okvasismo maljen
2.300 / 1.800 RSD

OKVASISMO MALJEN – slapovi, plićaci i bazeni by Hiking Tour Serbia 29.08.2021. (jednodnevna)

Hiking Tour Serbia vas vodi u novu avanturu planinarenja ali pre svega kupanja, brčkanja i uživanja u živopisnom relnom koritu Crne reke – Okvasismo Maljen!

Okvasismo Maljen
U zaštićenom rezervatu prirode u podnožju planine Maljen klisuru od tamnih magmatskih stena formirala je Crna reka. Hodajući njenim živopisnim rečnim koritom, preskačući lagano sa kamena na kamen, prolazimo kroz veličanstveni kraj, u kome se smenjuju slapovi, plićaci, ali i bazeni, duboki i do 2 m.
Prolazak kanjonom Crne reke, kako mnogi ovaj predeo nazivaju, prava je i više nego poželjna avantura za ove vrele letnje dane. Iako ne tako dugačka staza, gustiraćemo je opušteno gotovo čitavog dana, uz slatka kratka zadržavanja radi kupanja. Hodanjem sa uz reku zagarantovano nam je kvašenje nogu u plitkoj vodi, a oni koji budu želeli mogu se kupati na mestima gde je voda dublja. Svaka pauza može biti kupanje, a i ne mora.

KOJI JE PROGRAM?

NOVI SAD – BEOGRAD – DIVČIBARE – LJUTI KRŠ – KANJON CRNE REKE – PODBUKOVI – DOMAĆINSTVO MILA OBRADOVIĆA – BEOGRAD – NOVI SAD
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:30 h, iz BEOGRADA u 06:45 (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska.
Jutarnja vožnja ka Divčibarama, odakle startujemo 12 km dugu šetnju. Prvi deo puta je ka vidikovcu LJUTI KRŠ, odakle se pruža spektakularan pogled na KANJON CRNE REKE, a njegovo ime na najavljuje strmoglavi spust koji nas očekuje.
Kad se spustimo u kanjon, zabava počinje! Pratimo tok reke preskačući sa kamena na kamen i uživajući u njenoj bistrini. Ponegde možda sretnemo nekog račića, umijemo se pod kojim slapom i tražimo baš onaj bazen koji je po našoj meri kako bismo se osvežili ovog vrelog avgustovskog dana. Staza dalje vodi nizvodno do mesta PODBUKOVI, gde planiramo završiti našu avanturu u DOMAĆINSTVU MILA OBRADOVIĆA, uz mogućnost tradicionalne večere, nakon presvlačenja i preobuvanja.
Ostaje nam samo još povratak natrag do Beograda i Novog Sada.

CENA:  za polazak iz NS: 2.300, za polazak iz BG: 1.800

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 12 km, kumulativni uspon tokom šetnje je 500m, a računamo da će šetnja trajati 6-7 h, uz više zadržavanja radi kupanja i sunčanja. Šetnja je zahtevna, uključuje preskakanje kamenja i spretnost, te se stoga ne preporučuje početnicima, već rekreativcima željnim avanture.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći kostim i peškir u rancu za šetnju, papuče ako su vam potrebne.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odredišta određenih planom.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (ako želite da postanete naš član dovoljno je da popunite sledeći formular: https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA, članarina za 2021. godinu se ne naplaćuje)
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

 

Tagovi: okvasismo maljen, kanjon crne reke, ljuti krš, podbukovi, avantura, srbija, avanture, hiking tour serbia, planinarenje, kupanje, brčkanje, plićaci, bazeni

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: