2.390 RSD

Noćni uspon – RTANJ by Srbija za mlade 27.08.2022 - 28.08.2022. (2 dana)

Opsednut vrhom Šiljak Đura Jakšić je napisao početne stihove pesme „Otadžbina“- „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć Suncu dere kroz oblak“.

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca, na oko 200 km od Beograda. Pripada Karpatskim – balkanskim planinama i sastoji se od krečnjačkog grebena i izrazite krečnjačke kupe na istoku. Svakako najprepoznatljiviji deo je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak.

Prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji.

Čudesni Rtanj je najmisterioznije mesto u Evropi i najveća svetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena. Mada, možda nije istražena za javnost, ali sigurno je u tajnosti istažena od mnogih domaćih “posebnih ljudi” kao i stranaca koji nekontrolisano, kao “obični turisti”, dolaze na Rtanj.

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Poseban izazov predstavlja noćni uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) i pogled na prelepi zvezdani svod, koji na ovoj planinini u vedrim noćima izgleda fascinantno. Zatim posmatranje izlaska sunca u zoru sa vrha, što predstavlja neprikosnoveni doživljaj za svakog posetioca.

Uspon na vrh je poseban doživljaj, jer se sa njega posle svitanja vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Stara planina, Kučajske planine, a kada je vedro u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan.

FOTO BY: Miloš Krstić (IG: @the.trip.flip)

PLAN I PROGRAM PUTA:

SUBOTA

 • 21:30 polazak iz Beograda. Polazak iz Novog Sada će biti u 20:00

NEDELJA

 • 00:30 dolazak na Rtanj, upoznavanje i druženje sa učesnicima.
 • 00:50 priprema za uspon
 • 01.00 polazak na uspon južnom stranom,
 • 04:30 izlazak na vrh i posmatranje izlaska sunca,
 • 05:00 – 06:30 vreme predviđeno za boravak na vrhu planine
 • 06:30 – 11:00 silazak južnom stranom u naselje Rtanj
 • 11:00 povratak za Beograd
 • 16:00 dolazak u Beograd. Dolazak u Novi Sad oko 17.30

*Satnica je napisana okvirno, pa su moguće manja odstupanja

Rtanj

CENA: 2.390 din

U cenu uključeno:

 • Prevoz autobusom turističke kategorije
 • Stručno vođenje licenciranog planinarskog i turističkog vodiča, kao i pratioca grupe
 • Troškovi organizacije programa

U cenu nije uključeno:

 • Redovna godišnja članarina „Srbija za mlade“ – 500 din.
 • Dolata za polazak iz Novog Sada 1000 din.

NAČIN PLAĆANJA: 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za akciju.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: planinarske cipeleČEONA LAMPA (isljučivo čeona,nikako ručna..), slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj kiše), kačket/šešir, naočare za sunce, jakna, kapa, rukavice i astro folija.

5. HRANA I PIĆE: hrana za noćni uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

6. Zašto je noćni uspon toliko zanimljiv, saznajte u našem blog postu NOĆNI USPON: 3 razloga da spakuješ svoju planinarsku opremu i kreneš u avanturu

FOTO BY: Miloš Krstić (IG: @the.trip.flip)

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: