osnovna planinarska obuka
5.000 RSD

Osnovna Planinarska Obuka by PEU Troglav by PEU Troglav 10.02.2022 - 01.05.2022. (81 dana)

Osnovna planinarska obuka predstavlja bazično upoznavanje ljubitelja prirode i potencijalnih planinara sa ponašanjem u prirodi, koje podrazumeva znanje o kretanju i boravku na planini, ali i veštine snalazenja u nepredviđenim situacijama. Uspešno savladana obuka moze da predstavlja odličnu polaznu tačku za sve ostale slozenije edukacije, kao i konkretnu primenu u praksi.

CILJ OBUKE:

Osposobljavanje budućih planinara za bezbedno i kvalitetno kretanje kao i boravak u prirodi, kako individualno, tako i u organizovanoj grupi.

SVRHA OBUKE:

Upoznavanje potencijalnog planinara sa neophodnim znanjima i veštinama prilagođavanja raznim uslovima u prirodi, ali i priprema za reagovanje u rizičnim situacijama. Putem ove edukacije učesnik usvaja temeljne informacije o planinarskom sportu.

ŠTA ĆETE NAUČITI NA OBUCI:

 • Etika i pravila ponašanja u prirodi,
 • Organizacija i vođenje,
 • Oprema za boravak u prirodi,
 • Priprema za odlazak u prirodu,
 • Kretanje kroz prirodu,
 • Logorovanje i boravak u prirodi,
 • Orijentacija i topografija,
 • Bezbednost i pomoć na terenu,
 • Čvorologija,
 • Tehnička oprema i alpinistika,
 • Eko standardi i zaštita prirode,
 • Planine Srbije kao destinacije.

PLAN OBUKE:

Obuka se sastoji iz dve celine, teorije i praktičnog dela. Teorija se radi putem zoom aplikacije, dok je praktični deo u prirodi i izvodi se vikendima putem izleta sa praktičnim vezbama i demonstracijama.

“Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda”… Nikola Tesla

Kome je namenjena obuka?

Obuku smo kreirali za sve one koji zele da svoje slobodno vreme provedu u prirodi i kroz druzenje nauče nove veštine koje će im omogućiti da se sigurnije i brze snalaze u prirodi. Polaznici moraju biti psiho-fizički zdrave osobe, vedrog duha, jake volje, spremne na prilagođavanje u novonastalim situacijama i za rad u timu. Za pohađanje obuke nije potrebno iskustvo.

Šta vam je potrebno da bi učestvovali na obuci?

 • Da volite prirodu,
 • Dobro raspolozenje i volja za sticanjem novog znanja,
 • Planinarska oprema za celodnevni boravak na terenu (sve informacije oko opreme dobijate tokom obuke)
 • Papir i olovka.

Osnovne informacije:

Vreme odrzavanja četvrtak 10. februar 2022. – 01. maj 2022.

Mesto odrzavanja – online zoom aplikacija

Kotizacija: 5.000 RSD

“Najlepši pogled dolazi nakon najtezeg uspona” Sir Edmund Hilary

Kotizacija obuhvata:

 • Troškovi organizacije,
 • Literaturu i prezentacije,
 • 10 interaktivnih predavanja,
 • Konsultacije tokom obuke,
 • Sertifikat,
 • Paket iznenađenja.

Kotizacija ne obuhvata lične troškove učesnika i praktični deo.

PLAN IZLETA I PRAKTIČNIH VEZBI:

Plan je podlozan promenama.

13.03. Izlet na Rajac / 26-27. 03. Jastrebac / 10.04. Izlet na Kablar. / 29.04.- 01.-05. Tara

“Ne prestajemo pešačiti jer ostarimo – Starimo jer prestajemo pešačiti” Finis Mitchel

Kako se vrše prijave za obuku:

Popunite formular.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Kontaktiraće vas neko iz organizacije.

Dobijate e-mail sa svim detaljima.

“Put od hiljadu milja započinje jednim korakom” Lao Tzu

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA:

1.Mogu da dolazim na izlete bez prisustva na predavanjima?

Obuka predstavlja jednu celinu koja se sastoji od teorije i prakse. Predavanja pokrivaju mnoge teme koje su vazne kako bi i vi danas/sutra mogli sigurno i lagodno uzivati u prirodnom ambijentu.

2. Kakva kondicija mi je potrebna? Jesu li izleti fizički zahtevni?

Obuka je koncipitana tako da se postepeno stiče kondicija, u početku su lakši izlleti dok kasnije slede slozeniji dvodnevni izleti.

3. Mogu li da povedem drugu osobu na izlet ako ta osoba nije na obuci?

Zavisi od broja prijavljenih osoba za izlet, prednost imaju polaznici obuke, ukoliko ostane mesta, mozete povesti drugu osobu, ali je prethodno informisati sa planom i programom obuke.

4. Koja oprema mi je potrebna?

Pozeljno je posedovati opremu za celodnevni boravak u prirodi. Planom obuke predviđeno je predavanje o opremi koja vam je potrebna za boravak u prirodi. Tokom predavanja dobićete sve potrebne informacije.

5. Gde kupujem opremu?

Informacije za kupovinu opreme dobićete tokom obuke.

6. Kada se dogovaraju detalji oko izleta?

Na poredavanju pre izleta biće dogovoreni svi detalji poput: mesta polaska, načina prevoza, potrebne opreme, hrane i pića.

7. Šta u slučaju loših vremenskih uslova?

Za neke izlete postiji alternativni izlet, ali ako vremenski uslovi ugrozavaju reallizaciju predviđenog plana, izlet će se odloziti ili otkazati.

8. Šta ako budem najsporiji/a u grupi?

Kretanje grupe će biti prilagođeno svima i sigurno vas niko neće ostaviti same na planini.

Za sve nedoumice i pitanja vezane za obuku pišite nam na peutroglav@gmail.com ili nas kontaktirajte putem tellefona 064/539 82 41

Kako je izgledala obuka iz ugla polaznika:

“Bilo nam je jako prijatno i iznad svih naših očekivanja. Druzina je bila super. S’ obzirom da se manje više niko nije poznavao, stvorili ste takvu hemiju da bi većina vodiča mogla da Vam pozavidi. Organizacija je bila savršena, i u svakom trenutku se videlo da znaš šta radiš (pravi si profesionalac). Marko je perfekcionista i pored svojih godina, osećali smo se sigurno sa njim i mislim da ne samo mi već i svi ostali učesnici bi ga pratili na najviše vrhove bez pogovora. Uspeo je i Elenu da motiviše, pa je ona stekla samopouzdanje pa već pominje da bi volela i sledeći put da pođe sa nama. Andrej pominje Luku, neku Via Feratu, dopalli su mu se i alpinisti.”

“Moram da priznam da sam puno zanimljivih stvari naučila, a o praktičnoj obuci sve pohvale tebi i Marku na celokupnoj organizaciji. Radujem se slledećim obukama pa da povedem još nekoga i da širimo ovu divnu priči.”

“Ispalo je mnogo bolje nego što sam očekivao. Uspeo si da od različitih ljudi formiraš jedan kompaktan tim. To je za svaku pohvalu. Bićemo u kontaktu naravno. Do slledeće prilike, srdačan pozdrav, Miki.”

“Markoo, hvala što ti ništa nije teško, što stvarno prenosiš sve tako da je razumljivo.”

“Edukacija je bila fenomenalna! Svi vedri, pozitivni i nasmejani. Veliki pozdrav celoj ekipi, vidimo se na sledećoj obuci!”

“U svakom slučaju, obuka je bila zlata vredna i svaka vam ačast kako ste je organizovali, baš ste pokidali!”

“Da, biće potrebno dosta rada i učenja…Ali uz vas će to ići brze i onako kako treba.”

“Kao što sam već i rekla ja sam uzivala u teorijskom i praktičnom delu obuke. Zaista smo dobili konkretne informacije i smernice, a uz to se i odlično zabavili. Vama dvoma svaka čast na organizaciji, bili ste odlični, stručni i profesionalni. Čestitam vam što ste uspeli sve to da uobličite i predstavite tako lepo. Radujem se nekom sledećem susretu, u naše krajeve ste uvek dobrodošli!”

 

 

Tagovi: osnovna planinarska obuka, planina, planinarenje, obuka, teorija, preksa, znanje, oprema, alpinizam, čvorovi, kablar, tara,

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: