking Tour Serbia 11.03.2023 - 12.03.2023. (2 dana)

NEMANJIĆA AVLIJA by Hiking Tour Serbia.

Pravo je vreme za nešto laganiju, izuzetno sadržajnu turicu, koja bi trebalo da nas prošeta stazama, kojima su nekada hodili vladari naše najslavnije dinastije, Nemanjići. Kažu da je stari Ras kolevka današnje Srbije, neki od manastira koje ćemo posetiti spadaju u najlepše kulturne dragulje naše zemlje. Upoznajmo veličanstvenu prirodu koja okružuje Novi Pazar, probajmo najbolje mantije na svetu, uživajmo u tradicionalnoj gostoljubivosti domaćina ovih predivnih krajeva.

UKRATKO

NEMANJIĆA AVLIJA
DATUM: 11-12.03.2023.
CENA: 9.000 RSD NOĆENJE SA DORUČKOM
SMEŠTAJ:

KOJI JE PROGRAM?

11.03.2023. NOVI SAD – BEOGRAD – STARI RAS – JUŠAC – IZVOR RAŠKE – SOPOĆANI – ĐURĐEVI STUPOVI – NOVI PAZAR

NAPOMENA: POLAZAK JE U NOĆI 10/11.03, 30 MIN POSLE PONOĆI
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:30h , iz BEOGRADA u 01:45 (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Jutarnja vožnja ka NOVOM PAZARU, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima dolazimo u podnožje STAROG RASA, nekadašnje srpske prestonice. Očekuje naš šetnja duga 4km u toku koje ćemo imati prilike da vidimo ostatke nekadašnjeg srednjovekovnog utvrđenja za koje se veruje da je temelj naše države. Uz predivan pogled sa vrha uživaćemo u legendama koje se vezuju za ovo mesto, koje je pod zaštitom Uneska.
Posle ove šetnje očekuje nas kratka vožnja ka manastiru SOPOĆANI. Bus nas ostavlja u blizini manastira i krećemo na drugu šetnju u današnjem danu oko 8.5km dugačku.
U početku se krećemo ka zaseoku Gračane, uz lagani uspon i u prvom delu ćemo konstantno imati pogled na sam manastir, a kasnije postaje dominantna kamena stena zvana JUŠAC, na kojoj je nekada, po predanju, bio dvor Jug Bogdana. Pred samu stenu nas očekuje seosko groblje prošarano nagrobnim spomenicima iz XVIII i XIX veka.
Nakon spusta istom stazom, produžićemo još nepun kilometar do IZVORA REKE RAŠKE koji je ušuškan u gustoj četinarskoj šumi. Šetnju završavamo posetom Sopoćanima, jednom od najbitnijih manastira iz doba Nemanjića, zadužbini Stefana Uroša Prvog. Ovde se i danas čuvaju kraljevi posmrtni ostaci, kao i njegove majke Ane Dandolo, unuke čuvenog dužda Enrika Dandola. Joanikijeve mošti, čoveka koji je krunisao Dušana za cara, takođe su pohranjene na ovom mestu.
Nakon posete Sopoćanima, očekuje nas vožnja do ĐURĐEVIH STUPOVA, manastira iz XII veka, obnovljenog nedavne 2017. godine, još jednog lokaliteta sa Uneskove liste zaštićenih spomenika.
Povratak u autobus i odlazak do NOVOG PAZARA, gde ćemo provesti noć pred nama. Sledi smeštanje i uživanje u specijalitetima ovih krajeva poput čuvenih mantija ili pazarskih ćevapa. Vreme za odmor, šetnju, opuštanje i druženje.

12.03.2023. NOVI PAZAR – CRKVA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA – STUDENICA – GORNJA ISPOSNICA SVETOG SAVE – (OPCIONO) MAGLIČ (ILI STARA PAVLICA) – BEOGRAD – NOVI SAD

Ujutru pakujemo stvari u bus, očekuje nas vožnja do CRKVE SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA, u kojoj je Stefan Nemanja primio pravoslavnu veru, a nešto kasnije i sklopio brak sa Anom. Ovde je kršten Rastko Nemanjić, a pored toga poznato je da su ovde održavani važni državni sabori. Vraćamo se u bus, očekuje nas nastavak puta i kratka pauza u manastiru STUDENICA, koji je jedna od najvećih i najbitnijih zadužbina porodice Nemanjić.
Nakon posete manastiru, očekuje nas kratka vožnja i šetnja do nestvarne GORNJE ISPOSNICE SVETOGA SAVE. Ovo mesto će vas ostaviti bez daha, zato što je prilepljeno poput gnezda na skoro vertikalnu liticu. Ova šetnja je duga oko 6km u oba smera i uspon ka isposnici je konstantan.
Ponovo se vraćamo u bus i nastavljamo dalje put. Ukoliko nam vodostaj Ibra, koji je na tom mestu ostao bez mosta, dozvoli, svi koji budu zainteresovani imaće prilike da u povratku posete i tvrđavu Maglič. Postoji gospođa koja za 200 rsd po osobi prevozi sa jedne na drugu stranu reke čamcem, ali samo u slučaju da je vodostaj reke na određenom nivou. Za sada je sa nivoom vode sve ok, ali znaćemo tek dan pred polazak kakva je definitivna situacija oko toga.
Nakon prelaska reke, očekuje nas oko 3km hoda u oba smera. Maglič je jedan od zanimljivijih spomenika srednjovekovne utvrdne arhitekture, a ovaj period je savršen za posetu ovom lokalitetu iz više razloga.
Mesto koje ćemo obići ukoliko vodostaj Ibra ne bude dovoljan je STARA PAVLICA, manastir iz prednemanjićkog perioda. Nalazi se u selu Pavlica, na stenovitoj zaravni iznad Ibra, u predivnom okruženju, čudesnoj prirodi.
Ostaje nam još samo da se vratimo ka početnim tačkama u Beogradu i Novom Sadu, što će biti u kasnim večernjim satima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje .
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2023.godinu je besplatno)
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– Donacijom u gore navedeoj vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu jednog noćenja sa doručkom u jednom od motela iz ponude, kao i boravišne takse.
– Ukoliko vodostaj dozvoli posetu Magliču, oko 200 rsd po osobi košta prevoz čamcem preko Ibra. Plaća se gospođi koja to radi, na licu mesta.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: