24.000 RSD

OLIMPIJSKE PREDIGRE by Hiking Tour Serbia 15.02.2023 - 19.02.2023. (5 dana)

OLIMPIJSKE PREDIGRE by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Mislimo da je recept za pravu sreću onaj po kome se zimi ide na more, a leti na planine! Po toj logici februar je i više nego savršen za Grčko priobalje, naravno uz neizbežno umereno konzumiranje brda i planina, takođe unereno sa grčkom kuhinjom, ko može… Zavirimo u Pandorinu kutiju skupa, otškrinimo vrata bogovskih kuća, saznajmo gde je počeo početak svega, ambrozija nikada nije bila toliko bliska i mirisna. Udahnimo punim plućima Egej, da ga se setimo kad nas realnost vrati na Begej. Možemo li do Soluna ne pojesti bar stotinu somuna?

UKRATKO
OLIMPIJSKE PREDIGRE

DATUM: 15 – 19.02.2023.
KOTIZACIJA: 24.000 RSD
SMEŠTAJ: HOTEL 3* U PARALIJI ILI BLIŽOJ OKOLINI
FAKULTATIVNO:
16.02. IZLET NA OLIMP 10€
17.02. IZLET SOLUNSKA BRDA 10€
18.02. IZLET DO METEORA 20€
NAPOMENA: ZA PRVIH 5 PRIJAVA FAKULTATIVNI IZLETI ĆE BITI GRATIS
PRIJAVE TRAJU DO 01. FEBRUARA ILI POPUNE BROJA MESTA.

KOJI JE PROGRAM?

15.02.2023. NOVI SAD – BEOGRAD – VODOPAD SMOLARI – VODOPAD KOLEŠINO – PARALIJA

NAPOMENA: Polazak je u noći 14/15.02. u ponoć.
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:00h , iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Grčkoj uz mogućnost još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima pristižemo u malo makedonsko selo Smolare gde nas očekuje kratak hajk razgibavanja (svega 2,5km) do SMOLARSKOG VODOPADA koji više izgleda kao neki vertikalni tobogan visine od skoro 40 metara. Zanimljivosti kreću već od samog prilaza, s obzirom na to da ćemo pred kraj morati da pređemo preko 300 drvenih stepenika kako bismo se doveli u priliku da se podivimo ovom čudu prirode.
Odmah potom sledi kratka vožnja do sela Kolešino, gde nas očekuje oko 3.6 km dug hajk do KOLEŠINSKOG VODOPADA koji će nas takođe ostaviti bez daha, sa svojim slapovima i nabujalom vodom, nakupljenom tokom zime!
Nakon uživanja u vodopadima, očekuje nas nastavak vožnje do našeg smeštaja u Paraliji ili njenoj okolini, kao i odmaranje u ostatku dana.

16.02.2023. (FAKULTATIVNO 10€) PARALIJA – PRIONIA – KANJON ENIPEA – LITOHORO – PARALIJA

U ranim jutarnjim časovima krećemo na FAKULTATIVNI izlet koji počinje kratkom vožnjom do kampa PRIONIA, koji je poznat i kao početna tačka za uspone ka najvišem vrhu Olimpa. Međutim, mi ćemo ovoga puta krenuti nizbrdo kroz KANJON ENIPEA ka mestu LITOHORO. Ova šetnja je duga 11 km i u toku nje ćemo do maksimuma uživati u čarima ove mitske reke. Pored toga, proći ćemo i pored manastira i isposnice svetog Dionisija, ošacovati nekoliko vodopada kao i nadaleko čuvene Zevsove kade. Sve u svemu jedno mistično i spiritualno iskustvo.
U Litohoru planiramo da napravimo pauzu za gušte koje pružaju ovi planinsko-primorski predeli, tek onda može povratak u realnost, nazad u Paraliju, koja je najlepša zimi, bez turista…

17.02.2023. (FAKULTATIVNO 10€) PARALIJA – SOLUNSKA BRDA – TEATAR DASOUS – VIDIKOVAC KARA TEPE – SOLUN

Ujutru krećemo na FAKULTATIVNI izlet, koji počinje kratkom vožnjom do SOLUNSKIH BRDA koja okružuju ovaj grad sa njegove severne strane. Ovde ćemo se uputiti u 15 km dugačak mediteranski hajk u toku kojeg ćemo više puta pogledati ka Solunskom zalivu, a pred njim nam se možda ukaže i sam grad.
Videćemo i stari amfiteatar DASOUS, a šlag na torti će biti VIDIKOVAC KARA TEPE sa kojeg ćemo moći da upijamo svu lepotu drugog po veličini grada u Grčkoj kao i Egejskog mora.
Potom se spuštamo u sam grad gde nakon kratkog obilaska možemo da se prošunjamo ulicama i skverovima SOLUNA. Preporučujemo klopu u nekoj taverni, cipuro il dva, a oni ljubopitljivi će sigurno proveriti kakav predeo krije pogled sa Bele kule.

18.02.2023. (FAKULTATIVNO 20€) PARALIJA – KASTRAKI – METEORI HAJK – KALAMBAKA – PARALIJA

NAPOMENA: ULAZ U SVAKI OD MANASTIRA SE PLAĆA NA LICU MESTA OKO 3€.
U ranim jutarnjim časovima krećemo na FAKULTATIVNI izlet, koji kreće vožnjom do malenog sela KASTRAKI koje se nalazi u samom podnožju METEORA. Ovde krećemo sa 14 km dugim hajkom po jednom od najspecifičnijih predela čitavog sveta. Bićemo zadivljeni ovim ogromnim stenama što prkose okolnoj ravnici, a veruje se da su nastale na mestu gde je nekada davno tekla reka biblijskih razmera.
Ono što je još zanmiljivije je to da su baš na njihovim vrhovima nastali neki od najlepših svetskih manastira od kojih ćemo mi imati priliku da obiđemo nekolicinu, a ostaće nam pitanje kako li su to monasi uspeli da izgrade sve ovo goloruki pre nekih petstotinak godina, kada su čuda još bila moguća. Onima koji budu pomno posmatrali stene zapašće za oko i to da u njima ima mali milion špiljica u kojima su se monasi skrivali bežeći od Osmanlija. pre nego je gradnja bilo kakvih manastira bila u planu. Sve u svemu nešto što nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Nakon hajka odlazimo u KALABAKU, čuveno mesto podno Meteora, u kome ćemo pronaći sreću u malim stvarima ili velikim, zavisno od veličine porcija na koje naletimo. Povratak u Parliju, sirtaki šou u busu, ne..

19.02.2023. PARALIJA – VODOPAD EDESA – POZAR TERMALNI BAZEN – VODOPAD KOUNUPITSA – BEOGRAD – NOVI SAD

U jutarnjim časovima se vozimo do predivnog VODOPADA EDESA koji je nastao nakon zemljotresa u XIV veku i predstavlja zaista unikatnu atrakciju. Sledi kratka vožnja do POZAR TERMALNIH BAZENA koji se nalaze u prirodi i sa svojih 37 stepeni predstavljaju pravi gušt za ove zimske dane.
Mi ćemo se prvo uputiti u 7.2 km dug hajk do VODOPADA KOUNUPITSA, nakon kojeg nas očekuje mogućnost savršenog banjanja u termalnim bazenima. Posle svega ovoga deluje zaista prelako povratak u Beograd i Novi Sad u kasnim večernjim časovima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2023.godinu je besplatno)
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti, naši članovi dobijaju 4 noćenja u hotelu 3* u Paraliji ili bližoj okolini, kao i prevoz do svih tačaka navedenih programom akcije, u koje ne spadaju fakultativni izleti. Učesnici sami snose troškove obilaska znamenitosti i atrakcija. Učesnici sami rešavaju svoje obavezno putno osiguranje.
– Fakultativni izleti su opcionog karaktera, nisu obavezni, prijava je na licu mesta, njihovo izvođenje zavisi od broja prijavljenih učesnika. U cenu ovih izleta uračunat je prevoz do destinacija, parkinzi i takse, kao i vođenje istih.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: