2.400 RSD

POPUNJENO: NP NERA – Beušnica by Srbija za mlade 03.09.2022. (jednodnevna)

U jugozapadnoj Rumuniji, 25 km od granice sa Srbijom, reka Nera prolazi kroz prirodni rezervat Nacionalni Park Kanjon Nere Beušnice “Cheile Nerei-Beușnița”. Ovo je zaštićena oblast koja se nalazi u Banatskim planinama (Aninei – obronci Karpata), a na maloj udaljenosti od Dunavske klisure. Staze u ovom nacionalnom parku su veoma raznolike i živopisne. Pored staza u stenama, livada, šumskih puteva, mnogih vodopada, kaskada, slapova, vrela, najlepše prirodne atrakcije su kanjon reke Nere i pritoka Nere, reka Beu sa vodopadom Beušnica i La Vaioaga, kao i tirkizno-zeleno vrelo zvano Begovo oko (Ochiul Beiului). U kanjonu Nere, desetak metara iznad reke u steni je uklesana uska staza koja prolazi kroz 5-6 malih tunela i veoma interesantna za prolazak.

Izaberite termin koji vam najviše odgovara i krenite u avanturu.
Subota 17. septembar 2022.
Subota 01. oktobar 2022.
Subota 15. oktobar 2022.

NAPOMENA: Većinom se ide pored reke i hladom, samo manji deo je na otvorenom. Zbog velijih temperatura i suše može se očekivati malo vode ili da je nema uopšte na nekim vodopadima i kaskadama!

Dužina staze – 20 km

Kondiciona težina  – 3/10

Najniža tačka: 132 m

Najviša tačka: 345 m

PLAN I PROGRAM

06.00
Polazak iz Beograda. Polazak iz Novog Sada će biti u 4.40h

Vožnja preko Pančeva, Kovina, Bele Crkve do graničnog prelaza Kaluđerovo – Najdaš. Nastavljamo dalje 27 km kroz Rumuniju do sela Saska Romana.

08.40
Dolazak u selo Saska Romana. Priprema za pešačku turu.

09.00 – 17.30

Pešačka tura započinjemo u samom selu. Odmah na početku staze prelazimo preko reke Nere atraktivnim visećim drvenim mostom, koji je obezbeđen sajlama. Nastavljamo dalje  uzvodno obalom reke Nere. Prolazimo stazom za prave avanturiste uklesanom u samoj litici, iznad kanjona reke Nere i kroz nekoliko uskih tunela i pored prirodnih kamenih mostova.

Dolazomo do ušća reke Beu u Neru, prelazimo pereko mosta na reci Beu, a zatim uzvodno do bigrenog vodopada Vajoaga. Potom putem pored ribnjaka i kampa.

Uzvodno nastavljamo stazom do kraškog vrela smaragdne boje Begovo oko (Ochiul Beiului). Posle kraškog vrela obilazimo veličanstveni vodopad na reci Beušnici, spomenika prirode ispod kojeg se nalazi i jedna mala pećina.

Vraćamo se nazad kroz šumu do reke Beu, pa nastavljamo putem nizvodno do sela saska Romana.

U selu nas čeka bus i tu se završava naša pešačka tura.

18.00
Povratak nazad za Beograd i Novi Sad

 

Dolazak u Beograd i Novi Sad u večernjim satima

 

*Satnica je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe. Zato pratite uputstva vodiča na turi.

**Staza može da započne i iz mesta Potok, ako ne bude velikih zadržavanja na granici

VAŽNE NAPOMENE:

 • Za prelazak granice građanima Srbije je potreban samo PASOŠ.
  Ako imate strana dokumenta, morate sami proveriti šta je potrebno za ulazak građana vaše zemlje u Rumuniju.
  Nisu potrebni nikakvi dokumenti u vezi sa Covid-19.
 • Staza je lakša, ali je bitno da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.
 • Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
  Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike.
 • Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.
 • Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča
 • OBAVEZNA OPREMA:Adekvatna obuća sa jačim đonom, slojevita garderoba, rezervna odeća i obuća, kabanica za slučaj kiše.
 • HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode
 • U slučaju najvljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

CENA: 2400 din.

U cenu uključeno:

 • Prevoz
 • Troškovi vodiča
 • Ulaznice za nacionalni park Nera – Beušnica
 • Organizacija programa


U cenu nije uključeno:

 • Redovna godišnja članarina SZM 500 din.
 • Individualni troškovi članova
 • za polazak iz Novog Sada doplata 1.500 din.

 

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: