np sutjeska
285 EUR

Zelengora, uspon na Maglić, NP Sutjeska, Trnovačko jezero by Explore Serbia 04.08.2022 - 07.08.2022. (4 dana)

Zelengora i Maglić su jedne od najlepših planina Bosne i Hercegovine. Nalaze se na području Nacionalnog parka Sutjeska koji je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Zelengora obiluje blagim zelenim proplancima i ledničkim jezerima, dok je Maglić okružen stenovitim vrhovima susednih crnogorskih planina. Najviši vrh Maglića je istoimeni vrh na 2386 m nadmorske visine i predstavlja naviši vrh Bosne i Hercegovine. U njegovom podnožju se nalazi Trnovačko jezero.

Doživite jedinstvenu avanturu u beskrajnim prirodnim lepotama. Čeka nas uspon na Maglić, hiking tura na Zelengori, poseta najlepšim vidikovcima u prašumi Perućici, hiking do Trnovačkog jezera i još mnogo toga.


PROGRAM TURE:

PRVI DAN: Beograd – Tjentište

 •  Polazak iz Beograda u 16 h
 • Putovanje ka Bosni i Hercegovini preko Mokre Gore i Višegrada. Dolazak u Tjentište u večernjim satima, oko ponoći. Smeštaj u sobe u privatnim vilama u Tjentištu. Noćenje.

DRUGI DAN: Zelengora-Gornje i Donje Bare-vidikovac Borić

 • Doručak u restoranu u blizini smeštaja (jaja na oko, uštipci, goveđi i svinjski pršut, svinjska pečenica, kulen, sudžuk, kajmak, domaći hleb, marmelada i med, maslac, mleko ili čaj). Nakon doručka do 9h upoznavanje sa lokalnim planinskim vodičem. Polazak terenskim vozilima na teritoriju Nacionalnog parka Sutjeska, tačnije do planine Zelengore, koja je svoje ime dobila po svojim zelenim pašnjacima.
 •  Na putu prema jednom paru ledničkih jezera (gorskih očiju), jezerima Gornje i Donje Bare, proćićemo kanjonom rijeke Hrčavke na kojoj se inače realizuje najzahtjevnija adrenalinska aktivnost na teritoriji NP Sutjeska, kanjoning. Takođe ćemo obići i spomen obilježje iz II Svjetskog rata posvećeno narodnom heroju Savi Kovačeviću.
 • Na račvanju puta, počinje pešačka staza i laganom uzbrdicom idemo ka jezeru Gornje Bare skrivenom u podnožju Uglješinog vrha. Sa samog jezera se pružaju nevero¬vatni pogledi na zelene livade Zelengore, kao i vrhove Planinicu i greben Tovarnicu. Istim putem sve vraćamo do račvanja i drugim pravcem dolazimo do jezera Donje Bare. Samo jezero je okruženo zelenim proplancima i šumom, a samu lepotu i čaroliju ovog mesta prepoznao je i drug Tito koji je imao svoju planinsku kuću na ovom lo¬kalitetu. Po obilasku jezera laganom polučasovnom šetnjom stižemo do vidikovca Borić. Sam naziv lokaliteta je zbog Bora krivulja, a sa samog vidikovca se pruža nezaboravan pogled na najveće vrhove Bosne i Hercegovine-Maglić i Volujak, kao i na najveći dragulj BIH, prašumu Perućicu. Prizor i zvuci ovog mesta su idealni za ručak u prirodi.
 • Oko 18h, planiran je povratak na Tjentište u smeštaj. U restoranu nacionalne kuhinje, planirana je a-la cart večera oko 20 h. Noćenje.
  Podaci o pešačkoj stazi: laka, ukupno trajanje oko 5 h sa pauzama, ukupne dužine oko 10 km, usponom oko 300 m.

TREĆI DAN: Tjentište-prašuma Perućica-Dragoš Sedlo-Prijevor-Trnovačko jezero-uspon na Maglić-Prijevor- Tjentište

 • Rano ustajanje do 7h i doručak.
 •  U 8h transfer ka visoravni Prijevor, u trajanju od oko 1h. Idemo ka prašumi Perućici, gde ćemo obići vidkovce Beškita i Dragoš Sedlo, koji je jedan od ulaza u najstariji prašumski rezervat u Bosni i Hecegovini. Od parkinga na Dragoš Sedlu proći ćemo stazom do samog vidikovca, a na nekih kilometer razdaljine vazdušnom linijom ugledaćemo vodopad Skakavac, koji se obrušava sa 70 m i pruža huk koji se rasprostire u svim pravcima.
 • Nakon fotografisanja i razgledanja sa vidikovca, teretnim vozilima nastavljamo dalje ka visoravni Prijevor, neposredno ispod najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, planine i vrha Maglić (2386 m).
 • Podela na dve grupe: jedna grupa ide na hiking turu do Trnovačkog jezera, gde će provesti dan, a druga grupa ide na uspon na Maglić.
 • Trnovačko jezero hiking: Širokom i strmom stazom spuštamo se prema dolini Suva Jezerina. Gornjim obodom doline, kroz šumu dolazimo na plato sa jezerom u obliku srca. Trnovačko jezero se nalazi u podnožju Maglić planine, a sa svojih 22 °C je idealno za kupanje. Vreme pored jezera predviđeno je za slobodne aktivnosti, opuštanje i uživanje. Dok budemo čekali deo grupe koji će se popoeti na najveći vrh Bosne i Hercegovine, planinu Maglić (2386 mnv), možemo se popeti do vidikovca sa koga se najbolje vidi srcoliki oblik Trnovačkog jezera ❤️. Vidikovac je od jezera udaljen nekih sat vremena hoda. Podaci o pešačkoj stazi: laka, ukupno oko 12 km, sa oko 400 m uspona/spusta.

 • Uspon na Maglić:

 • Od Prijevora, kreće strmi uspon kroz stenovite deonice do vrha. Staza zahteva oprez pri kretanju i preporučuje se samo onima koji imaju ozbiljnijeg planinarskog iskustva. Do vrha ima 2 km sa oko 750 m uspona. Izlazak na Maglić, najviši vrh Bosne i Hercegovine na 2386 m. Sa vrha dominiraju impozantni vrhovi Bregoča, Trnovačkog Durmitora, Volujaka, a u slučaju vedrog vremena vidljivi su i udaljeni vrhovi Durmitora. Pauza na vrhu za lunch paket. Nakon pauze, sledi spust siparom sve do izlaska na greben. Po izlasku na greben, hodamo po travnatom i cvećem pokrivenim pašnjacima, a staza nas vodi pored crnogorskog Maglića koji je od bosanskog viši za dva metra. Do Trnovačkog jezera biće nam potrebno oko 3h.
  Na Trnovačkom jezeru pauza, gde ćemo se sresti sa prvim delom grupe.
 •  Zatim se vraćamo na visoravan Prijevor do terenskog vozila, sa kojim ćemo se uputiti do smeštaja u Tjentištu gde sledi noćenje.
 • Podaci o pešačkoj stazi, uspon na Maglić: srednje-teška, tura ukupne dužine oko 12 km, sa oko 750 m visinske razlike i ukupnog uspona i spusta oko 1200 m spusta.

ČETVRTI DAN: Tjentište-Dolina heroja-Beograd

 • Doručak. Napuštanje objekta u 9h.
 • Obilazak čuvene Doline heroja u trajanju od oko 2h – Spomenik Bitke na Sutjesci, Muzej i Spomen-kuću u Memorijalnom kompleksu Tjentište. Pre blizu 80 godina ovde je bilo jedno od najkrvavijih poprišta u II Svetskom ratu. Posebno duboke emocije budi ulazak u Spomen-kuću Bitke na Sutjesci. Nacionalni park Sutjeska je inače najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini od 1962.godine.
 • Nakon obilaska, pauza u Tjentištu u trajanju od 2h. Slobodno vreme se može iskoristiti i za kupanje u najvećem otvorenom olimpijskom bazenu Evrope, koji se nalazi se u prirodnom ambijentu i puni se i pročišćava direktno vodom iz hladne Sutjeske.
 • Polazak za Beograd je planiran do 15h, kako bismo stigli oko 22h uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza

CENA TURE PO OSOBI: 285 EUR

U cenu je uključeno:
– Prevoz minibusom iz Beograda
– Ukupno 3 noćenja sa doručkom u privatnim vilama u Tjentištu (dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima)
– Hiking tura na Zelengori do jezera Gornje i Donje Bare, vidikovca Borić
– Hiking tura sa ulaskom u prašumu Perućicu do vidikovaca na vodopad Skakavac
– Hiking tura do Trnovačkog jezera
– Uspon na Maglić, najviši vrh BIH
– Ulaznice za obilazak kompleksa Dolina Heroja u Tjentištu
– Takse za ulazak u nacionalni park Sutjeska
– Boravišna taksa
– Obroci: 3 doručka i 2 ručka (lunch paketi u prirodi)
– Transferi terenskim vozilima na lokalu
– Lokalni planinarski licencirani vodiči
– Obilasci prema programu i pratilac grupe

U cenu nije uključeno:
– Međunarodno putno zdravstveno osiguranje
– Ostali obroci i individualni troškovi

Dodatne napomene:

 •  Neophodna lična oprema za uspon na Maglić i celu turu: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za dvodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, čeona lampa, kišna kabanica, kremu sa UV faktorom, šešir ili kapu, lična kartu i zdravstvena knjižica. Za uspon na Maglić neophodan je šlem.

Informacije o planinarskim stazama:

1. Zelengora, jezero Gornje Bare – jezero Donje Bare – vidikovac Borić, laka: dužina staze je oko 8 km, sa  oko 300 m uspona
2. Prašuma Perućica – vidikovci, laka
3. Visoravan Prijevor – Trnovačko jezero – Prijevor, laka: dužina staze je 6 km x 2, ukupno 12 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 400 m. Prvi deo je spust u trajanju od oko 1.5h, zatim sledi uspon do Trnovačkog jezera u trajanju od oko 1.5 h.
4. Prijevor-uspon na Maglić-Trnovačko jezero-Prijevor, srednje-teška: Od Prijevora do vrha Maglića ide strmi uspon kroz stenovite deonice na dužini od 2 km i sa oko 750 m visinske razlike. Ukupna dužina cele staze je oko 13 km sa ukupnim usponom i spustom od 1.276 m, trajanje oko 7h. Za ovu stazu kacige su obavezne. Zahteva planinarsko visokogorsko iskustvo i ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.
5. Ova ture nisu preporučene za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima; vodič zadržava pravo da ne povede na pešačenje osobe sa neadekvatnom opremom; zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti.
6. Nešto više o ovim predelima možete pročitati u članku Istraživačka avantura u Nacionalnom parku Sutjeska i okolini.

Hrana i smeštaj:

 • Smeštaj: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe u privatnim vilama u Tjentištu sa sopstvanim kupatilima
 • Hrana: Ukupno 5 obroka (3 doručka i 2 lunch paketa)
 • Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 115 EUR, a ostatak od 170 EUR najkasnije do 15.jula (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika: Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator  ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 220 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 90 EUR, a ostatak od 130 EUR najkasnije do 15.jula (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 3 dana pre polaska.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: