Noćni uspon: Kreni u avanturu
Na upit

NOĆNI USPON: 3 razloga da spakuješ svoju planinarsku opremu i kreneš u avanturu

Da li ste raspoloženi da eksprimentišete kad su nova iskustva u pitanju?! Ako klimate glavom u ovom trenutku, onda je to znak da je možda baš noćni uspon vaša sledeća avantura! 

Noćni uspon ili noćno planinarenje predstavlja avanturu koja počinje kasno u noć i koja se završava pogledom na nestvarne pejzaže koje priroda pri izlasku sunca naslika. 

Zahvaljujući Rtnju i njegovoj dugoj tradiciji noćnih uspona, ova avantura postala je mnogima i te kako zanimljiva. Naročito tokom leta, s obzirom da je zbog visokih dnevnih temperatura, noćni uspon ipak bolja i lakša opcija. 

Ako se pitate zašto je toliko zanimljivo penjati se na planinu noću, otkrivamo vam u nastavku.

 1. NOĆNI USPON JE PRE SVEGA DOŽIVLJAJ
  Naš organizam navikao je da noću bude u statičnom stanju, da spava i miruje. A ne da planinari. Međutim, što ga ne bismo iznenadili nekom drugačijom aktivnošću. Planinariti noću, dok svi spavaju, dok je mirno i tiho, je pravi doživljaj. Popeti planinu i naći se pred sam izlazak sunca na vrhu je neprocenjivo. A potom i čekati da sunce i priroda naslikaju najlepše prirodne pejzaže. Prizori koji se pred vama budu nalazili biće sve lepši i lepši kako vreme bude prolazilo. A subjektivni osećaj kao da ste na vrhu sveta!

 2. IMATE PRILIKU DA SPOZNATE ČARI PLANINE TOKOM NOĆI, TOKOM IZLASKA SUNCA I KAD JE VEĆ DAN
  Sjajna stvar kod noćnih uspona je što imate priliku da spoznate planinu tokom noći, zatim u trenucima kad se sunce lagano probija i izlazi, kao i kad je već dan, pri spustu. Ako imate adekvatnu opremu, vodiča sa iskustvom i ekipu koja vas prati u toj avanturi, sigurni smo da će vam noćni uspon biti za nijansu bolje iskustvo od dnevnog.

 3. POMEŠANA OSEĆANJA
  Strah, sreća, zadivljenost, adrenalin, ljubav prema prirodi, smirenost, znatiželja, zahvalnost..
  Osećanja koja se tokom noćnog uspona javljaju su pomešana, ili bolje reći isprepletana. Svako osećanje je prirodno i slobodno ga pustite da vam se desi. Normalno je da se na trenutke oseća strah, bez obzira na poverenje koje imate u grupu, ili samog vodiča. Takođe, tu su znatiželja, zadivljenost i smirenost dok se pred zoru nađete na vrhu.

  Na kraju, zahvalnost i sreća, jer ćete pomisliti bravo za mene!

Noćno planinarenje


A kako da se pripremim za noćno planinarenje i šta mi je sve od opreme potrebno? 

Ako je to vaše prvo planinarenje, pročitajte naš blog post na tu temu.
Međutim, ako ste već iskusniji planinari, onda znajte da vam je sve što inače nosite na dnevna planinarenja potrebno i za noćna.

No, za svaki slučaj, hajde da rezimiramo šta se sve nosi na noćno planinarenje:

 • Udobna odeća i obuća
 • VODA! Ponesite minimum 2l vode. Nemojte nikako na planini dozvoliti da ostanete bez vode. 
 • Grickalice, sendviče ili nešto slatko da pojedete (voće, čokoladice)
 • Toplija odeća, čak i ako je leto, nemojte potcenjivati planinu. Nepredvidiva je i bolje da vi ponesete topliji komad garderobe i šuškavac, nego da se smrznete.
 • Čeona lampa, radi osvetljenja puta tokom noćnog planinarenja. 
 • Vreća za spavanje. Na vrhu noću i ujutru ume baš da duva vetar i da bude hladno, bez obzira na to koje je doba godine, zato ponesite vreću i čim stignete na vrh, uskočite u nju i uživanje vam je zagarantovano, jer vam, ma koliko duva vetar, neće biti hladno!
 • Rezervna garderoba (majica, čarape, trenerka). U slučaju da padne kiša ili da se previše oznojite, rezervna i suva garderoba vas može spasiti. 
 • Ranac, jer negde morate spakovati sve te rezervne stvari koje nosite i hranu. 🙂 
 • Ponesite kapu/kačket, zaštitni faktor i naravno naočare za sunce.

U Decathlonu se veoma povoljno možete pripremiti za noćni uspon, kupovinom čeone lampe i vreće za spavanje. 

 

2 važna saveta za noćni uspon

Ako planirate da se upusitite u noćno planinarenje, naš savet je da pre svega bez adekvatne opreme ne polazite. Ukoliko idete na neku organizovanu turu, uglavnom vodiči imaju pravo da vas isključe iz grupe, tj. jednostavno da vam ne dozvole da krenete na uspon ako niste adekvatno opremljeni za isti.

Ne krećite bez vodiča. Molimo vas! Nalaziti se na nepoznatom terenu i tokom noći nije naivno. Zato budite odgovorni i ne krećite u ovu avanturu sami. Sa vodičem osećaćete se sigurnije, a imaćete priliku i svašta nešto novo da saznate. 


Planine na kojima možete doživeti noćni uspon u Srbiji su Stolovi, Kablar, Rtanj, Povlen, Midžor, Suva planina…Pa šta čekate?! Pridružite nam se na nekoj od
tura. Zamenite dnevni uspon noćnim i spoznajte noćne i rane jutarnje čari planine!  

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: