Od Resave do Lisina
2.300 RSD

Od Resave do Lisina by Klub Džepovi Prirode 15.10.2023. (jednodnevna)

Od Resave do Lisina by Klub Džepovi Prirode.

Šta ćemo videti:

  • Resava, Kanjon Suvaja, Kločanica
  • Vodopad Lisine- Veliki buk
  • Manastir Manasija

U tišini istočne Srbije, mirno postoje mnoga blaga prirode. Bezbroj pećina, kanjoni planinskih rečica, kraške vrtače, uvale, ponori. Fantastične šume i vodene kaskade, vodopadi, strpljivo čekaju da zadive pogled čovekov i da mu stidljivo pokažu lepotu koja ponekad i zaboli.

Beljanica se ustoličila kao kraljica, puštajući Kučaj i Homolje da joj zavide. Obučena u odoru stoletnjih bukava, ponekad  se lenjo osvrne na korita Resave i Mlave, verovatno gledajući ptice kako kruže oko pećina, dubokih njenih očiju. Zimi  je oštra i loše raspoložena, a kad stigne  leto, promeni ćud,  postajući kao devojka: lepa, nevina i podatna. Sve njene vrtače, ponore i useline, krase priče o jednom carstvu, carstvu divljine, koja se u oku namernika pretače u iskonsku lepotu. Dodir vetra koji krstari njenim šumama je kao nežan dodir pripitomljene zveri.

Veliki Buk ili Lisine je vodopad na padinama Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine.

Reka Kločanica je pritoka reke Resave. U jednom delu je ponornica pod nazivom Suvaja.

Manastir Manasija (Resava) je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Manastir je podigao despot Stefan Lazarević,

Nedelja, 5.03.

Polazak u 7h iz Sarajevske ulice(ugao sa Drinskom).

Vožnja autoputem do skretanja za Svilajnac. Preko Svilajnca nastavljamo do Despotovca i Manastira Manasija. Obilazimo manastir, pa nastavljamo vožnju ka Lisinama.

Nakon priprema, krećemo na pešaku turu od planinarskog doma, kratko uz reku Resavu,  u kanjon Suvaje i u nastavku, reke Kločanice. Makadamskim putem, uz reku, pešačimo oko 5km u jednom pravcu, uz minimalan uspon. Povratak istim putem, stazom koja je vrlo lagana.  Posle uživanja upijanjem svega vidljivog i nevidljivog,  stižemo i  do vodopada Veliki Buk, na Lisinama. U nastavku prolazimo do samog izvorišta rečice Vrelo. Vodeni spektakli odlikuju početak meseca Marta.

Staza je duga oko 14km.  Prelazi se za 6 sati sa pauzama.

U jednom od etno restorana ćemo malo odmoriti i po želji, ručati.

Za Beograd krećemo oko 18h, gde stižemo do 21h.

Staza je podložna promenama, u slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Preporučena oprema: planinarske cipele, slojevita odeća prilagođena vremenskim uslovima, presvlaka, mali ranac, voda, štapovi, kamašne, osnovna prva pomoć.

Potrebna dokumenta: obavezna članska knjižica Džepova Prirode, overena za 2023g (godišnja članarina 300din), lična karta i zdravstvena kartica.

Kotizacija: 2300 din

U kotizaciju spadaju: prevoz, putarina i troškovi organizacije.

U kotizaciju ne ulazi: ručak, individualni troškovi, redovna godišnja članarina Kluba Džepovi Prirode (za 2022.) – 300 din.

Napomene:

Rok za prijavljivanje je 5 dana pre akcije.

Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

Postoji mogućnost za izmenu staze ili njenog dela u slučaju nepredviđenih okolnosti.

– Prijave su validne samo uz uplatu celokupnog iznosa.

Uplata članarine moguća je isključivo nakon poslate popunjene pristupnice i dobijanja potvrde da je ona uredno zaprimljena u dokumentaciji udruženja.

Svi novi članovi će nakon uplate članarine dobiti člansku knjižicu udruženja.

– Ovaj izlet je  rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva Srbije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: