2.600 RSD

Obedska bara by Trinity Nature 06.11.2022. (jednodnevna)

Obedska bara by Trinity Nature.

Okupljanje u Beogradu: 07:40h na parkingu ispred Sava Centra (ulaz iz Vladimira Popovića)
Polazak iz Beograda: 8:00h
Dolazak: oko 9:00h
Start ture – Selo Kupinovo, u blizini tvrđave Kupinik: 9:30h
Kraj ture: oko 14h
Dužina ture: 10km
Vertikalni uspon: +50m
Tip staze: Kružna, ravna
Kondiciona zahtevnost staze: Laka 1/6
Pogodna za decu do 12 godina: Da
Teren: Šumski, makadamski, travnati i kratko asfaltni
Predviđeno efektivno vreme trajanja: oko 3h
Tempo: Lagan oko 4km/h
Dodatna oprema: 1.5l vode, kape ili bandane, energetski barovi, hrana, krema i naočare za sunce, kačket, štapovi (toplo preporučujemo)
Polazak za Beograd: oko 15:30 (u zavisnosti da li ostajemo u nekom od restorana)

CENA:
Hiking tura organizovan prevoz DECA – 1300 dinara
Hiking tura sopstveni prevoz DECA – 1050 dinara
“Hiking tura”, sopstveni prevoz – 1500 dinara
“Hiking tura”, organizovan prevoz – 2600 dinara 

Opis pečaščke ture

Obedska bara je prvi rezervat prirode na svetu nakon Jeloustouna koji je dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine i time postao Specijalni rezervat prirode. U našoj zemlji, zaštićen je zakonom još od 1874. godine. Priznat je i kao najznačajnije stanište ptica na svetu od mnogih eminentnih organizacija i institucija.

Ceo kompleks Obedske bare čini splet bara, mrtvaja, močvara, vlažnih livada i šuma. Zanimljivo je da se u Obedskoj bari mogu naći i oko 180 vrsta gljiva, 50 vrsta mahovina i čak 500 vrsta viših biljaka.

Obedska bara nudi mnogo zanimljivih i uzbudljivih stvari. U sklopu naše šetnje ćemo starovati od utvrđenja Kupinik iz 1388. godine. Zatim ćemo u jednom delu šetnje proći i pored crkve majke Angeline. Tu se nalaze još ostaci  manastira Obrež sagrađenog 1501. godine. Nedaleko od ostataka utvrđenja i grada, nalazi se i crkva Sv. Luke iz 1486. godine koja je više puta razarana.

Naša hajking tura startuje iz sela Kupinovo ispred crkve sv. Luke. Krećemo se kratko  asfaltnim putem ka Savi. Vrlo brzo asfaltni put skreće desno. Dalje, asfaltnim putem se se ide oko 1,5 km gde skrećemo desno. Put je dalje makadamski, ali dobrog kvaliteta.

Nakon nekoliko kilometara stiže se do raskrsnice odakle počinje kružna edukativna staza. Staza je lepo obeležena putokazima i kartom i ubrzo stižemo do crkve majke Angeline.

Od crkve skrećemo desno, u šumu. Krajolik se blago menja, pravimo mali krug i vraćamo se na dobro ucrtanu stazu. Tu sečemo put ka kućama i sredinom poljane dolazimo do kule Kupinik. Dalje preko mosta ulazimo u dvorište etno kuće Putnik gde završavano ovu laganu kružnu stazu.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: