ohrideja hiking
159 EUR

OHRIDEJA by Hiking Tour Serbia 30.12.2023 - 03.01.2024. (5 dana)

Najlepša praznična Ohrideja hiking avantura za sve ljude željne fantastične prirode, domaćinske atmosfere, dobrog zalogaja…

Idemo u zemlju u kojoj večno sunce sja, da se ogledajmo u bistroj vodi najstarijeg evropskog jezera, oslušnemo šum vodopada, istražimo prebogatu istoriju i pođemo putevima nekadašnjih trgovačkih karavana.

OHRIDEJA

DATUM: 30.12.2023.-03.01.2024.
KOTIZACIJA: 159 EUR
KRSTARENJE JEZEROM: 10€

Ohrideja hiking avantura – PROGRAM ?

30.12.2023. NOVI SAD – BEOGRAD – JEZERO MAVROVO – SVETI JOVAN BIGORSKI – VODOPAD DUF – DEBAR BANJA – OHRID

*PAŽNJA*
Polazak je u noći između 29. i 30. decembra

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:00h , iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Nišu i Skoplju, uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.

U ranim jutarnjim časovima stižemo na obale JEZERA MAVROVO, gde planiramo da napravimo jutarnju pauzu za kaficu i lagani relaks posle noćne vožnje. Potom sledi vožnja do manastira prikovanog uz vertikalnu liticu, poznatog još i kao makedonskog Meteora. MANASTIR SVETOG JOVANA BIGORSKOG je jedno od najsvetijih mesta u Severnoj Makedoniji, čija tradicija je duga 1000 godina. Zanimljivo je to da se među manastirskim relikvijama kriju ostaci krsta na kom je bio razapet Isus.

Sledi kratka vožnja do podnožja sela Rastište i hajk dug 5 km uglavnom uzbrdo, prvobitno asfaltnim putem, a nešto kasnije predivnom šumskom stazom uz pregršt vode oko nas, kao i malih drvenih mostova. Prateći Rastušku rečicu i hučanje vode dolazimo do ogromnog VODOPADA DUF koji sa svojom visinom od 28 metara i izuzetnom snagom svakog posetioca ostavlja bez daha.

U nastavku Ohrideja hiking avanture planiramo da napravimo pauzu u BANJI DEBAR, smeštenoj u udolini između okomitih vrhova, kako bismo se okrepili u termalnoj vodi, ukoliko nam okolnosti dozvole, nakon čega ćemo se uputiti ka OHRIDU.
Večernja meditacija uz pucketanje vatre, miris jezera i zvukove iz prirode, koji garantuju miran san…

31.12.2023. OHRID – MANASTIR SVETA PETKA – SVETA BOGORODICA VELGOŠTI – SVETI NIKOLA – OBILAZAK GRADA OHRIDA – KRSTARENJE JEZEROM (OPCIONO)

Nakon doručka se vozimo do manastira SVETE PETKE u selu Velgošti, odakle ćemo se uputiti u 6 km dug hajk uglavnom uzbrdo. Odmah na početku će nas sveta Petka opiti svojom lepotom, kao i terasom se predivnim pogledom ka jezeru i gradu.

Šetnju nastavljamo kroz šumu sa povremeni pogledom ka jezeru, sve dok ne izbijemo na kanjon Čardačnice. Staza nas vodi kroz sam kanjon, a na jednom od uzvišenja nas poput malene utvrde čeka crkva SVETE BOGORODICE.

Nastavak

…dalje uz rečicu, sve dok ne izbijemo do crkve posvećene SVETOM NIKOLI odakle se takođe pruža odličan pogled ka jezeru. Nakon spusta se vozimo do Ohrida, gde nas očekuje OBILAZAK GRADA dugačak oko 6 km u u toku kog ćemo videti sve najlepše što isti ima da ponudi. Proćićemo pored Svete Sofije, potom platformama ka Jovanu Kaneo, preko zimzelenog parka do skrovitih plaža, ne bismo li kasnije prošli Plaošnik, Tvrđavu, amfiteatar i završili u glavnoj šetačkoj zoni.

Oni koji budu želeli imaće priliku da za kraj ovog divnog dana obave FAKULATIVNO KRSTARENJE jezerom i upiju svu lepotu njegove providne vode, ozare lica martovskim suncem i napoje oči lepotom, kako ovog grada, tako i okolnih planina.
Svako veče je stvoreno za momente uživanja uz zvuk pucketanja vatre i miris čuvene makedonske skare…

01.01.2024. OHRID – VELESTOVO – JELENSKI VRH – BILJANINI IZVORI – SVETI NAUM

DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 300M
TEŽINA: SREDNJA

U 2024-oj, Ohrideja hiking počinjemo u jutarnjim časovima i polazimo na FAKULTATIVNIM IZLET. Očekuje nas kratka vožnja ka selu VELESTOVO odakle nas očekuje 10 km dug hajk. Već od samog početka bićemo omađijani pogledom ka jezeru i ta opijenost će nas pratiti tokom čitave staze, a krešendo se dešava na samom JELENSKOM VRHU, ka kome smo se uputili.

Posle spusta pravimo kratku pauzu kod BILJANINIH IZVORA, nadaleko poznatih iz stare narodne pesme koje ćemo se podsetiti u jednom neobaveznom live-u.

Zatim se vozimo do MANASTIRA SVETOG NAUMA, mesta koje odiše izuzetnom duhovnošću i koje krije ostatke jednog od najvećih pravoslavnih svetitelja. Imaćemo priliku da se umijemo stakleno providnom vodom Crnog Drima, kao i da se podružimo sa domaćim paunovima.

Ohrideja hiking privodimo kraju, u ostatku poslednje večeri uz jezero i T’gu za jug.
02.01.2024. OHRID – SVETI NIKOLA ŠIŠEVSKI – KANJON MATKA – SKOPLJE – BEOGRAD – NOVI SAD
DUŽINA RUTE: 10km
VISINSKA RAZLIKA: 300M
TEŽINA: SREDNJA

U jutarnjim časovima pakujemo stvari u autobus i krećemo natrag, sa neizostavnom jutarnjom pauzom za čuvene mekike na Straži.

Put nas vodi do brane na reci Treski, koju ćemo preći, nakon čega se penjemo ka MANASTIRU SVETI NIKOLA ŠIŠEVSKI, vešto skrivenom među stenama sa odličnim pogledom ka kanjonu Matka.

Posle spusta i prelaska brane, krećemo se stazom kroz KANJON MATKE, po laganom ravnom terenu okruženi okomitim liticama i bistrom jezerskom vodom.

Nakon završene šetnje sledi kratka vožnja do SKOPLJA, gde ćemo imati priliku da uživamo u čarima Makedonske prestonice i spremimo se za lagani povratak prema Beogradu i Novom Sadu.
Pogledajte video blog koji će vam bliže dočarati lepotu ovog mesta.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

Kako je provesti Novu godinu na planini? Evo šta mi mislimo o tome.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi PLANINARSKOG DRUŠTVA HIKING TS (Kontaktirajte nas za detalje vezane za učlanjenje i kupovinu markica za 2023. godinu) ili bilo kog planinarskog društva u sklopu PSS-a, kao i članova udruženja EKOTOPIA
-U sklopu kotizacije učesnici dobijaju prevoz, smeštaj (3x noćenje), vođenje i čitavu organizaciju)
– Krstarenje je opciono i plaća se 10e
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: