osmeh od uha do uvca
7.100 RSD

OTKAZANO: OSMEH OD UHA DO UVCA by Hiking Tour Serbia 25.06.2022 - 26.06.2022. (2 dana)

OD uha do Uvca! Kao i do sada, specijalno za članove našeg udruženja, pripremili smo nekoliko novih šetnji po kanjonu Uvca, u cilju promovisanja prirodnih lepota naše zemlje, kulturno istorijskih znamenitosti, zdravog života i dobrih navika. Jedan od najlepših vodopada u našoj zemlji, nezamenjiva Kamena gora sa svojom divljom šumom, noć u konaku manastira Mileševa, mogućnost krstarenja neponovljivim meandrima, dovoljno za osmeh od uha do Uvca.

UKRATKO

DATUM: 25-26.2022
CENA: 7.100 RSD

KOJI JE PROGRAM? OD UHA DO UVCA

25.06.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – UVAC KRSTARENJE – VIDIKOVAC MOLITVA 1 I 2 – MANASTIR MILEŠEVA – SAVINE VODE – DŽAMIJA HISARDŽIK – SREDNJOVEKOVNI MILEŠEVAC – MANASTIR MILEŠEVA
  • Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 01:30h, iz BEOGRADA u 02:45h (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja ka Čačku, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
  • U jutarnjim časovima očekuje nas dolazak do Sjeničkog jezera. Tamo imamo mogućnost izbora.
  • Jedna opcija je krstarenje meandrima Uvca u trajanju od oko jednog časa. Pristanište odakle preferiramo krenuti na krstarenje je Krstac, a ako nam visina vodostaja to ne dozvoli, mogli bismo isploviti i od Markove ravni do koje u tom slučaju imamo 1,5 km šetnje pre samog krstarenja. U toku plovidbe uživamo u meandrima koje ćemo nešto kasnije gledati sa okolnih brda. Ako se u međuvremenu otvori Ledena pećina onda nas u toku krstarenja očekuje i ulazak u istu, uz priliku da otkrijemo njene podzemne čari. Brod nas ostavlja u malom pristaništu ispod vidikovca Molitva, odakle krećemo u šetnju.
  • Druga opcija, za sve one koji su već krstariili ovuda, je šetnja duga 3km. Ova šetnja nas takođe dovodi do malog pristaništa ispod vidikovca Molitva, odakle krećemo u šetnju.
  • Teren je konstantno valovit, bez ekstremnih uspona i nizbrdica. Imaćemo priliku da uživamo u vidikovcima Molitva i Molitva 2, kao i u par usputnih vidikovaca dok nam na čini se nekoliko metara iznad glave lete gospodari neba, Beloglavi supovi. A nakon toga, ne bi čudilo da nas sačeka i neka degustacija lokalnih proizvoda. Staza je 10km dugačka i srednje je težine. U slučaju da ne idete na krstarenje, očekuje vas oko 13 km šetnje.
  • Nakon ovoga nas očekuje oko sat i po vožnje do konaka manastira Mileševa gde se smeštamo i malo odmaramo. U poslepodnevnim satima, ukoliko nam vreme dozvoli, imamo jedinstvenu priliku, da prošetamo zajedno oko 5 km, ne bismo li zašli do klisure Mileševke. Popećemo se do neverovatne isposnice koja se nalazi na nekih 100m iznad reke Mileševke, a u kojoj je po predanju Sveti Sava provodio samovanja. Odavde ističe lekovita voda kojom ćemo se rado osvežiti. Uspon do isposnice je popriločno konstantan, ali neupitno vredan potrošnje poslednjih atoma snage.
  • Nakon toga izbijamo do sela Hisardžik gde se nalazi jedna od najstarijih džamija u Srbiji, u kojoj se čuva 400 godina star Kuran, a iznad nje ponosno stoje ostaci srednjovekovnog utvrđenja Mileševac, poznatog i kao Jerinin grad. Za najhrabrije i najizdržljivije, pogled sa utvrđenja na klisuru Mileševke ostavlja bez daha. Udahnimo. Vraćamo se u manastir na konačište.

26.06.2022. MANASTIR MILEŠEVA – SOPOTNICA – KAMENA GORA – SVETI BOR – JABUKA – BEOGRAD – NOVI SAD

  • Odjavljujemo se iz konaka i vozimo ka nepristupačnom selu Sopotnica, do koga je prilaz poprilično nezgodan za buseve, usled izuzetno uskog puta i bujnog divljeg rastinja. Ukoliko na ovoj deonici puta bude sve kako treba, odatle krećemo u 2km dugačku kružnu šetnju do neverovatnih Sopotničkih vodopada. U toku šenje ćemo iz više uglova analizirati ovo 20 metara visoko čudo prirode, kao i okolne slapove, potoke i pokoji vodopad. Šetnja koja koju nikada nećete zaboraviti.
  • Posle ovoga vozimo se do sela Kamena Gora, odakle krećemo na 10,5 km dugu šetnju do sela Jabuka. Šetnja je uglavnom po valovitom terenu, sa pokojim usponom i spustom, ali bez prevelikih amplituda. Usput ćemo videti čuveni Sveti Bor, ali i uživati u gustoj četinarskoj šumi. Takođe pred kraj šetnje ćemo sa nekih od usputnih vidikovaca videti i planine Crne Gore koje su maltene na korak od nas, s obzirom da se krećemo po samoj granici.
  • Nakon što u Jabuci odmorimo, ručamo, napunimo se energijom, očekuje nas povratak nazad ka Beogradu i Novom Sadu, gde bi trebalo da stignemo u večernjim časovima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje .
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Sigurno niste znali da je Sup naša najveća ptica. Zakonom je zaštićena i veoma je retka vrsta, sa rasponom krila i do 2.80 m, a može dostići težinu do 11 kg. Pripremite se za avanturu uz pomoć našeg blog posta!
U jugozapadnim delovima naše zemlje, između planina Zlatar i Javor, nalazi se specijalni rezervat prirode Uvac, kraljevstvo beloglavog supa…

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2020.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedeoj vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu jednog noćenja sa doručkom u nekom bez doručkaz pkonaku manastira Mileševa.
– Sobe su uredne i čiste, sa 1 do 3 kreveta i sopstvenim kupatilom.
– Krstarenje meandrima Uvca je fakultativnog karaktera, traje oko 1 čas i košta 1.500 dinara, plaća se na samoj destinaciji, prilikom prijave na put se izjašnjava.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Tagovi: osme, od uha do uvca, uvac, meandri, zapadna morava, krstarenje, avantura, hiking tour serbia

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: