2.400 RSD

POPUNJENO: NP NERA – BEUŠNICA by Srbija za mlade 22.10.2022. (jednodnevna)

U jugozapadnoj Rumuniji, 25 km od granice sa Srbijom, reka Nera prolazi kroz prirodni rezervat Nacionalni Park Kanjon Nere Beušnice “Cheile Nerei-Beușnița”. Ovo je zaštićena oblast koja se nalazi u Banatskim planinama (Aninei – obronci Karpata), a na maloj udaljenosti od Dunavske klisure. Staze u ovom nacionalnom parku su veoma raznolike i živopisne. Pored staza u stenama, livada, šumskih puteva, mnogih vodopada, kaskada, slapova, vrela, najlepše prirodne atrakcije su kanjon reke Nere i pritoka Nere, reka Beu sa vodopadom Beušnica i La Vaioaga, kao i tirkizno-zeleno vrelo zvano Begovo oko (Ochiul Beiului). U kanjonu Nere, desetak metara iznad reke u steni je uklesana uska staza koja prolazi kroz 5-6 malih tunela i veoma interesantna za prolazak.

BeušnicaVodopad na reci Beušnici

NAPOMENA: Većinom se ide pored reke i hladom, samo manji deo je na otvorenom. Zbog velijih temperatura i suše može se očekivati malo vode ili da je nema uopšte na nekim vodopadima i kaskadama!

Dužina staze – 20 km
Kondiciona težina  – 3/10
Najniža tačka 132 m
Najviša tačka 345 m

Detaljni opis

PLAN I PROGRAM

06.00
Polazak iz Beograda. Polazak iz Novog Sada će biti u 4.40h

Vožnja preko Pančeva, Kovina, Bele Crkve do graničnog prelaza Kaluđerovo – Najdaš. Nastavljamo dalje 27 km kroz Rumuniju do sela Saska Romana.

08.40
Dolazak u selo Saska Romana. Priprema za pešačku turu.

09.00 – 17.30

Pešačka tura započinjemo u samom selu. Odamah na početku staze prelazimo preko reke Nere atraktivnim visećim drvenim mostom, koji je obezbeđen sajlama. Nastavljamo dalje  uzvodno obalom reke Nere. Prolazimo stazom za prave avanturiste uklesanom u samoj litici, iznad kanjona reke Nere i kroz nekoliko uskih tunela i pored prirodnih kamenih mostova.

Dolazomo do ušća reke Beu u Neru, prelazimo pereko mosta na reci Beu, a zatim uzvodno do bigrenog vodopada Vajoaga. Potom putem pored ribnjaka i kampa.

Uzvodno nastavljamo stazom do kraškog vrela smaragdne boje Begovo oko (Ochiul Beiului).
Posle kraškog vrela obilazimo veličanstveni vodopad na reci Beušnici, spomenika prirode ispod kojeg se nalazi i jedna mala pećina.

Vraćamo se nazad kroz šumu do reke Beu, pa nastavljamo putem nizvodno do sela saska Romana.

U selu nas čeka bus i tu se završava naša pešačka tura.

18.00
Povratak nazad za Beograd i Novi Sad

Dolazak u Beograd i Novi Sad u kasnim večernjim satima

*Satnica je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe. Zato pratite uputstva vodiča na turi.

**Staza može da započne i iz mesta Potok, ako ne bude velikih zadržavanja na granici

Kraško vrelo Begovo oko (Ochiul Beiului)  iz drugog ugla

 

VAŽNE NAPOMENE:

1. Za prelazak granice građanima Srbije je potreban samo PASOŠ.
Ako imate strana dokumenta, morate sami proveriti šta je potrebno za ulazak građana vaše zemlje u Rumuniju.
Nisu potrebni nikakvi dokumenti u vezi sa Covid-19.

2. Staza je lakša, ali je bitno da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.

3. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

4. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča

5. OBAVEZNA OPREMA:Adekvatna obuća sa jačim đonom, slojevita garderoba, rezervna odeća i obuća, kabanica za slučaj kiše.

6. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode

7. U slučaju najvljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

Vodopad Vajoaga iz drugog ugla

CENA: 2400 din.

U cenu uključeno:

  • Prevoz
  • Troškovi vodiča
  • Ulaznice za nacionalni park Nera – Beušnica
  • Organizacija programa

U cenu nije uključeno:

  • Redovna godišnja članarina SZM 500 din.
  • Individualni troškovi članova
  • Za polazak iz Novog Sada doplata 1.500 din.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: